ترخیص 1370 دستگاه کامیون دست دوم تا ماه آینده

یکشنبه - ۱۹ بهمن ۱۳۹۹
خواندن 3 دقیقه
کامیون

در حالی که به گفته مقامات سازمان راهداری، از ۵۰۰ هزار کامیون موجود در کشور بیش از ۲۰۰ هزار دستگاه فرسوده است، اما قرار است تنها ۱۳۷۰ کامیون دست دوم اروپایی به زودی ترخیص شود.

به گزارش خودرونویس به نقل از مهر، علی رغم وجود طرح‌ها و قوانین متعدد در حوزه نوسازی ناوگان جاده‌ای، اما به دلایل گوناگون از جمله سختی تأمین ارز و توقف تولید داخل در پی خودداری کامیون سازان اروپایی از ارسال قطعات به خودروسازان داخلی، همه این طرح‌ها و مصوبات دولت و مجلس یا متوقف مانده یا به سختی در حال اجراست.

این در حالی است که کشورهای همسایه و منطقه با استفاده از تسهیلات ارزان قیمت، اقدام به نوسازی ناوگان خود کرده اند و این موضوع سبب شده تا به دلیل وجود استانداردهای اجباری برای سفر به آسیای میانه، روسیه و اروپا، بخش مهمی از کامیون‌های ایران امکان سفر به این کشورها را به دلیل فرسوده بودن نداشته باشند.

قائم مقام سازمان راهداری: 1370 دستگاه کامیون دست دوم تا ماه آینده ترخیص می‌شود

داریوش امانی درباره آخرین وضعیت نوسازی ناوگان و واردات کامیون‌های دست دوم اروپایی با عمر زیر 3 سال، اظهار داشت: 1370 دستگاه کامیون وارداتی دست دوم در مرحله آخر فرآیندهای ترخیص قرار دارد.

وی افزود: ظرف ماه آینده، شماره گذاری کامیون‌های وارداتی انجام می‌شود؛ واردات کامیون‌های دست دوم اروپایی با عمر کمتر از 3 سال، قانون است و ما در سال‌های آتی هم واردات این نوع خودروهای سنگین را در دستور کار داریم؛ براین اساس خودروهای سنگین بعد از ساخت 2018 در سال آینده میلادی وارد و ترخیص می‌شود.

واردات کامیون‌های دست دوم مدل 2017 ممنوع شد

قائم مقام سازمان راهداری تصریح کرد: طبق قانون، ناوگان زیر 3 سال کارکرد که هم شامل ناوگان نو می‌شود و هم ناوگان کارکرده، امکان واردات دارد؛ البته واردات ناوگان تولید 2017 دیگر پایان یافته است.

وی ادامه داد: از سال بعد میلادی، خودروهای سنگین 2018 به بعد وارد خواهد شد.

امانی درباره تعداد خودروهای سنگین و کامیون‌های مانده در گمرک تصریح کرد: حدود 3 هزار ناوگان در مرزهای ما در حال ترخیص هستند که از این تعداد، 1370 کامیون دست دوم مراحل پایانی ترخیص را طی می‌کنند و در حال ارائه گواهی اسقاط هستند؛ چون طبق قانون ترخیص هر کامیون وارداتی به ازای اسقاط یک دستگاه کامیون فرسوده انجام می‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا دریافت گواهی اسقاط، منجر به گرانی خودروهای فرسوده نشده است؟ گفت: بر اساس قانون باید حتماً یک ناوگان فرسوده خارج و یک ناوگان جدید به جای آن وارد شود؛ نوسازی ناوگان یکی از آرزوهای ما بود؛ به خصوص که آلاینده بودن، پُر مصرف بودن و خرابی‌های مکرر ناوگان فرسوده همواره آزاردهنده بود.

به گفته امانی، دارندگان کامیون‌های فرسوده یا شخصاً آماده مشارکت در نوسازی هستند یا اینکه قرار است بازنشسته شوند و بتوانند با آورده‌ای که فروش کامیون فرسوده دارد، امرار معاش کنند.

مشاور راهداری: 125 هزار دستگاه کامیون فعال بالای 22 سال داریم

صدرالله بمانا عضو کارگروه نوسازی ناوگان سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نیزدرباره علت قطره چکانی بودن نوسازی ناوگان و میزان اثرگذاری آن در بازار خودروهای فرسوده سنگین گفت: اینکه با وضعیت تولید و واردات فعلی بتوانیم مشکل ناوگان فرسوده را حل کنیم، قطعاً نمی‌توانیم به نتیجه برسیم.

وی افزود: از سال 94 تا الان حدود 5 هزار دستگاه با واردات و 600 دستگاه از محل تولید داخل و در راستای اجرای طرح ریاست جمهوری نوسازی شده است یعنی ظرف 6 سال تنها 5600 دستگاه کامیون نوسازی شده است این در حالی است که در شرایط حاضر و تنها بر اساس آمار سال 98، 125 هزار دستگاه کامیون در بخش برون شهری مشمول قانون فرسودگی و همان بالای 22 سال هستند.

مشاور رئیس سازمان راهداری در امور نوسازی ناوگان جاده‌ای ادامه داد: 878 دستگاه کامیون فرسوده بالای 60 سال داریم؛ همچنین 5 هزار و 500 دستگاه کامیون فرسوده داریم، بالای 22 سال هم با آمار سال گذشته، 125 هزار دستگاه است که اگر اسفند امسال به پایان برسد، قطعاً آمار مذکور به شدت افزایش خواهد یافت و به 130 هزار دستگاه خواهد رسید.

 

کامیون

چرا نوسازی ناوگان جاده‌ای شکست خورد؟

بمانا درباره علت عدم توفیق در نوسازی ناوگان جاده‌ای گفت: یکی از دلایل آن، پایین بودن تولید داخل کامیون است در چند سال گذشته ساخت 12 هزار دستگاه کامیون با همه خودروسازان داخلی و ذیل ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر (نوسازی ناوگان از محل صرفه جویی در مصرف سوخت) مذاکره داشته ایم؛ با ایران خودرو دیزل نیز قرارداد ساخت کامیون از محل منابع داخلی سازمان راهداری داریم اما متأسفانه به دلیل برخی مشکلات، این قراردادها اجرایی نشد؛ چون اروپایی‌ها قطعه به خودروسازان داخلی ندادند.

وی گفت: در طرح کلید به کلید (طرح معاونت اقتصادی ریاست جمهوری در خصوص نوسازی ناوگان) قرار بود 176 هزار دستگاه کامیون، کامیونت، اتوبوس و مینی بوس نوسازی شود که در قسمت کامیون آن، تنها 600 دستگاه کامیون تحویل داده ایم.

به گفته بمانا، در طرح نوسازی 65 هزار دستگاه کامیون که قرار بود سازمان راهداری با همکاری خودروسازان آن را اجرایی کند، 5 هزار دستگاه به دارندگان خودروهای سنگین فرسوده تحویل دادیم اما به دلیل تصویب قانون طرح ریاست جمهوری، اجرای طرح 65 هزار دستگاه متوقف شد.

وی از دیگر دلایل توقف نوسازی ناوگان را سختی جابه جایی ارز عنوان و اظهار کرد: از دیگر دلایل ناکامی نوسازی ناوگان، افزایش قیمت کامیون‌های فرسوده در پی افزایش نرخ ارز و درنتیجه گرانی کامیون‌های نوساز است که به همین دلیل، کامیون‌های فرسوده نیز به تبع کامیون نوساز، افزایش قیمت داشتند. همچنین قدرت رانندگان برای خرید کامیون نوساز به شدت کاهش یافته است.

فروش کامیون‌های تولید داخل با اقساط ماهانه بالای 40 میلیون تومان!

عضو کارگروه نوسازی ناوگان جاده‌ای سازمان راهداری تأکید کرد: امسال قرارداد ساخت هزار دستگاه کامیون با ایران خودرو دیزل داشتیم که 60 درصد هزینه آن از محل تسهیلات بانکی با نرخ سود 9 درصد پوشش داده می‌شود اما باز هم متقاضی کم است و رانندگان استقبال نمی‌کنند چون قیمت آن 2.5 میلیارد تومان است آن هم با قطعات چینی که سابقه خوبی به دلیل خرید کامیون‌های هوو نزد رانندگان ندارد؛ ضمن اینکه اقساط وام خرید این کامیون‌ها هم بالای 40 میلیون تومان در ماه است!

وی خاطرنشان کرد: قرار بود در طرح ریاست جمهوری، 50 درصد هزینه خرید کامیون، از سوی دولت یارانه داده شود؛ اما از آنجایی که نرخ ارز بالاست و تنها 20 درصد کامیون‌های تولید داخل، واقعاً داخلی سازی شده و 80 درصد آن وابسته به واردات قطعه است، لذا قدرت خرید دارندگان کامیون‌های فرسوده برای خرید این کامیون‌ها، کاهش یافته است. وام هم بدهیم، اقساط آن بالاست!

ناوگان فعال جاده‌ای چند دستگاه است؟

بمانا در پاسخ به این پرسش که چند دستگاه ناوگان فعال داریم؟ گفت: 348 هزار دستگاه ناوگان فعال داریم بین 50 تا 60 هزار دستگاه هم ناوگان نیمه فعال داریم؛ به این معنا که زمانی که بار در جاده زیاد است، از حمل و نقل درون شهری خارج شده و به برون شهری ملحق می‌شوند؛ اینها عمدتاً ناوگان با سن بسیار بالا هستند؛ برخی اوقات نیاز به تعمیرات سنگین دارند که 3 ماه غیر فعال می‌شوند اما زمانی که از تعمیرات خارج شدند، به ناوگان ملحق می‌شوند.

وی در خصوص متوسط پیمایش کامیون‌های برون شهری گفت: آن دسته از 5 هزار دستگاهی که از طریق واردات کامیون‌های نوی اروپایی در سال‌های 94 و 95 نوسازی کردیم، متوسط پیمایش آنها بالای 120 هزار کیلومتر در سال است. حتی خودروهای نوی اروپایی با برندهای اسکانیا، ولوو و رنو هم وارد شبکه کرده ایم که بالای 240 هزار کیلومتر در سال پیمایش دارند.

مشاور سازمان راهداری گفت: اما متوسط پیمایش بقیه خودروهای سنگین که فرسوده هستند، 70 هزار کیلومتر در سال است.

وی تأکید کرد: کمبود بار، در کنار فرسودگی خودروها و عرضه زیاد کامیون، سبب شده تا متوسط پیمایش کاهش یابد. حتی اگر بار هم باشد، کامیون‌های ما به دلیل فرسوده بودن، توانایی حمل و پیمایش بیش از 70 هزار کیلومتر در سال را ندارند.

ماجرای 150 هزار کامیونی که بارنامه نمی‌گیرند!

عضو کارگروه نوسازی ناوگان جاده‌ای سازمان راهداری گفت: مجموع کامیون‌های دارای کارت هوشمند از سازمان راهداری تا 300 هزار دستگاه است اما بر اساس اعلام پلیس راهور، 500 هزار کامیون در کشور موجود است که بونکرهای سیمان، نفتکش‌ها، بوژی ها (خودروهای فوق سنگین مخصوص حمل کالاهای بزرگ مقیاس) کامیون‌های حمل مصالح ساختمانی و نخاله ساختمانی و کامیون‌های ویژه جابه جایی در حومه شهرها و همچنین کامیون‌های مخصوص جابه جایی محموله‌های معدنی در داخل معادن و… است که ممکن است برخی از اینها بارنامه نداشته باشند. اما هر از گاهی این کامیون‌ها هم در زمانی که بار زیاد است، به بنادر می‌روند و از راهداری، بارنامه می‌گیرند.

به گفته بمانا، از میان 500 هزار دستگاه کامیون موجود در کشور، بالای 200 هزار دستگاه فرسوده است.

5 از 1 رای

دیدگاه شما چیست؟