بر اساس این گزارش، از ۱۲هزار و ۲۶۱ دستگاه خودروی وارداتی که با ممنوعیت واردات مواجه شده بود، ۱۰هزار و ۱۲ دستگاه طبق مصوبات دولت ترخیص شدند و ۲۲۴۹ خودروی دیگر امکان ترخیص پیدا نکرده بود.
دلیل عدم تعیینتکلیف خودروهای باقیمانده، داشتن پروندههای قضایی، منع واردات یا عدم ثبت سفارش است؛ بهطوریکه ۱۰۸۹ دستگاه دارای پرونده قضایی بودند که طبق مصوبات قبلی قید زمانی برای ترخیص آنها مصرح نیست و در صورت صدور رای قطعی منع پیگرد یا برائت از سوی مرجع رسیدگیکننده، با رعایت مقررات امکان ترخیص دارد.
همچنین ۷۳ دستگاه نیز خودروی آمریکایییا سفارش آمریکا هستند که در کل، واردات این قبیل خودروها از سال ۱۳۹۵ ممنوع اعلام شده بود و امکان ورود به مناطق آزاد و سرزمین اصلی را ندارند. این در حالی است که چندی پیش، سه خودروی آمریکایی از سوی سازمان اموال تملیکی امحا شدند. از همین رو ممکن است با گذر زمان، این ۷۳ خودرو نیز به چنین سرنوشتی دچار شوند. از سوی دیگر ۱۰۰ خودرو نیز متعلق به سهمیه جانبازان بوده که بالای ۲۵۰۰ سیسی هستند ولی قابلیت ترخیص دارند.
سرنوشت مبهم خودروهای دپویی گمرک
اما موضوع دیگر به حدود ۹۲۷ دستگاه خودرویی برمیگردد که فاقد ثبتسفارش بوده یا تاریخ آنها منقضی شده است. بر این اساس در صورتی که با مجوز دولت، وزارت صمت نسبت به باز کردن ثبت سفارش با توجه به لغو ممنوعیت واردات خودرو اقدام کند، این خودروها امکان ترخیص خواهند داشت.
در سه سال اخیر و در جریان مصوبات دولت برای تعیینتکلیف خودروهای مانده در گمرک، موضوع انجام ثبتسفارش برای این خودروها از سوی وزارت صمت مطرح شد ولی اقدامی صورت نگرفت و اگر این اتفاق نیفتد، بحث مرجوعی و بازصادرات نیز مطرح خواهد بود.
در حالی تکلیفی برای این حجم از خودروی مانده در شرایط نامناسب آبوهوایی در انبارهای مختلف گمرک و اموال تملیکی وجود ندارد که اعلام آخرین موضع وزیر صمت نشان داده برنامهای هم برای تعیینتکلیف آنها در دستور کار نیست. فاطمی امین در این مورد گفته طبق قانون، واردکنندگان میتوانند کالا را بدون ثبت سفارش وارد گمرک کنند، اما امکان ترخیص ندارند؛ این اتفاق در بخش خودرو هم افتاده، اما برنامهای برای ترخیص آنها نداریم.
دیدگاه شما چیست؟