سپر خودرو قطعه ای فلزی و یا اغلب پلاستیکی است، که در تصادفات از رسیدن فشار ها و ضربات به خودرو مخصوصا کابین آن جلوگیری می کند و همان طور که از اسم آن هم پیداست، این قطعه نقش محافظتی را در خودرو بازی می کند.
به گزارش خودرونویس، یکی از مهمترین قسمت های بدنه در هر خودرویی سپر آن است. در واقع هنگام تصادف اولین قسمتی که آسیب می بیند سپر خودرو است.
سپر ها در واقعا قطعاتی هستند که در قسمت جلو و عقب بدنه خودرو قرار دارد و بودن آن بسیار مهم است ، سپر در برابر حوادث به ماشین و بدنه ماشین کمک بسیاری می کنند .سپرها برای جلوگیری از ضربه بیش از حد به جلو و عقب ماشین ها و به حداقل رساندن صدمات ناشی از برخورد با سرعت پایین طراحی شده اند.
تاریخچه ی مختصری در مورد سپر خودرو
سپرهای اولیه ای که ساخته شدند، معمولا از جنس فلز بودند و این مسئله باعث می شد که مشکلاتی مانند: پوسیدگی آن، افزایش وزن خودرو، هزینه ی بالای تعمیرات، …. و علاوه بر اینکه در صورت تصادف خودروهای دیگر در برخورد با سپر فلزی آسیبهای زیادی می دیدند را به همراه داشته باشد.ضمن اینکه این سپرها قادر نبودند که نیرویی که بر اثر تصادفات حادث می شد، جذب کنند بلکه آن را مستقیماً به بدنه خودرو انتقال می دادند.
اولین سپر خودرو در کشور چکسلواکی به سال ۱۸۹۷ میلادی ساخته شد؛ که خیلی کاربردی نبود. سپر بعدی توسط یک مخترع بریتانیایی به سال ۱۹۰۱ میلادی ساخته شد که تا حدودی میتوانست صدمات ناشی از تصادفات را کاهش دهد. کم کم و به مرور که شرکتهای خودروسازی به اهمیت بودن این قطعه در اتومبیل بیشتر واقف شدند، بر روی خودروهای خود سپرهایی را نصب کردند.
اما استفاده و تولید آن به شکل انبوه به سال ۱۹۲۷ میلادی و برای خودروی فورد مدل A برمی گردد، که شاید اگر امروزه به تصویر آن نگاه کنید، اندکی خنده دار به نظر برسد.
بعدا شرکت جنرال موتور برای اتومبیل پونتیاک جی پی اس با استفاده از خاصیت پلاستیک، پلاستیک های رنگ شده ای را برای این منظور ساخت که این قطعه میتوانست، ضربات ناشی از تصادفات را تا حدودی دفع کند. اما مزیتش این بود که تغییری در این قطعه پلاستیکی بعد از وارد شدن ضربه حاصل نمیشد. و
این مصادف با سال ۱۹۶۸ میلادی بود که از همین سپر خودرو، شرکت رنو در سال ۱۹۷۱ بر روی رنو ۵ استفاده کرد.
بر اثر گذشت زمان و تکامل و حذف اشتباهات و عیوب قطعات قبلی سپر خودرو به شکل مدرن امروزی خود در آمده که حتی زیبایی ظاهری هم در آن لحاظ شده و در زیبایی خودرو نیز تاثیر گذار است.
سپر خودرو از چه جنسی ساخته می شود؟
ابتدا باید بگوییم که سپر خودرو قطعه ای فلزی و یا اغلب پلاستیکی است، که در تصادفات از رسیدن فشار ها و ضربات به خودرو مخصوصا کابین آن جلوگیری می کند و همان طور که از اسم آن هم پیداست، این قطعه نقش محافظتی را در خودرو بازی می کند.
که در دو قسمت سپر جلو و سپر عقب قرار می گیرد. سپر جلوی خودروهای مدرن امروز شامل سه قسمت اصلی : پیشانی، جاذب و تیر عرضی سپر است.
پیشانی: قسمت ظاهری و زیبایی سپر خودرو را بر عهده دارد، که قادر نیست ضربه های زیادی را تحمل کند.
جاذب: این قسمت برای از بین بردن انرژی جنبشی وارده بر سپر خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.
تیر عرضی: این قسمت است که به جذب انرژی جنبشی ناشی از ضربه های اساسی و بزرگ کمک کرده و در برابر ضربه های کوچک مقاومت می کند و قسمت کلیدی اسپرت خودرو محسوب می شود.
سپر های امروزی از ترکیب چند آلیاژ فلز، پلاستیک و فیبر کربن تولید می شوند. در برابر آب و آفتاب و… مقاوم است. خاصیت آیرودینامیکی دارد، محکم و در عین حال منعطف و ضربه گیر است.
گرید کوپلیمر، ابر ضربه پذیری است که حاصل به کارگیری بروزترین فناوری ها بوده و در تولید سپر خودرو استفاده می شود.
تولید سپر های پلاستیکی هم خالی از عیب و ایراد نبود. این سپر ها در برخورد های شدید آسیب جدی می دیدند.
سپر خودرو از اولین باری که شکل گرفت تا به امروز که انواع متفاوتی دارد، تغییر و تحولات زیادی را به خود دیده است.
در حال حاضر طراحی و تولید بسیاری از قطعات و قسمت های خودرو با تکنولوژی و علم روزه گره خورده است، سپر خودرو هم از این قاعده مستثنی نیست.
انواع سپر خودرو
سپر جلو خودرو
در قسمت جلویی هر خودرویی یعنی روی شاسی ها قطعه ای نصب می شود. که به آن سپرجلو خودرو گفته می شود وظیفه این قطعه دریافت و خنثی کردن ضربات وارده از قسمت جلو به خودرو شما است.
سپر عقب خودرو
در قسمت عقب خودروها یعنی انتهای شاسی ها یک قطعه متصل می شود که به آن سپرعقب خودرو گفته می شود. وظیفه آن دریافت و خنثی کردن ضرباتی است که از قسمت عقب به خودرو شما وارد می شود.
اجزای مختلف سپر:
دیفیوزر سپر خودرو (Diffuser) : دیفیوزر یکی از اجزای آیرودینامیکی خودرو است که در قسمت عقب خودرو و زیر سپر عقب نصب میشود. این قطعه به جریان هوای زیر خودرو سرعت بیشتری میدهد و باعث افزایش انرژی رو به پایین یا همان Down Force بیشترمیشود.
تقویتی و ضربه گیر سپر خودرو: نگه داشتن حالت ژئومتریک و جلوگیری از منتقل شدن نیرو ناشی از تصادف به سپرخودرو .
توری زیر سپر خودرو: این توری باعث ورود بهتر هوا و در نتیجه خنک شدن بهتر موتور خودرو میشود.
قاب پروژکتور سپر خودرو: این قطعه در واقع نوعی نگه دارنده پروژکتور بر روی سپر است. در برخی از سپرها این قاب به صورت پیش فرض بر روی سپر تعبیه شدهاند .در برخی دیگر از خودروها قاب پروژکتور سپر به صورت آپشن بر روی سپر موجود است و در صورت تمایل میتوان به آن پروژکتور اضافه کرد.
مه شکن و شبرنگ سپر خودرو : این چراغ ها نیز وظیفه روشن نمودن مسیر حرکت خودرو را بر عهده دارند و باعث جلب توجه راننده مقابل در شرایط جوی نامساعد میشوند. این چراغها میتواند به صورت هالوژن، زنون و … بر روی سپر نصب شوند.
درپوش سپر خودرو: درپوش سپر خودرو معمولا از جنس خود سپر خودرو است برای پوشش قسمتهای از سپر مانند (بکسل بند، نازلهای چراغ شوی و …) مورد استفاده قرار میگیرند.
زه و گارد سپر : بیشتر زه و گاردهای تعبیه شده بر روی سپر حالت تزیینی دارند. جنس این زه و گاردها بیشتر از نوع پلاستیک است.
بکسل بند: محلی تعبیه شده در سپر
براکت و متعلقات سپر خودرو: برای نصب سپر بر روی بدنه خودرو از براکت و متعلقات آن به منظور چفت شدن سپر با بدنه استفاده میشود.
اسپویلر سپر جلو خودرو: اسپویلر سپر خودرو از ایجاد هوای ناموزون در اطراف و یا عقب اتومبیل جلوگیری کرده و سبب میشود تا اتومبیل در سرعتهای بالا هم در وضعیتی پایدار قرار بگیرد.
سنسور: در بیشتر خودروهای مدرن از سنسور جلوگیری از ضربه و کروز کنترل در سپر خودرو استفاده میشود.
هزینه تعمیر سپر خودرو چقدر است؟
هزینه تعمیرات سپر بین 500 تا سه میلیون تومان با توجه به مدل خودرو متغیر است. اگر سپر شما بیش از حد ترک خورده یا به شدت دندانه دار شده است که نمی توانید به راحتی آن را ترمیم کنید ، آن را نزد یک حرفه ای ببرید. آنها تجهیزات لازم برای تعمیرات را دارند. اگر سپر شما آنقدر آسیب دیده است که به راحتی قابل تعمیر نیست ، شاید لازم باشد کاملاً آن را تعویض کنید.
قیمت انواع سپر ماشین در بازار :
نام محصول |
قیمت (تومان) |
سپر جلو مهرخواه مدل SMFBMKHP مناسب برای پژو 206 |
۵۳۰,۰۰۰ |
سپر جلو مهرخواه مدل SMRBMKHPP2 مناسب برای پژو پارس |
۱,۰۵۰,۰۰۰ |
سپر عقب 206 نقره ای مهرخواه |
۴۲۰,۰۰۰ |
سپر جلو لیفان X60 |
۱,۱۹۹,۰۰۰ |
دیفیوزر سپر عقب ساینا |
۶۸,۰۰۰ |
سپر عقب پارس نقره ای مهرخواه |
۱,۰۹۵,۰۰۰ |
سپر عقب چری آریزو 5 |
۱,۷۹۹,۰۰۰ |
این روش می تواند به از بین بردن فرورفتگی های سپر کمک کند
یک قابلمه را از آب پر کنید و آن را به جوش بیاورید. با احتیاط آب را روی سطح فرورفتگی بریزید تا فلز یا پلاستیک گرم شود. اجازه دهید فلز خم شود و به شکل اولیه خود بازگردد. اگر سپر پلاستیکی است ، بعد از اینکه آب داغ را روی آن ریختید ، فرورفتگی را از پشت به بیرون فشار دهید. فرورفتگی فلز را مانند سپر پلاستیکی با دست فشار ندهید. ممکن است نتوانید تمام فرورفتگی های سپرهای فلزی را با فشار دست درست کنید.
اگر سپر پلاستیکی است ، دائما آن را از داخل فشار دهید تا کاملا صاف شود. سپس ، پس از اتمام کار ، یک پارچ از آب سرد بریزید تا سپر محکم شود. نگران نباشید ، آب جوش به رنگ ماشین شما آسیبی نمی رساند. رنگ اتومبیل توسط روکشهایی پوشانده شده که آنها را براق و محافظت می کند. ریختن آب داغ یا جوش روی سپر برای رفع فرورفتگی باعث صدمه زدن یا از بین بردن رنگ نمی شود.
مراحل تولید سپر خودرو
برشکاری: ورق ها تحت عملیاتی برش خورده و این عملیات بر روی ورق می توانند یا به صورت لیزری یا با دستگاه های برش کاری انجام شود، خمکاری آن ها به وسیله دستگاه پرس انجام می شود.
کروماتی کردن: پوشش کروماتی برای جلوگیری از زنگ زدن بر روی قطعات داده می شوند.
نفوذ پلاستیک: پلاستیک مذاب وارد سپر شده و در آن جا شکل می گیرد.
سرد کردن پلاستیک: دمای پلاستیک مذاب پایین می آید و کاهش دما به آرامی صورت می گیرد تا یکنواخت باشد.
خمکاری نهایی: بعد نفوذ پلاستیک و قرار دادن ورق های فایبرگلس و تولید بایه فیبر کربن، قطعه به وسیله فیکسچر خم می شود.
پلیسه گری: در این مرحله پلیسه های اضافه گرفته می شود و به ماشین وصل می شود.
سپر رنگ شده بخریم یا خام ؟
هنگامی که سپر ماشین شما بر اثر تصادف نیاز به تعویض پیدا می کند ، با مراجعه به فروشگاه ها ی لوازم یدکی و یا فروشگاه های آنلاین ، با دو نوع سپر در بازار مواجه می شوید . سپرهای رنگ شده و سپر های خام .
سپرهای خام همانطور که از اسم شان پیداست ، سپرهایی بدون پوشش رنگ هستند ، برای خودروهای وارداتی تقریبا” تمام سپرها بصورت خام وارد می شوند و سپرهای رنگ شده ای که در بازار موجود است عموما” برای خودروهای مونتاژ داخل هستند.
سپرهای رنگ شده نسبت به سپرهای خام قیمت بیشتری دارند، اما معمولا قیمت تمام شده خرید سپر خام بعلاوه هزینه رنگی که به نقاش خودرو میپردازید از از سپر رنگ شده ی آماده بیشتر خواهد بود ، از طرف دیگر رنگ آمیزی سپر خام به زمانی بین 24 الی 48 ساعت نیاز دارد ولی سپر رنگ شده آماده ی نصب میباشد .
اما نکته با اهمیت در این خصوص این است که ، رنگ ماشین شما به مرور زمان ،بر اثر عوامل جوی همچون تابش نور آفتات و رطوبت هوا و یا شستشو و استفاده از مواد شوینده تغییر رنگ میدهد. ولی تغییر رنگ برای شمامحسوس نیست چون بصورت یکنواخت در تمام سطح بدنه اتفاق می افتد .
این نکته را نیز باید بدانید که سپر رنگ شده موجود در بازار با همان کد رنگ کارخانه سازنده ماشین شما رنگ شده ، ولی به دلایلی که در بالا ذکر شده وقتی روی ماشین نصب می شود ، متوجه ی مغایرت رنگ آن با رنگ بدنه ماشین خود خواهید شد و این مغایرت کاملا قابل تشیخص است (اصطلاحا” خودش را نشان میدهد).
و این اول ماجرای اختلاف بین فروشنده قطعه ، نصاب سپر و شماست . از نظر تعمیرکار رنگی که به سپر زده شده با کدرنگ ماشین شما اختلاف داشته و کد رنگ آن کد دیگری بوده (جالب است بدانید بیش از 30 مدل طیف مختلف فقط برای رنگ سفید در بازار موجود است ) و فروشنده اظهار میکند کد رنگ بکار رفته در سپر ، همان کد رنگ خودروی شما است که در دفترچه راهنمای ماشین و یا در روی پلاک زیر درب صندوق و یا سینی داخل موتور نوشته شده و برای شما چیزی که مهم است نتیجه بدست آمده است.
در حقیفت ، مشکل اصلی ، تغییر رنگ خودرو بر اثر عواملی که ذکر شده و مرور زمان است که برای تمامی خودروها اتفاق می افتد و بسته به زمانی که ماشین از کارخانه خارج شده ، منطقه ی آب و هوایی و نگهداری خودرو با شدت و ضعف بیشتری همراه خواهد بوده .
به همین خاطر اگر چه قیمت سپر رنگ شده ممکن است ارزان تر باشد و همچنین در زمان شما صرفه جویی می شود ولی بطور قطع این مغایرت رنگ ایجاد شده نه شما را راضی میکند و نه خریدار آینده خودروی شما را راضی خواهد کرد.
سازنده های سپرهای ایران خودرو براساس نوع خودرو:
سازندهای سپر فابریکی پژو پارس: ساپکو ، مهرکام پارس، مهرخواه
سازنده های سپر فابریکی پژو ۴۰۵: مهرکام پارس ، مهرخواه
سازندهای سپر فابریکی پژو ۲۰۶: مهرکام پارس و مهرخواه
سازنده های سپر فابریکی سمند و سورن: مهرکام پارس
سازنده های سپر فابریکی سمند EF7: مهرکام پارس و مهرخواه
سازنده های سپر فابریکی رانا: مهرکام پارس
سازنده های سپر فابریکی دنا: مهرکام پارس ، سرو صنعت
سازنده های سپر فابریکی پژو ۲۰۷: مهرکام پارس و کروز
سازنده های سپر فابریکی slx: مهرکام پارس و مهرخواه
البته باید در نظر داشت قیمت سپرهای فابریکی بسیار بالاتر از قیمت سپرهای متفرقه در بازار است که در بعضی از موارد به دلیل کیفیت بالای تولیدی است و در مواردی نیز به دلیل تامین کننده خط تولید ایران خودرو قیمت محصولات خود را بالاتر از دیگر رقبا به فروش می رسانند.
البته در سپرهای تولید شده برای خودروهای ایران خودرو می توان به برندهایی همچون مهرساز ، سرو صنعت سپاهان و سیلور نیز اشاره کرد که کیفیت بسیار خوبی دارند و قیمت به مراتب مناسب تر دارند.
کدام برند سازنده اصلی سپرهای سایپا است؟
سپرهای گروه سایپا در زیر معرفی شده است:
سازنده های سپر فابریکی پراید ۱۳۱ و صبا: آریا پلاست
سازنده های سپر فابریکی پراید ۱۳۲ و ۱۱۱ : آریا پلاست و گت
سازنده های سپر فابریکی ریو: آریا پلاست و گت
سازنده های سپر فابریکی تیبا و تیبا ۲: آریا پلاست و گت
سازنده های سپر فابریکی ساینا: آریا پلاست
سازنده های سپر فابریکی ال ۹۰: کروز و مهرکام پارس
برندهای متفرقه بازار که ارزش خرید و کیفیت خوبی دارند عبارت اند از: گت ، مهرساز، پارسیان
البته کیفیت برندهای اعلام شده کمی بالاتر از برندهای بالا می باشند ولی قیمت سپر های بالا بسیار پایین تر از نمونه فابریکی آن ها است.
هنگام خرید سپر خودرو به این نکات توجه کنید
قیمت سپر ماشین : قیمت همیشه در انتخاب شما تاثیر بسزایی دارد در واقع می توان گفت مهمترین فاکتور هنگام خرید قطعات پلیمری قیمت آن است. قبل از هر کاری میزان بودجه برای خرید سپر را مشخص کنید با این کار خیلی از مدلهایی که در محدوده قیمتی شما قرار ندارند خود به خود حذف می شوند و انتخاب برای شما راحت می شود.
جنس سپر ماشین : سپر خودروها معمولا از جنس های مختلفی ساخته می شوند که با توجه به قیمت کیفیت سپر کم و زیاد می شود. برخی سپرها از پلاستیک خشک و شکننده ساخته می شوند، پیشنهاد می کنم دور این جنس را خط بکشید زیرا با اولین تصادف شکسته می شوند و مجبور می شوید دوباره آن را تعویض کنید اما سپرهایی که جنس آن ها نرم تر است یا شکسته نمی شوند و یا بعدا قابل تعمیر هستند.
رنگ آمیزی سپر : بسیاری از سپرها با توجه به شماره رنگ خودروها توسط سازنده رنگ آمیزی می شوند، اگر سپر با رنگ خودرو شما وجود داشته باشد بهتر است سپر رنگ آمیزی شده بخرید زیرا این مدلها نیاز به اتلاف زمان و هزینه اضافی برای رنگ آمیزی ندارند.
کیفیت پایه ها : بهتر است اگر پایه های سپر شما موقع تصادف شکسته نشدهاند از همان پایه فابریک استفاده کنید. حقیقت این است پایههای موجود در بازار کیفیت لازم را ندارند، و شما با استفاده از پایه قبلی میزان کمتری هزینه می کنید.
لوازم روی سپر: یک سری لوازم مانند چراغ مه شکن، چراغ راهنما، توری، و قسمت بکسل روی قطعه وجود دارند اگر هر کدام از این لوازم موقع تصادف شکسته شدهاند بهتر است همراه سپر آن ها را سفارش دهید با این کار در زمان صرفه جویی می کنید.
بررسی ظاهری : از زمانی که قطعه از کارخانه تولید و کنترل نهایی می شود تا وقتی که به دست مصرف کننده می رسد امکان آسیب رسیدن فیزیکی به آن وجود دارد. زیرا در چند جا انبار و به وسیله های مختلف جابهجا می شوند. پس به خوبی دقت کنید دارای شکستگی و رنگ پریدگی نباشد.
خارهای سپر : خیلی از سپرها به وسیله تعدادی پایه و خار مخصوص روی خودرو نصب می شوند که تقریبا پیدا کردن آن ها کار آسانی نیست. اگر فروشگاهی که قطعه را از آن تهیه می کنید آن ها را دارد بهتر است محض اطمینان چند عدد از آن ها همراه محصول خریداری نمایید.
دیدگاه شما چیست؟