نگهداری خودرو
خودرو خود را استاندارد گازسوز کنید

دوگانه سوز کردن رایگان خودروها چه شرایطی دارد؟

چهارشنبه - ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹
خواندن 4 دقیقه

سامانه جدید که با هدف سهولت در فرآیند ثبت‌نام، نوبت‌گیری و بررسی‌ و پالایش نهایی اطلاعات متقاضیان گازسوز کردن خودروهای عمومی ایجاد شده است، این امکان را فراهم کرده تا متقاضیان از جمله مالکان خودروهای تاکسی عمومی و وانت‌بارها، نیسان و کامیونت بتوانند با مراجعه به این سامانه اینترنتی به آدرس https://gcr.niopdc.ir  ثبت‌نام خود را نهایی و نوبت‌گیری کنند.

به گزارش خودرونویس، بر پایه مصوبه اخیر شورای اقتصاد، از طریق اعطای تسهیلات رایگان، حدود یک میلیون و ۴۶۰ هزار خودرو به سمت سوخت پاک و ارزان سی‌ان‌جی هدایت خواهند شد که شامل ۱۰۰ درصد بخش حمل‌ونقل مسافر و بار در کشور است.

در حال حاضر زیرساخت‌ها برای افزایش سهم سی‌ان‌جی در سبد سوخت خودروها و توزیع روزانه حدود ۴۰ میلیون مترمکعب سی‌ان‌جی در کشور وجود دارد و پیش‌بینی می‌شود با اجرای این طرح، مقدار توزیع سی‌ان‌جی از روزانه حدود ۲۱ میلیون مترمکب کنونی تا روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب افزایش یابد.

سامانه irngv.ir همچنان برای ثبت‌نام گازسوز کردن خودروهای شخصی فعال است و مالکان این دسته از خودروها می‌توانند به سامانه جامع اطلاعات خودروهای دوگانه‌سوز مراجعه و از این طریق نسبت به ثبت‌نام برای تبدیل خودرو شخصی خود اقدام کنند.

بر این اساس، ایران با دسترسی به منابع عظیم گازی و بهره‌مندی حدود ۹۶ درصد از جمعیت کشور از نعمت گاز، زیرساخت‌های بهتری برای توسعه‌ این صنعت دارد که عدم نگرانی بابت قطعی سوخت و در دسترس نبودن آن وجود نداشته و ایجاد ایستگاه‌های سی‌ان‌جی با سرعت زیاد به دلیل توسعه شبکه گازرسانی از آن جمله است.

خرید مخازن سی ان جی

یک عضو شورای تولیدکنندگان مخازن سی ان جی از آغاز طرح ملی دوگانه سوز کردن رایگان یک میلیون و 464 هزار دستگاه خودرو ناوگان حمل و نقل عمومی باری و مسافری خبر داد و اعلام کرد: طبق مصوبه شورای اقتصاد این طرح با حمابت ویژه وزارت نفت و ظرف مدت دو سال به اجرا درخواهد آمد.

نوید خاصه باف همزمان با مراسم آغاز این طرح ضمن اعلام این خبر افزود: در شرایط فعلی سازندگان داخلی مخارن سی ان جی از آمادگی لازم برای تولید سالانه 700 هزار مخزن جهت نصب بر روی خودروهای مشمول این طرح برخوردار هستند و حتی با فعال سازی ظرفیت های جدید ظرف مدت زمان کوتاهی امکان تولید سالانه 900 هزار مخزن سی ان جی در کشور فراهم خواهد شد.

وی با بیان اینکه طرح ملی دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی از طریق تبدیل کارگاهی و با نظارت مستقیم سازمان ملی استاندارد در حال اجرا است، افزود: تاکنون بالغ بر 900 کارگاه تبدیل برای مشارکت در اجرای این طرح اعلام آمادگی کرده و مدارک خود را ارائه کرده اند که تاکنون تعداد 230 کارگاه تاییدیه و مجوز مشارکت در اجرای این طرح را دریافت کرده اند و سایر متقاضیان نیز در حال تطبیق و تجهیز کارگاهها و آموزش کارکنان خود طبق ضوابط سازمان ملی استاندارد هستند.

وی با اشاره به سرمایه گذاری های صورت گرفته از سوی ستاد اجرای فرمان امام (ره) برای ایجاد ظرفیت تولید مخازن سی ان جی در کشور افزود: در حال حاضر شرکت پارس ام سی اس به عنوان یکی از مجموعه های تحت نظر هدایت این ستاد در تلاش است تا با راه اندازی خط ورق مخازن سی ان جی ظرفیت های کشور برای تولید مخازن با استانداردهای روز دنیا را افزایش دهد.

مدیرعامل پارس ام سی اس با بیان اینکه تحقق این هدف نیازمند حمایت دستگاههای ذی ربط همچون وزارت نفت و وزارت صنعت معدن و تجارت است، افزود: با راه اندازی این طرح که تمام ماشین آلات آن خریداری شده و آماده نصب در مدت زمان کوتاهی است، روند خودکفایی در تامین مواد اولیه تولید مخازن سی ان جی و بی نیازی از واردات نیز سرعت خواهد گرفت.

خاصه باف با اشاره به سیاست های کلان کشور در زمینه رونق تولید و حمایت از تعمیق ساخت داخل افزود: منابع مورد نیاز راه اندازی این طرح که بالغ بر 65 میلیارد تومان برآورد می شود، به راحتی از محل درآمدهای حاصل از صرفه جویی در مصرف بنزین قابل تامین خواهد بود و با افزایش تولید مخازن سی ان جی ظرفیت های داخلی به سرعت برای دوگانه سوز خودروهای شخصی نیز بیشتر خواهد شد.

نصب مخازن سی ان جی در کارگاههای مجاز

عضو انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سی ان جی تصریح کرد: به طور طبیعی با اجرای این طرح لازم است تا ظرفیت های جایگاهی کشور نیز برای پوشش تقاضای استفاده از سوخت سی ان جی نیز افزایش یابد که در این چارچوب قرارداد احداث حدود 1100 جایگاه جدید در نقاط مختلف کشور منعقد شده و پیش بینی شده تا ظرف یک سال آینده و همزمان با اجرای تدریجی طرح ملی دوگانه سوز کردن خودروهای ناوگان حمل و نقل عمومی بالغ بر 380 جایگاه جدید سوخت سی ان جی در سطح کشور به بهره برداری برسد.

وی با اشاره به ایجاد حدود 10 هزار فرصت شغلی صنعتی، کارگاهی و خدماتی همزمان با جرای این طرح، افزود: در فاز بعدی و پس از پوشش تقاضای ناوگان حمل و نقل عمومی، شورای اقتصاد تلاش خواهد کرد تا زمینه دوگانه سوز کردن خودروهای شخصی را نیز از طریق اعطای تسهیلات کم بهره پنج میلیون تومانی و بازپرداخت اقساط از طریق حساب یارانه متقاضیان اجرایی کند که با تحقق آن تحول بزرگی در زمینه صرفه جویی در مصرف بنزین ایجاد خواهد شد.

وی در رابطه به نحوه ثبت نام از متقاضیان در طرح ملی دوگانه سوز کردن خودروهای ناوگان حمل و نقل عمومی گفت: دارندگان خودروهای ناوگان عمومی شامل تاکسی ها و وانت بارها می توانند از طریق درگاه اینترنتی www.irngv.ir نسبت به ثبت درخواست و دریافت نوبت جهت دوگانه سوز کردن رایگان خودروهای خود اقدام کنند.طبق مصوبه هیأت وزیران، قیمت سی‌ان‌جی از اول خرداد سال‌جاری ۱،۳۹۲ ریال افزایش پیدا می‌کند که برای توسعه صنعت سی ان جی، الزامات ایمنی و هوشمندسازی جایگاه‌ها استفاده خواهد شد.

سهم سی ان جی در سبد سوخت

در همین حال سال گذشته رئیس انجمن صنفی جایگاه‌داران سی‌ان‌جی نیز اعلام کرد که طبق مصوبه هیأت وزیران، قیمت سی‌ان‌جی از اول خرداد سال‌جاری ۱،۳۹۲ ریال افزایش پیدا می‌کند که برای توسعه صنعت سی ان جی، الزامات ایمنی و هوشمندسازی جایگاه‌ها استفاده خواهد شد.

حمید قاسمی مدیرطرح سی ان جی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی اعلام کرده بود، با اشاره به این‌که سهم گاز از سبد انرژی ما در حال حاضر ۱۳ درصد است، تصریح کرد: در برنامه اولیه قرار بود این سهم معادل ۷۶ درصد باشد که نشان می‌دهد کم‌کاری‌هایی در این بخش انجام شده است.

وی با اشاره به این‌که ایران دارای بزرگ‌ترین ذخایر گاز جهان است، گفت: در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ جایگاه سی‌ان جی در حال بهره‌برداری است و ۱۲۰ جایگاه تا پایان سال به آن اضافه خواهد شد.

وی گفت: در حال حاضر ظرفیت جایگزینی بیش از ۴۰ میلیون لیتر بنزین با سی‌ان‌جی در خودرو‌ها وجود دارد، اما تاکنون ۲۱ میلیون مترمکعب سی ان جی جایگزین بنزین شده است.

قاسمی با اشاره به این‌که در بخش تولید تجهیزات این صنعت ۹۰ درصد خودکفا هستیم، اظهار کرد: شش کارخانه بزرگ مخزن‌سازی و چهار شرکت بزرگ کمپرسورسازی در کشور فعال هستند.

وام دوگانه سوز کردن خودرو

وی در ادامه اعلام کرد که برای استقبال خودرو‌ها از سوخت سی ان جی، وام ۲.۵ میلیون تومانی برای خودرو‌های کار در نظر گرفته شده که پیگیری این وام از طریق ورود به سامانه مربوطه و دریافت کد رهگیری صورت می‌گیرد.

به گفته مدیر طرح سی‌ان‌جی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، مصرف CNG طی سه ماه گذشته یک‌میلیون مترمکعب اضافه شده که هر یک مترمکعب استفاده از گاز به میزان ۶،۰۰۰ تومان صرفه‌جویی برای اقتصاد کشور به دنبال دارد.

قاسمی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی‌بر این‌که در گذشته اخباری از انفجار خودرو‌های گازسوز شنیده شده بود، تصریح کرد: بیش از ۹۰۰ هزار خودرو توسط وزارت نفت دوگانه‌سوز شد که تاکنون هیچ‌کدام از آن‌ها دچار حادثه نشده‌اند و تنها ۸۳ مورد از خودرو‌ها در بخش‌های زیرپله‌ای دوگانه‌سوز شدند.

قیمت سی ‌ان ‌جی

در ان مقطع اردشیر دادرس، رئیس انجمن صنفی جایگاه‌داران سی‌ان‌جی اعلام کرد که طبق مصوبه هیأت وزیران، قیمت سی‌ان‌جی از اول خرداد سال جاری ۱،۳۹۲ ریال افزایش پیدا می‌کند که برای توسعه صنعت سی ان جی، الزامات ایمنی و هوشمندسازی جایگاه‌ها استفاده خواهد شد.

به گفته وی در حال حاضر ۴.۵ میلیون خودروی گازسوز در سطح کشور داریم که در حدود ۲۱ میلیون مترمکعب گاز مصرف می‌کنند که این رقم جایگزین ۲۱ میلیون لیتر بنزین در کشور می‌شود.

دادرس با بیان این‌که طرح کارت اعتباری سوخت ۱۸۰ هزار تومانی به‌جای یارانه را پیشنهاد کرده‌ایم، گفت: این طرح ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور را شامل می‌شود که برای دولت توجیه اقتصادی دارد و برای تاکسی‌ها هزینه یک میلیون تومانی برای خرید بنزین جایگزین می‌شود.

هزینه گازسوز کردن خودرو

در حال حاضر در بازار‌های جهانی فقط خودرو‌های هیبریدی یا بنزینی عرضه می‌شوند. در کشورمان نیز فقط تعدادی از خودرو‌های درجه ۲ و ۳ دوگانه سوز می‌شوند و هیچ‌یک از خودرو‌های درجه یک از سوخت CNG استفاده نمی‌کنند.

بسیاری از مردم در خصوص هزینه گازسوز کردن خودرو سوال می‌پرسند که بر اساس اعلام مدیر طرح CNG هزینه گازسوز کردن خودرو به مدل وسیله نقلیه و نوع مخزن سوخت بستگی دارد، اما به طور کلی برای گاز سوز کردن یک خودرو می‌بایست ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان هزینه کرد.

خودرو بنزینی بهتر است یا گازسوز؟

البته به طور کلی تعمیرکاران خودرو به مردم توصیه می‌کنند که خودرو‌های دوگانه سوز را انتخاب نکنند، اما فعالان صنعت خودرو بر این باورند که اگر گازسوز کردن خودرو طبق استاندار‌های ضروری انجام شود، خودرو از لحاظ ایمنی مشکلی نخواهد داشت.

علیرضا نیک آیین‏ رئیس اتحادیه مکانیسین‌ها در گفتگو در این خصوص عنوان می‌کند:سوخت‎ CNG ‎نسبت به سایر سوخت‌های هیدروکربنی پایین‌ترین نسبت کربن به هیدروژن (۱ ‏اتم کربن در مقابل ۴ اتم هیدروژن) را دارد. از این رو سوختن گاز CNG کربن کمتری را تولید می‌کند و در خودرو‌های ‏گازسوز به دلیل کاهش چشمگیر این رسوبات (کربن) در منطقه احتراق، ورودی سوپاپ‌ها، سرپیستون‌ها و شیار‌های ‏رینگ‌ها، امکان گریپاژ کردن قطعات به مراتب کاهش پیدا می‌کند.

از سویی روغن موتور و فیلتر آن هم به دلیل کاهش رسوبات کربن و آلاینده‌های خروجی تمیز باقی می‌ماند و زمان تعویض آن‌ها نیز طولانی‌تر خواهد شد. از این رو هزینه عملیاتی موتور گازسوز برای مالکان کاهش پیدا می‌کند، بنابراین عمر مفید خودرو در زمان استفاده از سوخت CNG نسبت به سوخت بنزینی و LPG بیشتر خواهد بود.

آیا موتور خودرو‌های گازسوز خشک کار می‌کند؟

بسیاری از مردم معتقدند که خودرو‌های گازسوز خشک کار می‌کنند. علیرضا نیک آیین در این خصوص عنوان می‌کند دقیقا اطلاع ندارم این ادعا به چه میزان حقیقت دارد، اما در یک وضعیت یکسان، موتور خودرو گازسوز نسبت به خودرو بنزینی دو برابر بیشتر به تعمیرات نیاز پیدا می‌کند. هرچند در خودرو‌هایی که از کارخانه دوگانه سوز هستند، سیستم گاز خودرو از کامپیوتر بهره می‌برد و هوشمند است و به همین دلیل آسیب کمتری به موتور می‌رساند؛ زیرا‎ ‎گاز ECU بر اساس شرایط سیستم گاز را تنظیم می‌کند و حتی ایمن‌تر است.

‏رئیس اتحادیه مکانیسین‌ها در ادامه افزود:گاز‎ LPG ‎برای هیچ‌یک از خودرو‌های انژکتوری مناسب نخواهد بود؛ زیرا علاوه بر اینکه به موتور آسیب می‌رساند، به سنسور‌ها نیز صدمه خواهد زد. از سویی وقتی خودرو را گازسوز می‌کنید، به دلیل اینکه خودرو شما از قبل تک‌سوز بوده است به سرسیلندر آن فشار وارد می‌شود. در نتیجه این فشار‌ها به سیستم برق، سنسور خودرو و حتی سوزن‌های انژکتور نیز آسیب می‌رساند.

 

به طور کلی خودرو‌های دوگانه سوز کارخانه‌ای بهتر هستند، اما هنگام سرد بودن، سربالایی، روشن بودن کولر، سرعت ‏بالا و شتاب‌گیری استفاده از گاز به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. ‏

خودروسازان داخلی اعم از ایران خودرو و سایپا این ادعا‌ها را قبول ندارند و عنوان می‌کنند هنگامی که موتور خودرو سرد است، بنزین بر روی ‏دیواره سیلندر‌ها تقطیر شده و به پایین یا همان به سمت کارتل روغن سرازیر می‌شود. این میزان هرچند بسیار اندک و غیرقابل ‏اندازه‌گیری است، اما در طولانی‌مدت باعث می‌شود روغن خراب شود و خاصیت روانکاری روغن را از بین می‌برد.

این در شرایطی است که گاز ‏طبیعی حتی در دمای ۱۰ درجه زیر صفر هم تقطیر نخواهد شد و حتی اگر در مجاورت روغن قرار بگیرد نیز باعث خراب شدن آن نمی‌شود؛ بنابراین توضیح خودروسازان نشان می‌دهد که خشک کار کردن خودرو‌های گازسوز واقعیت ندارد؛ زیرا بر اساس این دیدگاه روغن موتور خودرو‌های گازسوز دیرتر خراب می‌شود.

5 از 2 رای

دیدگاه شما چیست؟