طراحی اتومبیل روندی پیچیده و پر هزینه است و شرکتهای خودروسازی به منظور ثبت طرحی ماندگار و موفق، همواره بهترین افراد را به کار میگیرند تا محصول نهایی در راستای اهداف آن شرکت شکل گرفته باشد. زیبایی، کارایی و جلب توجه بیش از هر چیزی در روند طراحی یک اتومبیل از ایده تا تولید، حائز اهمیت است. تیم طراحی میتواند امیدها و آرزوهای یک خودروساز را تحقق بخشد و از طرفی، ممکن است ضرر هنگفتی را عاید شرکت سازنده کند.
در ایران کمتر امکان دارد تا خریدار یک خودرو، پیگیر جزییات طراحی اتومبیل خود بشود و به دنبال کسب اطلاعات و نام و نشانی از طراح آن باشد. حتی علاقهمندان و افرادی که به طور روزمره به مطالعه مقالاتی چند در رابطه با خودروها میپردازند نیز چندان پیگیر این موضوع نیستند. به همین دلیل در خبرها هم معمولا از نام و نشان طراح یا طراحان یک محصول اثری نیست. اما در حالی که بسیاری چنین میپندارند که بانوان توان حضور در صنعت خودروسازی را ندارد، بد نیست بدانید بسیاری از خودروهای مطرح دنیا و بسیاری از کانسپتهای پرطرفدار، توسط آنها طراحی شده است. جالب است بدانید که آقایان طرفداران اصلی این خودروها محسوب میشوند و بسیاری از این خودرو نیز خودروهایی عضلانی و مردانه هستند.
۱- میشل کریستینسن
طراح ارشد برند سخت کوش هوندا، ۳۸ ساله است و ملیتی آمریکایی دارد. وی از کالج طراحی پاسادانا، واقع در ایالت کالیفرنیا فارغالتحصیل شده و از سال ۲۰۰۵ به شرکت هوندا پیوسته است. طراحی و ساخت ماشینهای عضلانی Hot Road توسط پدرش، تاثیر عمیقی بر وی گذاشته و با بهره بردن از علم و تخصص پدر، به سمت و سوی طراحی خودرو گام بر میدارد و این روحیه در وی شکل میگیرد.
میشل مدت زمان کوتاهی را در شرکت جنرالموتورز مشغول به کار بوده اما از سال ۲۰۱۰ به بعد مجددا به هوندا میپیوندد. در کارنامهی او خودروهایی دیده میشود که شاید با دیدن تصاویر آن، هیچگاه باور نکنید که یک خانم با روحیات منحصر به فرد خود، ذات خشن آنها را این چنین پدید آورده باشد. مدلهایی نظیر کانسپت ZX، مدل سدان RDX، فیس لیفت RL و RLX سدان و یک شاهکار الماس گونه به نام نسل دوم NSX نتیجه ذهن خلاق اوست. در بین موارد نامبرده، نسل دوم هوندا NSX برای این شرکت بسیار حائز اهمیت بوده و سپردن سکان هدایت تیم طراحی به دست خانم کریستینسن، یک اتفاق مهم در تاریخ شرکت خودروسازی هوندا محسوب میشود که البته نتیجه مطلوب برای این برند به همراه داشته است
۲- دایان آلن
خانم Diane Allen تحصیلات عالی خود را در دانشگاه دولتی Wayne گذرانده و پس از آن در سال ۱۹۸۴ به شعبه نیسان واقع در سن دیگو ایالات متحده میپیوندد. نخستین فعالیت او در نیسان، فیسلیفت یک سدان کوچک اندازه بود اما سالها بعد در کنار اصلیترین طراحان کمپانی، نیسان Z350 را خلق میکند. البته توضیحات بیشتری وجود دارد که احتمالا شما را متعجب میکند! خانم آلن در سالهای اخیر در پروژههایی نظیر نیسان Roug و اینفینیتی M5 نیز شرکت داشته و به طور اختصاصی کار طراحی یکی از خشنترین تراکهای نیسان یعنی تیتان ۲۰۱۶ را با موفقیت به پایان رسانده است. نیسان تایتان یک پیکاپ فول سایز بوده و یکی خودروی تمام مردانه و قلدر است.
۳- لاشال ترنر
در شرکت بزرگ فیات کرایسلر نیز خانم La Shirl Turner ریاست بخش رنگ و مواد را عهدهدار است. او کار خود را از دیترویت شروع کرد. شهری که نامش اساسا با صنعت خودروسازی گره خورده و به میعادگاه خودروهای عضلانی و ابرقدرت آمریکایی شهره است. رنگبندی و پرداختن به جزییات حساس خودروها یک حرفه بسیار مهم است و تغییراتی که خانم ترنر روی محصولات اعمال میکند تاثیر بسزایی در تکمیل فرایند طراحی یک خودرو دارد. تیم تحت مدیریت او در فیات کرایسلر همه محصولات را پوشش میدهد. اما با این حال جیپ رنگید، جیپ کامپس و دوج چلنجر دیمون از مهمترین پروژههای او در سالهای اخیر محسوب میشوند
۴- ایرینا زاواتسکی (Irina Zavatski)
خانم زاواتسکی ۴۰ ساله و مادر دو فرزند، مهاجر یهودی اهل تاجیکستان است. او در سن ۱۵ سالگی به همراه خانواده به ایالت متحده آمریکا مهاجرت کرد. خانم زاواتسکی با پشتیبانی جامعه یهودیان شهر Cleveland ایالت اوهایو آمریکا به تحصیل در رشته طراحی صنعتی میپردازد و پس از فارغالتحصیلی از مدرسه هنر کلیولند، کار خود را در شرکتهای خودروسازی آغاز میکند. او در حال حاضر سمت مدیریت طراحی فیات کرایسلر را عهدهدار است. طراحی بیرونی جیپ چروکی ۲۰۱۹ و کرایسلر پاسیفیکا ۲۰۱۶ حاصل دستان توانمند خانم ایرینا زاواتسکی است. در مورد پاسیفیکا باید اضافه کنم که این ون سایز متوسط به عنوان یکی از زیباترینها در سگمنت خود در جهان شناخته شده که فروش بسیار بالایی هم دارد.
۵- وین چونگ (Winne Cheung)
وین چونگ ۳۶ ساله، مهاجری از چین است که در سن ۷ سالگی به همراه پدر و مادرش به آمریکا مهاجرت میکند. او از سال ۲۰۰۶ کار خود را با دایملر کرایسلر آغاز کرده و نخستین تجربه خود را در زمینه فرآیند توسعه و بهینهسازی محصولات دایملر کرایسلر به دست میآورد. پس از جدایی کرایسلر از دایملر و پیوستن کرایسلر به فیات ایتالیا، دیزاین داخلی خودروهایی همچون دوج دارت مدل 2012، کرایسلر پاسیفیکا 2016 و جیپ چروکی را انجام میدهد و همهی کارهایش با موفقیت به خط تولید میرسند. بد نیست بدانید که سال ۲۰۱۶ طراحی داخلی کرایسلر پاسیفیکا به عنوان یکی از ۱۰ طرح برتر جهان در بخش کابین شناخته شد.
۶- تیشا جانسون (Tisha Johnson)
او سرپرست تیم طراحی خارجی محصولات ولوو از اورنج کانتی ایالت کالیفرنیا آمریکا است. وی با خلق سدان لوکس ولوو اس۹۰، این شرکت سوئدی را که به منظور رقابت با بزرگانی چون مرسدسبنز، بامو و آئودی، خواهان ظاهری متمایز و لوکس برای سدان استراتژیک خود بود، به هدفش رساند و توانست اس 90 را به عنوان سدانی لوکس در ذهن مخاطبان جای دهد و بسیاری از مشتریان لوکسسازان آلمانی را به سمت برند ولوو بکشاند.
۷- ژولیان بلاسی (Juliane Blasi)
ژولیان بلاسی از سال ۲۰۰۳ کار طراحی خودرو را از بامو شروع کرده است. او در طول مدت فعالیتش در این شرکت پرآوازه آلمانی، پیکره خوش تراش و بسیار زیبای نسل دوم Z4 با کد E89 را پدید آورد که از حیث زیبایی و پختگی طراحی، یکی از موفقترین محصولات این کمپانی باواریایی بوده و در زمره بهترین رودسترهای دنیا محسوب میشود. نسل دوم Z4 تنها اتومبیل در تاریخ شرکت خودروسازی بامو است که به طور همزمان دو زن کار طراحی داخلی و خارجی آن را برعهده داشتهاند. پیکره آینده نگرانه کانسپت معروف Vision Connected Drive بامو نیز دیگر اثر به یادماندنی ژولیان بلاسی محسوب میشود.
۸- نادیا آرنااوت (Nadya Arnaout)
در دورانی که ژولیان بلاسی بدنهی نسل دوم بیامو Z4 را خلق میکرد، نادیا مسئولیت طراحی داخلی خودروی نامبرده را برعهده داشت. خانم آرنااوت ۴۷ ساله مانند بسیاری دیگر، از کالج طراحی پاسادانا واقع در کالیفرنیای آمریکا فارغالتحصیل شده و از سال ۲۰۰۲ کار خود را در شرکت بامو آغاز کرده است. از دیگر طرحهای او برای بامو میتوان به CS Concept 2010 اشاره کرد. وی درحال حاضر در کنار همکار قدیمی خود، ژولیان بلاسی، شرکت تسلاموتورز را برای ادامهی فعالیت برگزیده است.
۹- میمی واندرمولن (Mimi Vandermolen)
خانم واندرمولن، اولین طراح زن در شرکت فورد بوده که به عنوان نخستین و قدیمیترین زن وارد شده به بخش طراحی محصول در صنعت خودروسازی شناخته میشود. او مهاجر هلندی تباری است که از دوران کودکی به همراه خانواده خود در تورنتوی کانادا زندگی میکند. مشاهده تصاویر خانم مولن در کنار فوردهای دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی جالب توجه و مهیج است. وی یکی از اولین هنرجویان زن در رشته طراحی صنعتی در کالج هنر و طراحی انتاریو کانادا بود. او در سال ۱۹۶۹ فارغ التحصیل شد و اندکی بعد به استخدام شرکت فورد درآمد. خانم مولن در پروژه هایی نظیر طراحی نسل دوم فورد موستانگ و فیس لیفت فورد گراندا شرکت داشته است. از دیگر آثار او میتوان به طراحی نمای بیرونی فورد تاروس ۱۹۸۶ و فورد پروب در اوایل دهه ۹۰ میلادی اشاره کرد.
۱۰- آنا آسنسیو (Anne Asensio)
خانم آسنسیو اصالتا فرانسوی است و از سال ۱۹۸۶ و پس از فارغالتحصیلی، به استخدام شرکت رنو درمیآید. او در کالج هنر دیترویت واقع در ایالات متحده آمریکا تحصیل کرده و در پروژههای متعددی در کمپانی نام آور رنو حضور داشته است. وی در سال ۱۹۸۸ به عنوان طراح ارشد کمپانی نامبرده به ایالات متحده آمریکا باز میگردد تا در یک پروژه مشترک بین رنو و کرایسلر شرکت کند.
او پس از آن طراحی کانسپت رنو سنیک ۱۹۹۱ را با موفقیت انجام میدهد. از سال ۱۹۹۷ به بعد مسئولیت طراحی وسایل نقلیه کوچک رنو به وی واگذار میشود و به همین دلیل طراحی سه خودروی کلیو، مگان و تویینگو در کارنامهی وی دیده میشود. خانم آسنسیو سال ۹۷ میلادی به عنوان نامزد دریافت جایزه سال بهترین طراح برگزیده شد. همکاری با جنرال موتورز از سال ۲۰۰۰ میلادی و شراکت وی در پروژه طراحی خودروهای مشهوری همچون کانسپت شورولت کامارو و کادیلاک Sixteen باعث شد تا روزنامهی لوموند در سال ۲۰۱۰ لقپ «پاپ» را درصنعت طراحی خودرو به وی اعطا کند!
دیدگاه شما چیست؟