اخبار خودرو ایران
قیمت گذاری دستوری، میلی و سلیقه ای شورای رقابت

فرمول قیمت گذاری شورای رقابت چیست؟

شنبه - ۲۰ خرداد ۱۴۰۲
خواندن 4 دقیقه
فرمول قیمت گذاری شورای رقابت چیست؟

نزدیک به 10 سال است که شورای رقابت با قیمت گذاری دستوری محصولات سواری تولیدی خودروسازان دولتی، دخالت مستقیم در بازار خودرو داشته که نتیجه آن ضرر و زیان دو خودروساز بزرگ و آشفتگی بازار و اختلاف قیمت زیاد کارخانه و بازار شده است. به تازگی هم این شورای رقابت پا در کفش خودروسازان خصوصی کرده و در راستای تعیین قیمت خودروهای مونتاژی بخش خصوصی گام برداشته است. سوالی که در ذهن ما مطرح می شود این است که فرمول قیمت گذاری شورای رقابت چیست و این شورا بر چه اساسی ارزش خودروها را تعیین می کند؟

به گزارش خودرونویس، بسیاری معتقد هستند که شورای رقابت قیمت خودروهای تولیدی را با سنجش قیمت یک خودروی همرده در بازار جهانی تعیین می کند. هرچند که به عقیده ما اصلا چنین چیزی نبوده و این شورا قیمت خودرو را کاملا دلخواه و میلی تعیین می کند. به تازگی شورای رقابت قیمت پژو 207 TU3 را که محصول جدید ایران خودرو و جانشین پژو 206 تیپ 2 بوده اعلام کرده که باعث شده این سوال برای همه ما پیش بیاید که فرمول قیمت گذاری شورای رقابت چیست؟

 

قیمت پژو 207 TU3 از سوی شورای رقابت

قیمت پژو 207 مجهز به موتور Tu3 از سوی شورای رقابت 323 میلیون و 803 هزار و 700 تومان اعلام شده است. هرچند این قیمت برای خودرویی که پایه و اساس آن پژو 206 تیپ 2 بوده به نسبت معقول به نظر می رسد، اما سوال اصلی اینجاست که چرا قیمت این خودرو از پژو 207 با موتور Tu5 که هم آپشن بیشتری دارد و هم موتور قدرتمندتری دارد ارزانتر است؟

شورای رقابت قیمت پژو 207 با موتور Tu5 را حدودا 5 میلیون تومان ارزانتر از مدل Tu3 برآورد کرده است. برای اینکه متوجه وخامت اوضاع و سواد پایین افراد تصمیم گیرنده در شورای رقابت شوید، تصور کنید که پژو 206 تیپ 2 را گرانتر از پژو 206 تیپ 5 قیمت گذاری کرده اند. با این قیمت گذاری خنده دار و سوال برانگیز، این علامت سوال در ذهن همه ما ایجاد شده که شورای رقابت بر چه اساسی قیمت خودروها را تعیین می کند و فرمول قیمت گذاری شورای رقابت چیست؟

شک نداریم که شورای رقابت هزینه تحقیق و توسعه را برای پژو 207 TU3 لحاظ کرده و این موضوع سبب شده که این خودرو با وجود دارابودن موتور ضعیف تر نسبت به پژو 207 Tu5 و عدم بهره گیری از فرمان برقی، حدود 5 میلیون تومان قیمت بیشتری داشته باشد. زمانی که قیمت پژو 207 دنده ای با سقف شیشه ای را هم بدانید بیشتر به فرمول قیمت گذاری شورای رقابت شک می کنید. پژو 207 دنده ای با سقف شیشه ای که از موتور قدرتمندتر TU5 بهره گرفته و سقف شیشه ای که یک آپشن لوکس به حساب می آید هم دارد، تنها 19 میلیون تومان نسبت به پژو 207 Tu3 گرانتر است. کاملا واضح است که افراد تصمیم گیرنده در شورای رقابت هیچ شناختی نسبت به خودرو، ارزش خودرو، نحوه قیمت گذاری، عوامل تعیین کننده قیمت خودرو و … ندارند و کاملا سلیقه ای و کیلویی قیمت گذاری می کنند.

شورای رقابت تنها در تعیین قیمت خودروهای تولیدی ایران خودرو و سایپا اشتباه نکرده، بلکه در قیمت گذاری خودروهای مونتاژی نیز کم خطا نداشته است. به عنوان مثال قیمت خودروی دیگنیتی پرایم که چیزی در حدود 16 هزار و 500 دلار بوده توسط شورای رقابت 843 میلیوت و 193 هزار و 600 تومان اعلام شده است. خودروی اف ام سی T5 فردا موتورز هم که یک کراس اوور هم رده با دیگنیتی پرایم بوده و قیمت آن در بازار جهانی هم حدود 16 تا 17 هزار دلار است، از سوی شورای رقابت 896 میلیون و 800 هزار تومان اعلام شده است. بعد قیمت کی ام سی K7 کرمان موتور که آن هم در بازار جهانی قیمتی در محدود 17 هزار دلار دارد از سوی شورای رقابت یک میلیارد و 137 میلیون و 670 هزار تومان اعلام شده است.

واقعا فرمول قیمت گذاری شورای رقابت چیست؟ این شورا بر چه اساسی قیمت خودروهای تولیدی و مونتاژی را تعیین می کند؟ باید اظهار کنیم که قصد ما چانه زنی در تعیین قیمت شورای رقابت نیست. با ارزانی خودرو هم مخالف نیستیم. اما چرا باید قیمت را به صورت دستوری کنترل کرد؟ چرا باید صنعت خودرو را به صورت دستوری کنترل کرد؟ مگر غیر این است که نتیجه قیمت گذاری دستوری 10 ساله و عملکرد شورای رقابت ضرر و زیان انباشته چند ده هزار میلیاردی ایران خودرو و سایپا شده است؟

مگر غیر این است دولت و وزارت صمت شعار خصوصی سازی سر می دادند؟ آیا دخالت در امور خودروسازان خصوصی و فراتر رفتن از حد نظارت، هم راستا با شعار خصوصی سازیست؟ آیا شورای رقابت آنالیز قیمتی از خودروسازان خصوصی دریافت کرده و بر اساس آن قیمت را تعیین می کند؟ به نظر شما فرمول قیمت گذاری شورای رقابت چیست و آیا این شورا صلاحیت قیمت گذاری خودرو و تعیین تکلیف برای خودروسازان دولتی و خصوصی را دارد؟

 

تورم ناشی از کاهش عرضه نتیجه قیمت گذاری دستوری شورای رقابت

در پایان پایان بیان کنیم که قیمت گذاری دستوری اگر در این سالها تنها چرخش چرخ تولید خودروسازان دولتی را کند کرده، اما بی شک چرخ دنده های خطوط تولید خودروسازان خصوصی را خرد می کند. اما جدا از این، قیمت گذاری دستوری شورای رقابت برای خودرو آن هم پایینتر از نرخ واقعی یقینا یک تورم دیگر به نام تورم ناشی از کاهش عرضه را در پی خواهد داشت. یقینا خودروسازان خصوصی و حتی دولتی ها در چنین شرایطی عرضه خودرو را به بازار را محدود می کنند و در این شرایط تورم ناشی از کاهش عرضه خودرو به بازار نیز گریبانگیر مشتریان در این شرایط تورمی می شود.

5 از 2 رای

دیدگاه شما چیست؟