رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران توضیحاتی درباره محدودیتهای تردد شبانه در پایتخت، تغییر نرخ طرح ترافیک در سال ۱۴۰۰ و آمار فوتیهای کرونا در شهرداری تهران ارائه داد.
به گزارش خودرونویس، بیش از یک سال از شیوع کرونا در شهرهای مختلف کشور از جمله تهران می گذرد. هرچند جولان ویروس کووید ـ 19 از سال پیش تا کنون با فراز و نشیب هایی همراه بود و در زمان هایی شهروندان با رعایت پروتکل های بهداشتی به خوبی مقابل این ویروس منحوس ایستاده اند ولی هنوز نبرد تن به تن با کرونا ادامه دارد و برخی از کارشناسان بهداشت و درمان هم نسبت به آغاز موج چهارم کرونا هشدار داده اند.
تاکنون بیش از 24 هزار نفر در پایتخت قربانی کرونا شده اند و روزانه افراد زیادی در پایتخت درگیر این ویروس می شوند. ویروسی که همه زندگی افراد را تحت تأثیر قرار داده و آنطور که به نظر میرسد این مهمان ناخوانده تا مدت ها ماندگار است.
یکی از محل هایی که امکان انتقال ویروس کرونا وجود دارد، حمل و نقل عمومی است و با وجود کمبود واگن مترو و تعداد اتوبوس ها رعایت فاصله اجتماعی یک شوخی بیش نیست. شوخی تلخی که منجر به ابتلا و قربانی شدن افراد به کرونا می شود. مسوولان و مدیران شهری بارها وعده توسعه حمل و نقل عمومی داده اند ولی آنطور که باید و شاید اتفاق چشمگیری نیافته؛ البته مدیران شهری می گویند خلف وعده دولت و بی توجهی آن به موضوع حمل و نقل عمومی سبب مرتفع نشدن مشکلات شده است.
در کنار این موضوع چند ماهی است که اجرای محدودیت ترددهای شبانه هم برای برخی از شهروندان دردسرساز شده و بسیاری از مردم و حتی شورای شهری ها معتقدند این قضیه ارتباط چندانی با کرونا ندارد و تا زمانی که تجمعات روزانه است ممنوعیت تردد شبانه تأثر چندانی ندارد.
درباره موضوعات مختلف شهر تهران از جمله ممنوعیت تردد شبانه در پایتخت، سهم شهرداری تهران از جرائم رانندگی، تغییر در ساعات طرح ترافیک، نرخ طرح ترافیک در سال 1400، سرانجام رونمایی از قطار ملی و خرید اتوبوس از طریق تهاتر نفت، مرگ میر ناشی از کرونا در شهرداری تهران و راهکارهای مقابله با آلودگی هوا با محمد علیخانی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران به بحث و گفتوگو نشستیم که جزئیات آن به شرح ذیل است:
افزایش ترافیک و آلودگی هوا با اجرای محدودیت تردد شبانه
حدود چند ماه از اجرای محدودیت تردد شبانه در بسیاری از شهرها از جمله پایتخت میگذرد. این موضوع با انتقاد و گلایه بسیاری از شهروندان پایتخت را به همراه داشته است، نظر شما در مورد اجرای این محدودیتها چیست و آیا شورای شهر تغییری در جهت تردد شبانه داشته است؟
از ابتدای اجرای محدودیتهای تردد شبانه در پایتخت در شورای شهر اعتقاد داشتیم که این موضوع سبب افزایش ترافیک در برخی از ساعات پیک در معابر و بزرگراههای پایتخت میشود که با اجرا شدن این موضوع و تداوم آن نیز مشخص شد که نه تنها ترافیک در ساعتهای منتهی به اجرای طرح شبانه بیشتر میشود، بلکه مصرف سوخت نیز افزایش و آلودگی هوا نیز ایجاد خواهد شد. بر همین اساس، بنده از نظر ترافیکی مخالف اجرای محدودیتهای تردد شبانه در سطح پایتخت هستم.
ارتباط محدودیتهای شبانه با کرونا مشخص نیست
هنوز برای مردم روشن نشده است که با وجود گذشت چند ماه از اجرای محدودیتهای شبانه، ارتباط این محدودیت با مبحث کرونا چیست و چگونه حضور در خودروها از ساعت 9 شب تا 4 صبح می تواند باعث انتقال کرونا شود؟!
همه جرائم رانندگی به خزانه کشور واریز میشود/دولت سهم شهرداری را نمی پردازد
سهم شهرداری از جرائم رانندگی چقدر است و تاکنون چه میزان به شهرداری تهران از جرائم رانندگی واریز شده است؟
همه جرائم رانندگی به خزانه کشور واریز میشود و براساس قانون، 60 درصد از جرائم وصولی تخلفات رانندگی سهم شهرداریها است، ولی متأسفانه دولت سالهاست این سهم را پرداخت نکرده است یعنی مشابه سایر قوانین و مصوباتی بوده که دولت باید جهت توسعه حمل و نقل عمومی کمک هایی را انجام میداده ولی اقدامی صورت نگرفته است.
تغییر طرح ترافیک در سال 1400
برای سال 1400 طرح ترافیک چه تغییراتی خواهد داشت و نظر شورای شهر در مورد این تغییرات تاکنون چگونه بوده است؟
هر آنچه مربوط به محدودیت های ترافیکی است نظیر تعیین محدوده طرح ترافیک، ساعات ممنوعیت، روزهای اجرای آن و وسعت اجرای آن بر عهده شورای ترافیک تهران است و شورای شهر در این رابطه هیچ نقشی ندارد، شورای شهر فقط می تواند نرخ عوارض آن را مصوب کند. لذا در مورد جزئیات تغییرات طرح ترافیک باید از اعضای شورای ترافیک شهر تهران سؤال شود. البته به مظر می رسد طرح ترافیک با توجه به شرایط کرونایی، برای سال آینده هم به همین صورت اجرا شود که بر اساس آن افراد می توانند تا قبل از ساعت 8:30 صبح رایگان وارد محدوده طرح شوند و بعدازظهر نیز یک خروج رایگان از طرح داشته باشند.
نرخ طرح ترافیک در سال 1400 چگونه تغییر خواهد کرد؟
همزمان با تعیین بودجه 1400 شهرداری که اکنون در دست بررسی است، تغییر نرخ طرح ترافیک نیز بین 20 تا 25 درصد پیشبینی شده که این میزان در مقایسه با تورم سالانه کشور بین 40 تا 50 درصد رقم زیادی نیست. درآمد شهرداری از طرح ترافیک به دلیل شرایط کرونا و عدم اجرای کامل طرح ترافیک کاهش یافته است ولی با این وجود چون سلامت مردم در اولویت است ما هم موافق این کاهش ساعت طرح ترافیک هستیم.
دیدگاه شما چیست؟