پس از واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی، بازار سرمایه به استقال این شرکت رفت. آیا روزهای خوب در انتظار ایران خودرو است؟
پس از واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی، بازار سرمایه به استقال این شرکت رفت. آیا روزهای خوب در انتظار ایران خودرو است؟
به گزارش خودرونویس، شاید مهمترین خبر هفته پیش، واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی باشد. خصوصیسازی که چندین سال از مطرح شدن آن میگذشت، اما دولت هر باره از اجرای آن شانه خالی میکرد.
این واگذاری در حالی صورت گرفت که مجمع فوقالعاده ایران خودرو که در روز چهارشنبه، 17 بهمن 1403 برگزار شد، یکی از عجیبترین مجامع شرکتها طی سالهای اخیر محسوب میشد و پس از 9 ساعت کشمکش، در نهایت بخش خصوصی سکان بزرگترین خودروساز خاورمیانه را در دست گرفت.
حال امروز یکشنبه که اولین روز کاری هفته محسوب میشود، بازار سرمایه روی خوشی به خصوصیسازی صنعت خودرو نشان داد و به استقبال صنعت خودروسازی رفت. اما آیا این روند مثبت ادمهدار خواهد بود یا سهامداران ایران خودرو باز هم مانند سالهای گذشته، نقرهداغ خواهند شد؟ برزو حقشناس، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خودرونویس به این سوالات پاسخ داد که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
برزو حق شناس، کارشناس بازار سرمایه
واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی؛ کلید بازگشت به مسیر رشد؟
حقشناس در رابطه با عقبماندگی سهام ایران خودرو از سایر سهمهای بازار گفت: وضعیت سهام ایران خودرو همانند اغلب سهمهای همگروه خود طی سالهای اخیر، چندان جالب نبود و کمترین میزان رشد را نسبت به دیگر سهمهای بازار تجربه کرده است. بعد از سال 1399 این سهمها عمدتاً در مسیر اصلاح بودند و میتوان گفت که وضعیت خوبی نداشت؛ البته این موضوع کاملاً طبیعی است و شرکتی که زیانده باشد، نمیتواند مورد اقبال قرار بگیرد.
وی ادامه داد: فعالان بازار سرمایه نگاه مثبتی به واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی دارند. در نهایت کنترل مدیریتی این خودروساز از دست بخش دولتی خارج شده و به بخش خصوصی واگذار شده است. طبیعتاً برای بخش خصوصی، بهرهوری مهم خواهد بود و درنتیجه نگاه بازار نیز به این است که این تحولات منجر به بهبود وضعیت ایران خودرو خواهد شد.
ایرانخودرو، ستارهای درخشان در بازار سرمایه؟
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند احتمالی سهام ایران خودرو در بازار سرمایه اظهار کرد: با وجود اینکه روز گذشته، سهام ایران خودرو مثبت معامله میشد، اما میزان عرضهها یا فشار عرضه نیز زیاد بود. در کنار این عرضههای سنگین، اگر قرار بر این باشد که روند فعلی افزایش نرخ طلا و دلار هم ادامهدار باشد، مقداری کار را سختتر میکند. اما اگر شرکتهای خودروسازی بتوانند زیاندهی را متوقف کنند و اصلاح ساختاری انجام دهند میتوانند پتانسیل رشد بالایی داشته باشند.
حقشناس تأکید کرد: تمامی اینها در صورتی رخ میدهد که مولفههای تأثیرگذار دیگر نیز اصلاح شود. برای مثال در حوزه قیمتگذاری دستوری، باید دولت کمی کوتاه بیاید تا خودروسازان بتوانند با قیمتهای مناسبتر، محصولات خود را به فروش برسانند و واسطهها را از معامله حذف کنند. البته در کنار این، موضوع حقوق مصرفکننده هم مطرح میشود که باید با اصلاح تعرفه واردات خودرو، بازار از انحصار فعلی خارج شود.
وی افزود: دولت عملاً نشان داد که توانایی اداره ایران خودرو را ندارد و چنین شرکت بزرگی را به زیانسازی رساند و بهرهوری را کاهش داد. اگر ایران خودرو را با شرکتهای مشابهی در خارج کشور همچون پژو مقایسه کنیم، میتوان دید که تعداد کل کارمندان آنها به حدود ۴۵۰۰ نفر میرسد؛ این در حالی است که تعداد نیروی کار شرکت ایران خودرو حدود ۲۷ هزار نفر است. این موضوع نشانگر آن است که دولتها، خودروسازان را تبدیل به حیات خلوتی کردند که بتوانند پاسخگوی برخی خواستهها باشند.
این کارشناس بازار سرمایه در نهایت گفت: در خصوص آینده سهام این شرکت پس از واگذاری ایران خودرو نیز باید گفت که بستگی به عملکرد بخش خصوصی دارد. اگر بتوانند موفق عمل کنند و اصلاح ساختاری انجام دهند، طبیعتاً این موضوع روی قیمت سهام این شرکت نیز تأثیرگذار خواهد بود. سهام ایران خودرو در بازار سرمایه بسیار ارزان است و پتانسیل رشد بسیار بالایی دارد.
دیدگاه شما چیست؟