نمایشگاه بینالمللی خودرو مشهد در حالی بیست و سومین دوره برگزاری خود را در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی این شهر پشت سر گذارد که به یک عرصه رقابتی کمنظیر برای خودروسازان و نیز ارائه انتظارات مردم از آنان مبدل شده بود.
به گزارش خودرونویس،بی تردید یکی از جذابترین رویدادهای نمایشگاهی سال مشهد، نمایشگاه بین المللی خودرو است که همه شرکت های داخلی و شمار زیادی از نمایندگی های خارجی خودرو در آن شرکت کرده و تازه های تولید خود را در آن به نمایش می گذارند.
استقبال کمنظیر مردم مشهد از چنین نمایشگاهی گویای تمایل آنان به خرید خودروهای خوب و باکیفیت از خودروسازان داخلی و دریافت پاسخ منطقی از شرکتهایی است که در تحویل به موقع خودروها کاستی هایی داشته اند و با حضور در این نمایشگاه خود را پاسخگوی مردم قرار داده اند.
به گفته سعید صیفی، مدیرعامل شرکت نمایشگاه بین المللی مشهد، ۲۰ شرکت خودروساز داخلی در فضایی به گستره ۲۰ هزار مترمربع از استان های خراسان رضوی، تهران، اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، البرز و کرمان در مدت چهار روز در این نمایشگاه شرکت کرده و دستاوردها و ظرفیتهای صنعت خودروسازی کشور و محصولات جدید و فناوریهای حوزه خودرو را در معرض نمایش قرار دادند.
در چهار روز برگزاری این نمایشگاه، که از ۹ تا ۱۲ شهریورماه برپا شد، شماری از مسوولان حوزه صنعت کشور نیز حضور یافتند که از مهمترین آنان رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، مدیران عامل ایران خودرو و سایپا و برخی از نمایندگان مجلس بود.
کیفیت بالا، انتظار اول مردم از خودروسازان
یکی از پرتکرارترین گلایه های مردم که هم در نمایشگاه و هم خارج از آن شنیده می شود، تاخیر در تحویل دادن خودروها توسط شرکتهای خودروسازی، همچنین بعضا کیفیت پایین یا نقص برخی قطعات و ارایه خدمات بود که با مدیران شرکتها در این نمایشگاه مطرح شد.
نماینده نیشابور، فیروزه، زبرخان و میانجلگه در مجلس شورای اسلامی که برای بازدید از نمایشگاه خودرو مشهد حضور یافته بود، در مصاحبه با خبرنگاران به همین موضوع اشاره و بیان کرد: نمایشگاه خودرو یکی از بزرگترین رویدادهای نمایشگاهی است که می توانست در کشور برگزار شود و ۲ خودروساز اصلی کشور یعنی ایران خودرو و سایپا نیز در آن حضور دارند.
هاجر چنارانی افزود: مردم دغدغه هایی دارند از جمله اینکه وقتی خودرو خود را از این شرکتهای خودروساز تحویل گرفته بودند هنوز مدت چندانی نگذشته بود ناگزیر به تعویض برخی از قطعات آن می شدند و این دغدغه ها به مدیران عامل شرکتهای مزبور منتقل شد.
وی به اشتغال ایجاد شده از سوی واحدهای قطعه سازی خودرو در خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: از سال ۱۳۴۳ تاکنون واحدهای قطعه سازی این استان رشد زیای داشته اند اما کیفیت قطعات برای خودروها در سطح کشور به یکی از دغدغه های جدی برای کل مردم ایران بدل شده است.
چنارانی تصریح کرد: مردم ایران امروز به اندازه قیمت یک خودرو خارجی، برای خودرو داخلی پول می دهند اما خودروی که تحویل می گیرند کیفیت بالایی ندارد، برای رفع این مشکل به دنبال آن هستیم که از ایده های شرکتهای دانش بنیان برای ارتقای کیفی خودروهای داخلی بهره بگیریم تا بتوانیم با هزینه کمتری خودرو کیفی تری منطبق با استانداردهای جهانی تحویل مردم بدهیم.
به گزارش ایرنا، وی اضافه کرد: خودروهای داخلی می توانند خود را به استانداردهای جهانی نزدیک کنند تا بین شرکتهای داخلی با شرکتهای خارجی رقابت به وجود آید، مجلس شورای اسلامی نیز ۱۰۰ درصد به دنبال آن است که استانداردها و قدرت رقابت تولیدات داخلی خودرو را با خودروهای خارجی افزایش دهد.
دیدگاه شما چیست؟