ایران خودرو در دومین دوره نمایشگاه تحول صنعت خودروسازی، کراس اوور ری را برقی را در مدل پروتوتایپ به نمایش گذاشت. خودرویی که حواشی بسیار زیادی به دنبال داشت. دلیل این حواشی وجود فیک اگزوز (اگزوز مصنوعی و تزیینی) در سپر عقب ری را برقی بود که موج شدیدی از انتقادها علیه ایران خودرو را به همراه داشت.
ایران خودرو در دومین دوره نمایشگاه تحول صنعت خودروسازی، کراس اوور ری را برقی را در مدل پروتوتایپ به نمایش گذاشت. خودرویی که حواشی بسیار زیادی به دنبال داشت. دلیل این حواشی وجود فیک اگزوز (اگزوز مصنوعی و تزیینی) در سپر عقب ری را برقی بود که موج شدیدی از انتقادها علیه ایران خودرو را به همراه داشت.
به گزارش خودرونویس، بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی محتواهای متعددی را با مضمون نخستین خودروی برقی با اگزوز منتشر کردند. حتی جلال رشیدی کوچی نماینده مجلس هم پست اینستاگرامی با هدف تمسخر صنعت خودرو و ایران خودرو منتشر کرد و اظهار داشت که ایران خودرو نخستین خودروی برقی با اگزوز را تولید کرده است. برخی از خبرنگاران زرد نویس و به ظاهر اجتماعی هم روی این موج سوار شدند و محتواهایی با همین مضمون منتشر کردند.
اما آیا واقعا کراس اوور ری را برقی ایران خودرو اگزوز دارد؟ در ابتدا باید بیان کنیم که کراس اوور ری را برقی بر پایه مدل بنزینی توسعه یافته است. در صنعت به این مدل خودروها به اصطلاح EV Swap گفته می شود. یعنی خودروهایی که موتور بنزینی یا احتراق داخلی از زیر کاپوت آنها خارج شده و به جای موتور برقی و پک باتری نصب می شود. بدین ترتیب ری را خودرویی بوده که پلتفرمی دومنظوره داشته و صرفا با هدف برقی بودن طراحی نشده است.
از طرف دیگر ایران خودرو ری را برقی را در مدل پروتوتایپ نزدیک به نمونه تولیدی به نمایش گذاشته و بسیاری از قسمت ها هنوز از نظر کیفیت و طراحی با نمونه نهایی فاصله دارند. بدین ترتیب نمی توان ایرادی به کیفیت و حتی طراحی ری را برقی حداقل الان گرفت. از طرفی سالهاست که طراحان خودرو به دلیل زیبایی بیشتر سبک اگزوزهای فیک و مصنوعی را در صنعت خودروی جهانی رعایت می کنند. به بیان واضح تر سه مدل خودرو داریم؛ یک خودروهایی که خروجی اگزوز آنها از سپر بیرون زده و داخل یک دفیوزر قرار گرفته. دو خودروهایی که خروجی اگزوز آنها پشت سپر مخفی شده و سه خودروهایی که خروجی اگزوز آنها در پشت سپر مخفی شده و روی سپر به منظور زیبایی بیشتر خروجی اگزوز مصنوعی و فیک اگزوز طراحی می شود.
ایران خودرو در نسخه بنزینی ری را از همین ترفند استفاده کرده و خروجی اگزوز را در پشت سپر پنهان کرده و دو خروجی اگزوز فیک روی سپر عقب طراحی کرده است. نسخه برقی ری را هم با توجه به اینکه با مدل بنزینی پلتفرم مشابهی دارد، سپر عقب یکسانی با مدل بنزینی داشته و روی آن خروجی اگزوز فیک جانمایی شده که بسیاری تصور کرده اند که ری را برقی اگزوز واقعی دارد. لازم به ذکر است که در دنیا موضوع فیک اگزوزها تنها به خودروهای بنزینی محدود نمی شود و در بسیاری از خودروهای برقی از جمله مرسدس EQC و ب ام و i4 هم فیک اگزوز دیده می شود. طراحی فیک اگزوز برای یک خودرو حتی برقی نقص محسوب نشده و صرفا یک ترفند طراحی برای زیبایی بیشتر است.
ضمن اینکه باید توجه کنیم که هنوز ری را برقی به مرحله تولید نرسیده و ممکن است در نسخه تولیدی ایران خودرو تغییراتی در دیزاین سپر عقب و همین فیک اگزوزها هم اجرا کند. اگر ایران خودرو بخواهد سپر جدیدی را برای ری را برقی نصب کند، باید قالب جدیدی را برای آن بسازد و ساخت این قالب تنها در صورتی توجیه اقتصادی دارد که ری را برقی به تیراژی معقول و منطقی رسیده باشد.
اما سوال اصلی اینجاست آیا آقای رشیدی کوچی نماینده مجلس شورای اسلامی که منتقد صنعت خودروسازی بوده و اعتقاد دارد باید این صنعت را تعطیل کرد و تنها خودرو وارد کرد، این موضوع را نمی دانست ؟ اگر ایشان در مورد رایج بودن وجود فیک اگزوز و اگزوز مصنوعی در خودروهای برقی که موضوعی به این سادگی بوده اطلاع نداشت، بدین ترتیب به هیچ عنوان صلاحیت اظهار نظر در خصوص صنعت خودروسازی را ندارد. اگر هم اطلاع داشت، صرفا قصد داشته که روی یک موج رسانه ای سوار شود و با اظهار نظرهای پوپولیستی و عوام فریبانه خود را محبوب دلها کند. چراکه این روزها هرفردی که منتقد صنعت خودرو باشد و اظهار نظر تندی علیه خودروسازی و قطعه سازی کند، محبوب دلها می شود.
در پایان باید اظهار کنیم که هدف ما از نگارش این مطلب، پنهان کردن ضعف و کاستی های صنعت خودروسازی نیست. یقینا صنعت خودروسازی در ایران به دلیل مدیریت دولتی و ضعف مدیران عامل نقص های فراوانی دارد که ایران خودرو نیز از این قاعده جدا نیست. اما طراحی خودروی ری را برقی اقدام بزرگی از سوی ایران خودرو محسوب می شود و اگر ما به عنوان رسانه به موقع به ضعف یک شرکت اشاره می کنیم، باید دستاوردهای آن را نیز مورد توجه قرار دهیم و رسانه ای کنیم. اما برخی از خبرنگاران زرد نویس و همچنین برخی از مسئولین و نمایندگان مجلس از روی عدم آگاهی یا با هدف جلب توجه صرفا قصد تخریب کورکورانه صنعت خودروسازی و دستاوردهای آن را دارند و به همین جهت موضوعی مانند فیک اگزوز ری را برقی ایران خودرو را بهانه ای برای جلب توجه بیشتر و آدم خوبه شدن قرار می دهند!
دیدگاه شما چیست؟