اعمال تعرفه 25 درصدی دولت ایالات متحده روی خودروهای خارجی، موجی از نگرانی را میان خودروسازان بریتانیایی ایجاد کرده است.
اعمال تعرفه 25 درصدی دولت ایالات متحده روی خودروهای خارجی، موجی از نگرانی را میان خودروسازان بریتانیایی ایجاد کرده است.
به گزارش خودرونویس، در حالی که جهان همچنان با شوک ناشی از سیاستهای تجاری دونالد ترامپ دست و پنجه نرم میکند، تیتر روزنامههای اروپایی از یک واقعیت نگرانکننده خبر میدهند: بازار خودروی بریتانیا وارد یک دوره آشفتگی عمیق شده است. تصمیمی که علاوهبر بریتانیا میتواند معادلات صادرات، اشتغال و سرمایهگذاری در آمریکا را نیز به شدت تغییر دهد و پیامدهای قابل توجهی برای بازار خودرو این کشور داشته باشد.
بر اساس گزارش مرکز آمار بریتانیا در سال 2023 ماشینآلات و تجهیزات حملونقل، عمدهترین کالاهای صادراتی از بریتانیا به ایالات متحده بود که 27.2 میلیارد پوند صادرات یا تقریباً نیمی (45.1٪) از کل کالاهای صادراتی به ایالات متحده را تشکیل میداد. این ارقام شامل 6.4 میلیارد پوند صادرات خودرو است که 18.4 درصد از کل صادرات خودرو بریتانیا را تشکیل میدهد که نشاندهنده اهمیت روزافزون بازار آمریکا برای خودروسازان بریتانیایی است.
به گزارش اس اند پی گلوبال، در سال ۲۰۲۴ کشور آلمان ۴۳۰ هزار دستگاه خودرو و بریتانیا نزدیک به ۹۰ هزار دستگاه صادر کرده است. شرکتهایی مانند جگوار لندرور، مینی، بنتلی و رولزرویس، سالانه بخش مهمی از تولیدات خود را روانه آمریکا میکنند.
زیان دوطرفه برای خودروسازان بریتانیایی و خریداران آمریکایی
مایک هاوس، مدیرعامل انجمن تولیدکنندگان و فروشندگان خودرو انگلستان در واکنش به این تعرفهها هشدار داد و گفت: تصمیم آمریکا میتواند برنامههای تولید، اشتغال و سرمایهگذاری خودروسازان بریتانیایی را در معرض خطر قرار دهد. این سیاست علاوه بر ایجاد بیثباتی در زنجیره تأمین، ممکن است تولیدکنندگان را به سمت انتقال خطوط مونتاژ یا کاهش ظرفیت تولید سوق دهد.
وزارت تجارت بریتانیا نیز اعلام کرده در حال رایزنی با واشنگتن برای کاهش یا حذف این تعرفههاست، اما هنوز نشانهای از عقبنشینی در سیاست تجاری دولت آمریکا دیده نمیشود.
در ظاهر، این خودروسازان بریتانیایی هستند که از تصمیم واشنگتن متضرر میشوند، اما تحلیلهای اقتصادی چیز دیگری میگویند. با توجه به میانگین قیمت خودروهای لوکس وارداتی از بریتانیا در بازار آمریکا که در محدوده ۵۰ تا ۶۵ هزار دلار قرار دارد، تعرفه 25 درصدی میتواند قیمت نهایی این خودروها را تا بیش از 12 هزار دلار افزایش دهد. نتیجه آن کاهش قابل توجه تقاضا، افت فروش، و در نهایت کاهش اشتغال در بخش فروش و خدمات پس از فروش در خود آمریکا خواهد بود.
برندهای در کار نیست، اما بازنده اصلی کیست؟
در کوتاهمدت به نظر میرسد که بریتانیا از نظر ارقام آسیب بیشتری میبیند. کاهش صادرات، وقفه در تولید و کاهش اعتماد سرمایهگذاران خارجی از جمله آثار این تعرفهها روی شرکتهای بریتانیایی خواهد بود. اما در میانمدت، بازاری که از رقابت تهی شود به ورطه انحصار، قیمتهای بالا و رضایت پایین مصرفکننده میافتد.
زمانی که خودروسازان آمریکایی مجبور شوند به جای تمرکز بر نوآوری، در برابر افزایش قیمت و کاهش عرضه دست و پا بزنند و مصرفکنندگان آمریکایی، خودروهای گرانتر با گزینههای کمتر بخرند، این نشان میدهد بازنده اصلی، بازار آمریکا و شهروند آمریکایی خواهد بود.
سیاستهای تعرفهای شاید در ظاهر از صنایع داخلی محافظت کنند، اما در واقع، مانند شمشیری دو لبه است که نوک تیز آن اغلب به سمت خودِ حامل شمشیر باز میگردد. سیاستی که به واسطه آن، صنعت خودرو ایران نیز سالها درگیر زیان و افت کیفیت خودروهای داخلی شده است.
دیدگاه شما چیست؟