برای کسانی که روزها سخت تولید در تحریم های ادواری صنعت خودرو را به خاطر دارند، عملکرد جواد نجم الدین به عنوان مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو با ثبت رکورد تاریخی تولید در این شرکت فراموش نشدنی است.
برای کسانی که روزها سخت تولید در تحریم های ادواری صنعت خودرو را به خاطر دارند، عملکرد جواد نجم الدین به عنوان مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو با ثبت رکورد تاریخی تولید در این شرکت فراموش نشدنی است.
به گزارش خودرونویس، به گونه ای که این مدیر با سابقه صنعت خودرو کشور معتقد بود تمرکز بر روی تیراژ تولید راه برون رفت از بحران های مالی در ایران خودرو است و از همین رو بود که در دوران مدیریت او در این شرکت رکورد کم سابقه تولید تا مرز 800 هزار دستگاه خودرو در یک سال به سرانجام رسید و انتظار آن می رفت تا با ادامه این روند شیرخفته صنعت خودرو ایران سر بلند کند و در ادامه پس از پشت سر گذاشتن بحران های مالی و زیان های انباشته از دوران مدیریت منوچهر منطقی با نگاه عمیق تری به تنوع محصول و افزایش کیفیت به راه خود ادامه دهد.
اما در حالی که او تامین و تدارک برنامه تولید یک میلیون دستگاه خودرو در سال را هدف قرار داده بود و انتظار می رفت روزهای روشن تری پیش روی بزرگترین خودروساز خاورمیانه قرار گیرد، در یک بعداز ظهر فراموش نشدنی بار دیگر تصمیم گیران و زمامداران وقت صنعت خودرو ایران در سالن همایش های سازمان مدیریت صنعتی گرد هم آمدند تا با این مدیر باسابقه خداحافظی کنند.
روز خداحافظی جواد نجم الدین با ایران خودرو یک روز متفاوت بود و او به جای شکوه و گلایه از برخی رویکردهای نامتعارف آن روزها، تلاش کرد تا روی دیگر سکه صنعت خودرو را نمایان کند. به گونه ای که در طول مراسم، حاضران مبهوت واژگانی بودند که در کلام او رژه می رفتند و سکوت عجیبی فضای سالن مراسم تکریم و معارفه را در بر گرفته بود.
حال با انتصاب جواد نجم الدین به عنوان عضو جدید هیات مدیره گروه صنعتی ایران خودرو و به جای محمدرضا فیض بخش که سالها بود به عنوان عضو تغییر ناپذیر و رییس هیات مدیره این شرکت در کانون توجه همگان بود، روزهای متفاوتی در انتظار این مجموعه عظیم صنعتی خواهد بود. پرواضح که قطع به یقین رابطه او با دیگر عضو هیات مدیره یعنی جمشید ایمانی به عنوان یکی از چهره های شاخص این صنعت در دو دهه اخیر منجر به شکل گیری یک ترکیب هجومی در این شرکت خواهد شد. اگر چه باید منتظر تصمیمات بعدی از سوی سیاستگذاران صنعتی کشور باشیم.
اینجا نگارنده با گریزی به بایگانی ذهنی خود در روزهای پایانی شهریورماه 1392 ، در این سیاهه گوشه ای از روایت آن روز را بازنشر می کند تا شاید یادآوری صحبت های آن روز وی نقشه راهی باشد برای تصمیم گیران جدید صنعت خودرو ایران در این برهه تاریخی که به نظر می رسد گام در مسیر تازه ای گذاشته اند.
آن روز جواد نجم الدین پس از مرور گذرای عملکرد خود بولتن آماری را به کناری گذاشت و بی پرده با حاضران سخن گفت. او گفت که می خواهد سخنانی را بر زبان بیاورد که در آینده حسرت نگفتنش را نخورد و اینگونه کلامش را ادامه داد:«دوستان عزیز؛ یک جریانی در کشور شکل گرفته است که تلاش می کند تولید داخلی صنعت خودرو را متوقف و کشور را به جولانگاه واردات خودرو تبدیل کند. اگر از همین امروز با این جریان مقابله نشود و صنعت خودرو مورد حمایت قرار نگیرد مطمئن باشید این جریان روز به روز به اهداف خود نزدیک تر می شود.»
او که به نظر می رسید حتی برای جمع کردن وسایل شخصی اش به ایران خودرو بازنخواهد گشت، در ادامه سخنان خود طعم شیرین واردات خودرو را مورد اشاره قرار داد و از انتقادهای غیرمنطقی و بیانصافانه و ناجوانمردانه علیه این صنعت گلایه کرد و اطمینان داد که این جریان هدفی جز تعطیلی صنعت خودرو ایران ندارد.
جواد نجم الدین در آن روز با اعتقاد به اینکه فضای جامعه جو منفی را نسبت به تولیدات ایرانی به وجود آورده تصریح کرد: در حال حاضر زمزمههایی از تعطیلی ایران خودرو و سایپا و کاهش تعرفهها به مرز صفر درصد را میشنوم که این بسیار خطرناک است. بنده البته تمام تلاش خود را به کار گرفتم تا روشنگریهای لازم را در این باره انجام دهم.
مدیر عامل پیشین ایران خودرو در ادامه گلایههای خود از فضای منفی جامعه بر علیه خودروسازی کشور اظهار داشت: اگر یک حادثه ناگوار در کشور اتفاق بیفتد اتفاق اصلی این حادثه خودرو ساز است حال باید پرسید چرا و به چه منظوری این انتقاد به این بخش به صورت ناعادلانه مطرح میشود.
او در آن روز به سرگذشت ناگوار دو صنعت مهم و تاریخی کشور یعنی صنعت کبریت سازی و صنعت نساجی اشاره داشت و افزود: در شرایطی که صنعتی مانند نساجی می توانست به نقطه قوت اقتصاد ایران تبدیل شود، اما شکل گیری یک جریان از همین دست، باعث شد تا امروز شاهد انزوای این صنعت باشیم.
جواد نجم الدین در عین حال به این موضوع نیز اشاره داشت که متاسفانه شدت هجمهها به صنعت خودرو در حدی است که برای تبلیغات انتخاباتی نیز خودروساز را فرغونساز نامیدند، و تمام موفقیت های حاصل شده را زیر سوال بردند. چه بسا زمانی که پژو ایران خودرو را تحریم کرد، مجبور شد 8000 نفر از کارگرانش را اخراج کند اما ما یک نفر را بیکار نکردیم.
وی با بیان اینکه در سال 65 کل مجموعه ایران خودرو شامل دو شرکت ایران خودرو و ایساکو با 13 هزار نفر پرسنل بود خاطرنشان کرد: در آن سال پس از آن که شرکت انگلیسی تالبوت ارسال قطعات پیکان به ایران را متوقف کرد، مجبور به اخراج 6000 نفر از کارگران شد.
نجمالدین ادامه داد: اما هم اکنون با وجود قطع همکاری با پژو و تحریمی که در داخل و خارج کشور وجود دارد، تولید ادامه داشته و حتی یک نفر از پرسنل را بیکار نکردیم.
وی افزود: در سال 1270 حاج محمدتقی شاهرودی، کارخانه نساجی را با هدف اشتغالزایی در شمال تهران تاسیس کرد اما تجار پارچه بیکار ننشسته و آن قدر فضاسازی کردند که این کارخانه تعطیل شد.
مدیر عامل پیشین ایران خودرو افزود: سرانجام نیز وی که به تلاشهای متعدد برای تولید کارخانجات صنعتی به صنیع الدوله ملقب شده بود از سوی صاحبان منافع و کسانی که در کار واردات بودند ترور شد.
نجمالدین در آن روز با بیان اینکه احساس می کنیم که واردات بسیار شیرینتر از تولید است تصریح کرد: میگوییم خودروی 20 میلیون تومانی گران و بیکیفیت است اما خودروی صد میلیون تومانی وارد می کنیم.
وی ادامه داد: حدود 800 هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در صنعت خودرو فعالیت میکنند هم اکنون زمزمههایی هست که ایران خودرو و سایپا را تعطیل، تعرفه را صفر و خودرو وارد کنیم که البته تفکر خطرناکی است.
مدیر عامل سابق ایران خودرو افزود: متاسفانه این فضا در کشور غالب شده است. در حال حاضر در کشور هر کسی میخواهد مشکلش را حل کند به خودروساز فحش میدهد.
مدیر عامل سابق ایران خودرو ادامه داد: برای انتخابات میخواهیم تبلیغ کنیم می گوییم که خودروساز،فرغون تولید میکند. صحبتهایی که بر ضد تولید و صنعت کشور است.
وی در آن ز زمان گفت: اسفندماه سال گذشته (1391) پس از صحبتهای رییس جمهوری وقت، تعیین قیمت خودرو به شورای رقابت واگذار شد به همین دلیل اسفند 91 و فروردین و اردیبهشت امسال نتوانستیم خودرو بفروشیم در حالی که انبارها پر از خودرو بود.
وی با بیان اینکه فضایی در جامعه درست کردندکه قیمت خودرو قرار است 40 درصد کاهش داشته باشد تصریح کرد: به همین دلیل مردم خرید خودرو را متوقف کردند و حتی نتوانستیم نقدینگی لازم را از فروش تولیدات تامین کنیم.
حال با بازگشت این مدیر با سابقه و کار کشته به ترکیب هیات مدیره گروه صنعتی ایران خودرو انتظار می رود تا برنامه های آتی این مجموعه به دور از سیاست زدگی و با محور قرار دادن تولید و نگاه عمیق تر به توان داخلی، شرایط متفاوتی در این صنعت رقم زده شود. از طرفی تجربه سالهای اخیر در زمینه جمع آوری خودروهای کف، شناسایی گلوگاههای تولید و عبور مستقیم محصول از خطوط تولید نیز در این زمینه راهگشا خواهد بود.
دیدگاه شما چیست؟