نیسان آریا برقی در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی مشهد برای رقبای برقی خود در ایران خط و نشان کشید. مشخصات فنی آن، حاکی از ورود یک رقیب سرسخت الکتریکی به بازار است.
نیسان آریا برقی در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی مشهد برای رقبای برقی خود در ایران خط و نشان کشید. مشخصات فنی آن، حاکی از ورود یک رقیب سرسخت الکتریکی به بازار است.
به گزارش خودرونویس، نیسان آریا برقی، خودرویی است که نامی آشنا، اما ظاهری ناشناخته برای بازار ایران دارد. این کراساوور ژاپنی برای اولین بار در سال 2019 توسط نیسان، غول خودروسازی ژاپنی معرفی شد و هماکنون پس از گذشت پنج سال در نمایشگاه خودرو مشهد توسط شرکت نامی خودرو که به عنوان واردکننده محصولات نیسان در ایران شناخته میشود، برای بازدید عموم قرار گرفت.
این اولین بار نیست که خودروساز ژاپنی برای محصول خود از واژه ایرانی استفاده میکند. نیسان برای اولین بار در سال 2007 خودرویی را وارد بازار جهانی کرد که قشقایی نام داشت و موفقیت بالایی در بازار جهانی کسب کرد. نیسان آریا نیز مشخصات فنی خوب و امکانات رفاهی قابل قبولی دارد و از هر لحاظ میتواند یک رقیب سرسخت برای خودروهای برقی بازار ایران باشد.
خودروساز ژاپنی برای کراساوور تمام برقی خود، هشت تیپ در نظر گرفته که چهار تیپ آن در نسخه تک دیفرانسیل و چهار تیپ بعدی در نسخه دو دیفرانسیل عرضه میشود. توضیح مشخصات دقیق هر هشت تیپ از حوصله بسیاری افراد خارج است و به همین دلیل، تنها تیپ Venture+ که با قیمت حدود 43 هزار دلار، احتمال ورود بیشتری به بازار ایران دارد بررسی میشود.
نیسان آریا برقی در تیپ ونچر پلاس از یک پیشرانه الکتریکی بهره میبرد که میتواند حداکثر 238 اسببخار قدرت و 300 نیوتنمتر گشتاور را تولید کند. قدرت تولیدی به چرخهای جلو منتقل میشود و میتواند این کراساوور 2100 کیلوگرمی را در 7.2 ثانیه از سرعت صفر به 100 کیلومتر در ساعت برساند.
همچنین تیپ ونچر پلاس در میان هفت تیپ دیگر این خودرو به مسافت قابل پیمایش بیشتر معروف است که میتواند با یک بار شارژ کامل، حدود 490 کیلومتر را طی کند. از سوی دیگر مدت زمانی که باتریهای نیسان آریا از صفر به 80 درصد میرسد، حدود 40 دقیقه عنوان شده است که هنوز هم زمان قابل توجهی به شمار میرود.
در بخش جلو نیسان آریا برقی، طراحی V شکل به عنوان امضای طراحی این شرکت دیده میشود که طی سالهای اخیر در اکثر محصولات نیسان به کار میرود. به دلیل ذات برقی این خودرو، قسمت جلوپنجره به کلی حذف شده، اما قسمت فوق به رنگ مشکی طراحی شده است تا حس غریبی به مشتری ندهد.
با آمدن به سمت بغل خودرو میتوان دید که همان خطوط اندک بدنه در بخش جلو، در این قسمت هم به کار رفته و به صورت کلی، نیسان آریا برقی از خطوط عجیبوغریب خودروهای امروزی بهره نمیبرد. رینگهای 19 اینچی با طراحی به نسبت ساده در این بخش قرار گرفتهاند که در تیپهای بالاتر، میتوان رینگ 20 اینچی را هم سفارش داد.
قسمت پشتی خودرو هم از طراحی ساده و خطوط محدود بهره میبرد و چراغهای یکپارچهای به چشم میخورند که در بسیاری از خودروهای فعلی بازار استفاده میشوند. شاید فرم کلی چراغهای عقب آریا، شما را یاد چراغهای خودروی فیدلیتی پرستیژ گروه بهمن بیاندازد.
طراحی داخل نیسان آریا برقی هم از سبک طراحی روز خودروسازی جهان، خصوصاً محصولات چینی استفاده میکند. دو نمایشگر یکپارچه برای کلاستر و مالتی مدیا که هرکدام اندازه 12.3 اینچی دارند به همراه کلیدهای لمسی در جای جای کابین به چشم میخورند که شاید هنگام رانندگی، حواس راننده را پرت کند.
هرچند کنسول میانی این خودرو ابعاد به نسبت بزرگی دارد، اما در کمال ناباوری میتوانید آن را به صورت برقی، جلو و عقب کنید تا سرنشینان عقب بتوانند به راحتی در ردیف دوم قرار بگیرند.
با توجه به بازه قیمتی نیسان آریا برقی، احتمال اینکه این خودرو از امکانات رفاهی پایینی بهره ببرد، بسیار پایین است. بنابراین در ادامه با مجموعه امکانات رفاهی و ایمنی این خودرو، بیشتر آشنا میشوید.
نیسان آریا به امکاناتی نظیر کروز کنترل تطبیقی، سیستم کنترل پایداری، کنترل حرکت در سربالایی، ترمز پارک برقی، رادار خروج از پارک، سیستم هوشمند کمک راننده سطح 2، رادار هشدار خروج از خط، سیستم حرکت بین خطوط، اتو پارک، کیسه هوای جانبی و پردهای، ترمز اضطراری خودکار، چهار حالت مختلف رانندگی، دوربین 360 درجه، سقف پانورامیک، گرم کن صندلیها و غربیلک فرمان و… مجهز شده است.
هرچند سقف ارزی 20 هزار یورویی برای خودروهای بنزینی، امکان ورود محصولات بهروز و سطح بالای جهانی را به کشور میگیرد، اما با توجه به اینکه سقف ارزی واردات برای خودروهای الکتریکی، 40 هزار یورو تعیین شده است، خودروهای جذابی همچون نیسان آریا برقی شانس ورود به بازار ایران را پیدا کردند.
نسخه ونچر پلاس نیسان آریا، قیمتی برابر با 42 هزار و 580 دلار در بازار جهانی دارد که احتمال ورود آن به بازار بیشتر است.
دیدگاه شما چیست؟