لیپموتور T03 در سه نسخه 400 Standard Edition، 400 Comfort Edition و 400 Deluxe Edition عرضه میشود و یک هاچبک کوچک و ۵درب شهری است که طول و عرض آن به ترتیب به ۳ هزار و ۶۲۰ میلیمتر و ۱۶۵۲ میلیمتر میرسد و فاصله بین محورهای آن نیز ۲ هزار و ۴۰۰ میلیمتر اعلام شده است.
به گزارش خودرونویس،در جهان پویا و مدام در حال تحول خودروهای الکتریکی، لیپموتور T03 به عنوان یک رقیب برجسته ظاهر شده و توانسته ترکیبی از طراحی مدرن، فناوری نوآورانه و کارایی بینظیر را ارائه دهد. در حالی که شهرهای جهان همچنان با آلودگی و ازدحام دست و پنجه نرم میکنند، لیپموتور T03 راه حلی سازگار با محیط زیست، عملی و در عین حال شیک و جذاب برای مسافران شهری فراهم میکند. این خودرو از مدعیان جدید ورود به بازار داخل است و سایپا مسئولیت عرضه و فروش آن را بر عهده خواهد داشت.
به گزارش خودرونویس، لیپموتور T03 در سه نسخه 400 Standard Edition، 400 Comfort Edition و 400 Deluxe Edition عرضه میشود و یک هاچبک کوچک و ۵درب شهری است که طول و عرض آن به ترتیب به ۳ هزار و ۶۲۰ میلیمتر و ۱۶۵۲ میلیمتر میرسد و فاصله بین محورهای آن نیز ۲ هزار و ۴۰۰ میلیمتر اعلام شده است.
گفتنی است که پس از سرمایهگذاری عظیم گروه استلانتیس در برند لیپموتور، فرآیند تولید انبوه محصولات برند بسیار سرعت گرفته و بعد از مدل کوپه S01، لیپموتور T03 دومین محصولی است که تولید آن هماکنون در لهستان شروع شده و انتظار میرود که زمانی در سال ۲۰۲۵، این مدل در بازار انگلستان نیز عرضه شود. اما چه چیزی این خودروی کوچک و بامزه شهری را به یک گزینه مناسب برای حملونقلهای کوتاه درونشهری تبدیل میکند؟
لیپموتور T03 دارای طراحی معاصری است که برای ساکنان شهرهای مدرن و بزرگ جذاب است. ظاهر جمع و جور اما جسورانه آن با خطوط صاف و ابعاد و ظاهر کلی آیرودینامیک همواره مشخص میشود. جلوی خودرو دارای جلوپنجره متمایز و چراغهای LED جذابی است که به T03 یک نمای آیندهنگر و پویا میبخشد. ابعاد کوچک لیپموتور T03 آن را به وسیلهای ایدهآل برای حرکت در خیابانهای تنگ شهری و پارک کردن در محیطهای شلوغ تبدیل کرده است.
در فضای داخلی لیپموتور T03 یک کابین جادار و خوشساخت دیده میشود که با در ذهن ذاشتن راحتی و رفاه سرنشینان به عنوان اولویت اصلی طراحی شده است. استفاده از مواد با کیفیت بالا همراه با طراحی مینیمالیستی و ارگونومیک، تجربه رانندگی لذتبخشی را تضمین میکند. صندلیها راحت هستند و فضای پا و سر کافی برای راننده و سرنشینان فراهم شده است.
پنجرههای بزرگ و سانروف پانورامیک (در برخی نسخهها) حس فضای باز را افزایش میدهند و دید بسیار خوبی را فراهم میکنند. پنل ابزار دیجیتالی ۸ اینچی، تمام اطلاعات لازم را به راننده منتقل میکند و سیستم اطلاعرسانی و سرگرمی خودرو مجهز به یک نمایشگر ۱۰.۱ اینچی لمسی است که از اتصال گوشیهای همراه، متصل شدن به شبکه 4G و دریافت بهروزرسانیهای اینترنتی پشتیبانی میکند. یک سیستم هوشمند کنترل و دستورات صوتی نیز وجود دارد که کار راننده را در مدیریت سیستمهای چندرسانهای خودرو بسیار راحت خواهد کرد.
در قلب لیپموتور T03 یک پیشرانه الکتریکی پیشرفته قرار دارد که عملکرد چشمگیری را در حالی که سطح بالایی از کارایی را حفظ میکند، ارائه میدهد. این پیشرانه قادر به تولید ۱۰۷ اسب بخار و گشتاور ۱۵۸ نیوتنمتر است. این تنظیمات به لیپموتور T03 امکان شتابگیری روان و سریعی را میدهد که آن را برای رانندگی شهری با ترافیک و توقفهای مکرر بسیار مناسب میسازد. این مدل سوار بر پلتفرم BEV است و از ۳ حالت رانندگی در کنار ۳ حالت فرمانپذیری بهره میبرد و راننده در مجموع به ۹ ترکیب رانندگی متنوع دسترسی خواهد داشت.
لیپموتور T03 به یک بسته باتری لیتیومیونی با ظرفیت ۴۱ کیلووات ساعت مجهز شده است که در چرخه WLTP، میتواند مسافتی برابر با ۲۸۰ کیلومتر را طی کند. البته این شاخص در چرخه NEDC به ۴۰۳ کیلومتر میرسد.
فارغ از این که استانداردهای جهانی WLTP را قبول داشته باشید یا معیارهای اروپایی NEDC، این مدل در هر صورت برای مسافرتهای روزانه شهری و سفرهای کوتاه آخر هفته مسافت کافی و قابل توجهی را ارائه میدهد. خودرو از شارژ سریع نیز پشتیبانی میکند و امکان شارژ ۳۰ تا ۸۰ درصد باتری آن در کمتر از ۳۶ دقیقه وجود دارد. در صورت استفاده از شارژرهای معمولی، شارژ کامل باتری ۳:۳۰ طول خواهد کشید.
لیپموتور مجموعهای از فناوریهای پیشرفته را در مدل T03 به کار برده و آن را به یک وسیله نقلیه بسیار هوشمند و متصل تبدیل کرده است. لیپموتور T03 دارای یک سیستم اطلاعاتی جامع است که از طریق یک صفحه نمایش لمسی بزرگ در مرکز داشبورد قابل دسترسی است.
این سیستم از ادغام گوشی هوشمند، سیستم جهتیابی و ناوبری و مجموعهای از دیگر عملکردها پشتیبانی میکند و اطمینان میدهد که رانندگان و سرنشینها در حین حرکت متصل و سرگرم باقی بمانند. ترمز پارکینگ الکترونیکی و سیستم اتوهولد نیز از سایر فناوریهای خودر محسوب میشوند. همچنین، لیپموتور T03 مجهز به ۳ دوربین و ۱۲ رادار (۱ رادار میلیمتر موجی و ۱۱ رادار فراصوت) است.
یکی از ویژگیهای برجسته لیپموتور T03 سیستمهای پیشرفته کمک راننده (ADAS) سطح L2 آن است که در نسخههای گرانتر یافت میشوند. این سیستمها شامل کروز کنترل تطبیقی، هشدار انحراف از خطوط، کمک به حفظ خطوط، ترمز اضطراری خودکار و کمک پارک میشود. مجموع این سیستمها باعث افزایش ایمنی و سهولت رانندگی شده و لیپموتور T03 را به یک انتخاب مطمئن و ایمن برای مسافران شهری تبدیل میکنند.
از سایر سیستمهای کمکرسان لیپموتور T03 میتوان به سامانه هوشمند دستیار سرعت (ISA) و سیستم نظارت بر خستگی راننده (DMS) اشاره کرد. کار دستیار سرعت این است که محدودیتهای سرعت هر جاده و خیابان را بررسی کند و در صورت فراتر رفتن سرعت خودرو از آنها، با هشدار دادن به راننده او را از وضعیتی که ممکن است به شکل ناخودآگاه به وجود آمده باشد مطلع کند. این سیستم همچنین میتواند به صورت اتوماتیک، سرعت خودرو را هم کاهش دهد. سیستم دوم نیز با کمک مجموعهای از دوربینها و سنسورهای تشخیص چهره، خستگی راننده را تشخیص داده و با هشدارهای صوتی و بصری، به آگاه نگه داشتن او کمک خواهد کرد.
لیپموتور T03 همچنین دارای سیستم عامل هوشمند اختصاصی لیپموتور است که به طور مداوم عادات و ترجیحات راننده را میآموزد و عملکرد خود را بر اساس آنها تنظیم میکند. این سیستم از هوش مصنوعی برای بهینهسازی جنبههای مختلف عملکرد و قابلیتهای خودرو استفاده میکند و یک تجربه رانندگی شخصیسازی شده و کارآمد را ارائه میدهد.
لیپموتور T03 رقابت نسبتا سختی در اروپا و انگلستان خواهد داشت و باید با محصولاتی مثل رنو زوئی و داچیا اسپرینگ الکتریکی دست و پنجه نرم کند.
استلانتیس هنوز از قیمت احتمالی این مدل صحبتی نکرده اما انتظار میرود که خودرو نسبت به مدلی مثل داچیا اسپرینگ الکتریکی که ۱۵ هزار یورو قیمت دارد، ارزانتر باشد. در واقع یکی از برتریهای لیپموتور T03 این است که خودرو از خود چین صادر نمیشود و شامل تعرفههای سختگیرانه اتحادیه اروپا نخواهد شد. به لطف همین موضوع، لیپموتور T03 پتانسیل این را دارد که به ارزانترین خودروی الکتریکی بازار انگلستان (و شاید در ادامه اروپا) تبدیل شود.
با وجود هیجان و اشتیاقی که نسبت به حضور خودروهای الکتریکی در بازار ایران حس میشود، اما باید گفت که همچنان با عرضه عمومی و ارائه خدمات پس از فروش مناسب این محصولات در کشور، فاصله معناداری وجود دارد. برخی از آنها بیشتر کارکردهای کوتاهمدت و پر زرق و برقی مثل حضور در نمایشگاهها و رویدادهای مختلف را دارند و باید دید که برنامه و اهداف بلندمدت گروهها و برندهای ایرانی برای این محصولات چیست و چه سرنوشتی در انتظار خودروهای الکتریکی بازار داخل است.
برای بازکردن گالری، روی تصاویر کلیک کنید.
دیدگاه شما چیست؟