سایپا سیلک یک کراس اوور ساب کامپکت است که توسط گروه پژو – سیتروئن و با همکاری دانگ فنگ و برای عرضه در بازار چین توسعه یافته است.
سایپا سیلک یک کراس اوور ساب کامپکت است که توسط گروه پژو – سیتروئن و با همکاری دانگ فنگ و برای عرضه در بازار چین توسعه یافته است.
به گزارش خودرونویس، سیتروئن برای اولین با در نمایشگاه خودروی پاریس 2014 از این خودرو رونمایی کرد و نسخه تولیدی آن در نمایشگاه خودرو گوانگژو همان سال رونمایی شد.
C3 XR در واقع بر پایه سیتروئن C-Elysée ( و یا همان پژو 301 ) شکل گرفته و در اصل نسخه کراس هاچبک این خودرو محسوب می شود. در ابتدا برای این خودرو دو پیشرانه 1.6 لیتری چهار سیلندر خطی در نظر گرفته شده بود. قدرت در نسخه تنفس طبیعی 117 اسب بخار و در نسخه توربو 167 معادل اسب بخار بود، اما در سال 2016 یک پیشرانه جدید 1.2 لیتری سه سیلندر توربو به قدرت 136 اسب بخار به لیست پیشرانه ها اضافه شد.
سیتروئن برای ماندن در رقابت در سال 2019 این خودرو را فیس لیفت کرد که طی این فیس لیفت نمای جلوی خودرو دچار تغییراتی شد. پیشرانه ها نیز شامل موتور 1.6 لیتری تنفس طبیعی به قدرت 117 اسب بخار و موتور 1.2 لیتری توربو به قدرت 136 اسب بخاری بود.
گیربکس ها نیز شامل 5 سرعته دستی و یا 6 سرعته نیمه اتوماتیک می شد. این فیس لیفت اما در نهایت نتوانست جلوی کاهش فروش این خودرو را بگیرد. C3-XR با دیگر در سال 2021 فیس لیفت شد و نمای جلوی خودرو با بروز رسانی گسترده ای همراه بود. علاوه بر این نمای داخلی نیز کمی مدرن تر شده بود. این خودرو همچنان در چین عرضه میشود.
داستان عرضه سیتروئن C3XR یا سایپا سیلک به سال 1396 و سالهای توافقات هسته ای و برجام بازمیگردد، اما با برهم خوردن برجام و اعمال مجدد تحریم ها عرضه این خودرو نیز عملی نشد. پس از آن سایپا به سراغ شریک چینی سیتروئن یعنی دانگ فنگ رفت تا از این طریق بتواند این خودرو را به بازار عرضه کند.
سرانجام در نخستین دورهٔ نمایشگاه تحول صنعت خودرو که در شهریور ماه سال 1401 برگذار شد، سایپا از نسخه فیس لیفت شده سال 2019 سیتروئن C3 XR و با کد M44 رونمایی کرد. هرچند با وجود فیس لیفت انجام شده توسط سیتروئن چهره خودرو به وضوح قدیمی شده بود و کابین خودرو نیز به شدت ساده و به دور ترِندهای روز بود. اما در نمایشگاه خودروی مشهد سال 1402 سایپا از نسخه فیس لیفت شده سال 2021 رونمایی کرد، که نشان میداد سایپا به دنبال به روزترین نسخه C3XR است.
این خودرو در ابتدا با کد M44 شناخته می شد، اما سایپا برای آن نام سیلک (سییَلک) را انتخاب کرد. سیلک در واقع نام نخستین تمدن ایران مرکزی بوده که در شهر کاشان قرار دارد و در حال حاضر تپه ای که در اصل ویرانه های باستانی این تمدن است در منطقه فین کاشان قرار دارد. سایپا در این نمایشگاه اعلام کرد که مونتاژ این خودرو طبق سیاستگذاریهای وزارت صمت، و با 20 درصد داخلی سازی در شش ماهه نسخه سال 1403 انجام خواهد شد و داخلی سازی سایر بخش ها نیز در دستور کار این شرکت قرار دارد. اما با گذشت پنج ماه از سال 1403 همچنان خبری از عرضه این خودرو نیست و تنها کاری که سایپا انجام میدهد، نمایش این خودرو در نمایشگاه های مختلف است و این خودرو به پای ثابت نمایشگاه ها تبدیل شده و آخرین بار نیز این خودرو در آخرین نمایشگاه تحول صنعت خودرو که هفته گذشته برگزار شد در معرض دید عموم قرار گرفت.
در نمای جلو شاهد یک جلو پنجره نازک هستیم که لوگوی سیتروئن در مرکز آن قرار گرفته و در دو طرف به چراغ های اصلی خودرو متصل شده است. در زیر جلو پنجره شاهد یک ورودی هوای نسبتا بزرگ هستیم که بخش زیادی از سپر خودرو را در بر می گیرد و در دو طرف نیز شاهد دی لایت های عمودی هستیم.
نمای جانبی سایپا سیلک به شدت ساده و بدور از هر گونه پيچيدگي خاصی بوده و تنها شاهد خطی هستیم که در بالای درها کشیده شده است. در نمای عقب وضعیت کمی بهتر بوده و مجموع طراحی شیشهعقب، چراغ ها، درب صندوق و سپر خودرو نمایی نسبتا زیبا را پدید آورده است. این خودرو دارای 4288 میلیمتر طول، 1748 میلیمتر عرض، 1557 میلیمتر ارتفاع و فاصله محوری 2655 میلیمتر است. در کل طراحی ظاهری خودرو را می توان ساده و نسبتا زیبا دانست اما چهره خودرو در مقایسه با رقبا به شدت قدیمی بوده و باید یادآور شوم طراحی خودرو به سال 2014 باز می گردد!
در کابین سایپا سیلک شاهد داشبورد و کنسول مرکزی با طراحی ساده اما مینیمالی هستیم. انتخاب ترکیب رنگ مشکی براق و نقره ای باعث ایجاد حس لوکس بودن در کابین شده، هرچند فرمان سه شاخه با طراحی قدیمی کمی توی ذوق می زند. در بالاترین بخش کنسول مرکزی شاهد خروجی های افقی سیستم تهویه مطبوع هستیم و در زیر آن نمایشگر نه چندان بزرگ قرار دارد و در ادامه شاهد تنظیمات سیستم تهویه به همراه سایر دکمه ها و دو پورت USB هستیم. فضای داخلی حتی در بخش عقب جادار ک راضی کننده است.
سایپا سیلک دارای امکانات رفاهی و ایمنی شامل : کروز کنترل، کنترل کشش، کنترل پایداری، اتوپارک، رادار نقطه کور، ترمز ضد قفل، توزیع نیروی ترمز، ترمز اضطراری، اتولایت، دی لایت، هدآپ دیسپلی، استارت بدون کلید، رینگ آلومینیومی 16 اینچی، ایربگ و گرم کن و سرد کن صندلی های جلو است.
در ابتدا قرار بر این بود که سایپا سیلک با پیشرانه 1.2 لیتری سه سیلندر توربو با قدرت 136 اسب بخاری عرضه شود اما در طی برگزاری نمایشگاه مشهد سال گذشته مدیرعامل سایپا استفاده از این پیشرانه را رد و اعلام کرد این خودرو با پیشرانه آشنای ME16 یعنی همان پیشرانه 1.6 لیتری چهار سیلندر خطی تنفس طبیعی به قدرت 113 اسب بخار و گشتاور 150 نیوتن متر عرضه خواهد شد. گیربکس نیز شش سرعته نیمه اتوماتیک خواهد بود که قدرت نه چندان زیاد این پیشرانه را به چرخ های جلو منتقل می کند.
اگر معجزه ای رخ دهد و این خودرو بالاخره به خیابان های کشور راه پیدا کند باید با خودروهایی همچون ری را ايران خودرو که اتفاقا از پلتفرم مشترکی با این خودرو بهره میبرد و ام وی ام X33 کراس و X55 به رقابت بپردازد. قیمت سیتروئن C3XR در بازار چین از 113.900 یوآن معادل 16 هزار دلار شروع می شود و باید دید سایپا چه قیمتی را برای عزیز دردانه ی همچنان در انتظار عرضه، خود در نظر می گیرد.
برای بازکردن گالری، روی تصاویر کلیک کنید.
دیدگاه شما چیست؟