تست درایو:
۲۶ تیر ۱۴۰۳
اختصاصی خودرونویس

تست و بررسی جتا VS5

5 از 1 رای

جتا نامی است که این روزها بیشتر از قبل می شناسیم. برندی نوپا در بازار خودرو ایران که ریشه ای آلمانی دارد و از لحاط معنوی، پیشینه آن به فولکس واگن می رسد. شرکت ماموت خودرو که تا قبل از شدت گرفتن تحریم ها، نمایندگی رسمی فروش و خدمات خودروهای فولکس را در اختیار داشت، در دوره جدید کاری خود و به تبع شرایط، به سراغ شاخه چینی این شرکت رفته و خودروهای جتا را عرضه می کند. در این مقاله به نقد و بررسی جتا VS5 پرداخته ایم.

جتا نامی است که این روزها بیشتر از قبل می شناسیم. برندی نوپا در بازار خودرو ایران که ریشه ای آلمانی دارد و از لحاط معنوی، پیشینه آن به فولکس واگن می رسد. شرکت ماموت خودرو که تا قبل از شدت گرفتن تحریم ها، نمایندگی رسمی فروش و خدمات خودروهای فولکس را در اختیار داشت، در دوره جدید کاری خود و به تبع شرایط، به سراغ شاخه چینی این شرکت رفته و خودروهای جتا را عرضه می کند. در این مقاله به نقد و بررسی جتا VS5 پرداخته ایم.

نمای جلو جتا VS5

جتا از کجا آمد؟

فولکس واگن را همه ما می شناسیم. همان برند محبوب و قدیمی صنعت خودرو که از دوران آلمان های نازی به وجود آمد و به زبان خودشان، معنای اتومبیل مردم را می دهد. فولکس واگن اگرچه همچون اکثر کمپانی های اروپایی، نقش مهمی در تامین قوای جنگ جهانی بازی کرد، اما از دوران پسا جنگ به سمت تبدیل شدن به یک غول اقتصادی پیش رفت. امروزه فولکس واگن دیگر نام یک شرکت نیست و گروهی از برندهای خودروسازی را تشکیل می دهد.

رینگ جتا VS5

پیرو برنامه جهانی شدن فولکس واگن، این کمپانی با خریداری سهام بسیاری از شرکت های بزرگ و کوچک در سراسر دنیا، پایگاه های تولید خود را در کشورهای مختلف راه اندازی کرد و بدین وسیله، ساب برندهای متفاوتی را تحت پوشش چتر حمایتی خودش، به وجود آورد. در خود آلمان، آئودی به عنوان شاخه لوکس محصولات فولکس واگن، به فعالیت می پردازد. پورشه با تمام سابقه و افتخاراتش، تحت مالکیت فولکس قرار دارد. حتی بوگاتی هم که کلا در لاین مهندسی و برندینگ مستقل است، تحت نظارت سهامداران فولکس واگن کار می کند. گاو خشمگین ایتالیا، یعنی لامبورگینی هم در هماهنگی کامل با مقر مرکزی فولکس واگن است و امروزه زیر شاخه ای از این غول آلمانی به حساب می آید. شاید جالب باشد بدانید که برند سوپر لوکس و تشریفاتی بریتانیایی ها، یعنی بنتلی نیز اکنون در تملک فولکس قرار دارد.

نمای عقب جتا VS5

در اسپانیا، تنها خودروساز این کشور یعنی سئات از سوی آلمان ها خریداری شده است و از پلت فرم محصولات فولکس استفاده می کند. در جمهوری چک هم یک خودروساز قدیمی به نام اشکودا وجود دارد که سالهاست خودروهای فولکس واگن را تنها با یک ری برندینگ به فروش می رساند. در کنار تمام اینها، چینی ها هم قطعا باید از وجود فولکس سهم ببرند و در اینجا، شاهد تولید برند جتا هستیم. جتا که پیش از این، نام یکی از محصولات پر فروش فولکس در چین بود، در سالهای اخیر با مشارکت کمپانی FAW به زیر مجموعه جدیدی از کمپانی مادر تبدیل شده که در حقیقت، وظیفه تولید سری اقتصادی محصولات نشان VW را بر عهده دارد. بنابراین محصولات جتا تحت استانداردهای بین المللی گروه فولکس واگن به تولید می رسند و حساب آنها را از دیگر چینی های بازار باید جدا کرد. جتا VS5 و VS7 بر اساس پلت فرم MQB فولکس واگن طراحی و ساخته شده اند.

طراحی جتا VS5

بررسی طراحی ظاهری جتا VS5

جتا فعلا در دو مدل VS5 و VS7 راهی بازار ایران شده است. در ملاقات چند روزه ای که با نسخه VS5 داشتیم، بیشتر فرصت شد تا با ویژگی های این خودرو آشنا شویم. اولین نکته در مواجهه با جتا، اشتراکات فراوان با زبان طراحی فولکس واگن است. از هر زاویه ای که به خودرو نگاه می کنید، همان خطوط بدنه تیگوان را می توان مشاهده کرد. در نمای جلو با قرار دادن چراغ ها و جلو پنجره در یک فریم مشترک مشکی رنگ، سعی کرده اند چهره خودرو را اندکی متمایز نشان دهند. هر چند شاید خیلی از افراد همچون نگارنده با همان سادگی ظاهر محصولات فولکس بیشتر خو گرفته باشند! جلو پنجره به قطعات کرومی مزین شده تا بیشتر حس لوکسی داشته باشد. خطوط روی سپر، ظاهر جتا VS5 را اسپرت تر کرده اند. گرافیک چراغ های جلو نسبتا ساده است و دی لایت ها به هم داخل سپر منتقل شده اند.

جتا VS5 خاکستری

در یک نگاه کلی می توان گفت که چهره خودروهای جتا با تزئینات زیاد به سبک چینی ها، از آن سادگی اروپایی خارج شده و سبک متفاوتی را دنبال می کند. در نمای کناری، بلافاصله بار دیگر به یاد هویت آلمانی خودرو می افتید! فرم طراحی بدنه و پروفیل درها و پنجره ها کاملا آشناست و با پختگی و منطق همراه شده است. خطوط شانه و شکستگی های این بخش، اصلا دچار زیاده روی و اغراق نیستند. رینگ ها به رنگ مشکی در آمده اند و خوش بختانه اندکی از سادگی این نما می کاهند. در نمای عقب جتا VS5 کمتر از نمای جلو می توان شلوغ بازی را دید و سادگی و اصالت، بار دیگر به چهره خودرو باز می گردد. چراغ ها فرمی اخمو و خشن به خودرو داده اند. فرم طراحی درب پنجم و شیشه عقب تماما با تیگوان و خودروهای فولکس مشترک است. روی سپر از یک نوار شبرنگ سراسری استفاده کرده اند که جلب توجه می کند.

فرمان جتا VS5

نگاهی به طراحی کابین جتا VS5

داخل اتاق جتا VS5 جای شکر دارد که خبری از تجملات آسیایی نیست و همان سبک و سیاق اروپایی را حفظ کرده اند. داشبورد خودرو به شکل راننده محور در آمده تا ارگونومی بهتری فراهم کند. فرم طراحی دریچه ها شاید در ابتدا عجیب به نظر برسد، اما بعد از مدتی به آنها عادت می کنید. بخش هایی همچون پنل تهویه دیجیتال، دسته دنده و دکمه استارتر موتور با خودروهای فولکس مشترک اند. نمایشگر 8 اینچی لمسی در بهترین موقعیت از لحاظ دسترسی قرار دارد. کیفیت تاچ و بازخورد این نمایشگر واقعا بالاست و نظر شما را جلب می کند. اما گرافیک و تم داخلی (UI) آن اصلا جذاب نیست و در مقابل دیگر چینی های بازار، بسیار معمولی به نظر می آید.

نمایشگر جتا VS5

غربیلک فرمان جتا VS5 هم شباهت زیادی به فرمان تیگوان دارد. فرم دی کات آن هم باعث شده خوش دست تر باشد. تعداد دکمه های روی آن زیاد نیست و شما را گیج نمی کند. صفحه کیلومتر خودرو به شکل تمام دیجیتال درآمده و حالت مدرن تری به کابین می دهد. گرافیک و نور پردازی آن هم نمره قبولی را می گیرد. صندلی های جتا واقعا راحت اند و روکش چرم آنها هم از کیفیت لازم برخوردار است. روی رودری ها از پلاستیک نرم و پارچه استفاده کرده اند و وجود نور پردازی مخفی در این بخش، باز هم فضای کابین را دوست داشتنی تر می کند. در ردیف دوم صندلی ها هم اوضاع چندان بد نیست. در مدل VS5 با توجه به فاصله محوری کمتر، فضای پا برای سرنشینان عقب تا حدی محدودتر است. اما دریچه تهویه و درگاه شارژ USB را برای این قسمت تعبیه کرده اند. فضای صندوق عقب حدودا 480 لیتری جتا VS5 برای استفاده یک خانواده چهار نفره کاملا کافی و مناسب است.

امکانات جتا VS5

امکانات رفاهی و ایمنی جتا VS5

در بحث آپشن ها، جتا VS5 یک خودرو متوسط است و می تواند حداقل های مورد نیاز شما را فراهم کند. دوربین دید 360 درجه یکی از آپشن های خوب جتا است که البته در این خودرو متاسفانه دید سه بعدی را به شما نمی دهد و فقط از برخی زوایا کاربرد دارد. کروز کنترل تطبیقی یا هوشمند دیگر آپشن کاربردی VS5 است که برای رانندگی در شهرهای بزرگ، بسیار به درد می خورد. سامانه استارت استاپ هوشمند هم در VS5 به چشم می خورد که می تواند مصرف سوخت شما را مدیریت کند. سنسورهای پارک را هم در جلو و عقب جتا برای شما گذاشته اند تا خیال راحت تری هنگام رانندگی داشته باشید. چراغ های جلو جتا هنوز LED کامل نشده اند و از نوع هالوژنی هستند. اما لامپ بدرقه و خوش آمد گویی و اتولایت در این خودرو وجود دارد.

داشبورد جتا VS5

سیستم صوتی جتا VS5 علاوه بر نمایشگر چند رسانه ای، 6 بلندگو هم دارد که کیفیت پخش صدا از آنها کاملا معمولی است. این بلندگوها متعلق به برند خاصی هم نیستند و می شد از سیستم صوتی جذاب تری در این خودرو استفاده کرد. دوربین ثبت وقایع از آن آپشن های خوب و کاربردی در VS5 است. سیستم تهویه را از نوع اتوماتیک دو ناحیه ای انتخاب کرده اند که این موضوع را به فال نیک می گیریم. تنظیم صندلی در VS5 فقط برای راننده برقی انجام می شود. برای دو سرنشین جلو هم فقط گرمکن گذاشته اند و خبری از سردکن نیست. خوش بختانه درب صندوق عقب خودرو با جک برقی باز و بسته می شود. یکی از آپشن هایی که جای خالی آن در مدل VS5 به شدت احساس می شود، سقف پانورامیک است که متاسفانه در مدل VS5 به یک سانروف معمولی کوچک تقلیل یافته است.

شاید از نظر امکانات رفاهی، نبود صندلی برقی برای سرنشین جلو، سرد کن، اپلی کار پلی و اندروید اتو، شارژر بدون سیم تلفن همراه، رادار نقطه کور و بسیاری دیگر از موارد در جتا VS5 توی ذوق می زند، اما از لحاظ ایمنی خیالتان راحت باشد. چرا که علاوه بر سیستم های کنترل پایداری، کنترل لغزش و کنترل حرکت در سر بالایی، به 6 کیسه هوا مجهز شده و افزون بر این موضوع، پلت فرم MQB فولکس واگن هم بارها عملکرد خود را در پاس کردن تست های تصادف، ثابت کرده است.

صندلی جتا VS5

تجربه رانندگی با جتا VS5

پشت فرمان جتا VS5 از همان ابتدای سوار شدن بر خودرو، نحوه قرار گیری و موقعیت راننده به گونه ای است که رضایت او جلب می کند. ارتفاع خودرو به نسبت دیگر کراس اوورها پایین تر است و همین باعث می شود که تسلط بهتری به ابعاد بدنه داشته باشید. نرمی سیستم تعلیق هم آنقدر زیاد است که اصلا اثری از کوبش و خشکی در سواری با VS5 مشاهده نمی شود. راندن جتا حس سوار بودن بر یک هاچ بک تند و تیز شهری را برای شما تداعی می کند که سواری با کیفیتی دارد و می خواهد تفاوت خودش با رقبای چینی را به رخ بکشد! با وجود طراحی عجیب داشبورد و ادوات کابین، سطح دسترسی به تجهیزات واقعا عالی است و به هیچ وجه بعد از رانندگی با این خودرو، احساس خستگی و کلافگی نخواهید کرد.

تست و بررسی جتا VS5

زیر کاپوت جتا VS5 پیشرانه ای توربوشارژ به حجم 1.4 لیتر خفته که از ساخته های فولکس واگن است و 148 اسب بخار قدرت و 250 نیوتن متر گشتاور تولید می کند. شاید این پیشرانه در نگاه نخست خیلی وسوسه انگیز به نظر نیاید، اما در ترکیب با گیربکس 6 سرعته AT است که دلبری می کند! عملکرد گیربکس جتا در تعویض دنده ها و معکوس کشی آنقدر به موقع و بی نقص است که جای هیچ گله ای باقی نمی گذارد. نه خبری از اقتصادی بازی CVT است و نه همچون دو کلاچه ها تاخیر دارد. هماهنگی بسیار خوب گیربکس و موتور، بار دیگر مهندسی ناب آلمان ها را به ما یادآوری می کند. با تمام این صحبت ها، جتا VS5 را نمی توان خودرویی با شتاب خیره کننده دانست! اما این هماهنگی بالا میان قوای محرک سبب شده که در تجربه راندن آن، هرگز حس کمبود قدرت و ضعف شتاب گیری به شما دست ندهد.

دیگر نکته قابل توجه در VS5 هندلینگ بی نظیر آن است. ارتفاع کم خودرو از سطح زمین باعث شده که نقطه ثقل آن پایین بیاید و همین موضوع، حرکات گهواره ای که در اکثر کراس اوورها می بینیم را تقریبا خنثی می کند. عملکرد بسیار خوب ESP یا همان سیستم کنترل پایداری هم اعتماد به نفس شما را در مواجهه با پیچ ها بالاتر می برد. به جرئت می توان گفت که جتا VS5 از جمله معدود کراس اوورهای میان رده بازار است که با این سطح از اطمینان می توان روی هندلینگ آن حساب باز کرد. چسبندگی خوب VS5 ثمره همان میراث آلمانی فولکس واگن است که برای جتا به یادگار گذاشته اند. در خصوص ترمزهای جتا نیز با وجود عملکرد متوسط، می توان روی آنها حساب باز کرد.

تجربه رانندگی با جتا VS5

جتا VS5 بخریم یا نه؟

ماموت خودرو پیش از این نشان داده که در خصوص عرضه و ارائه خدمات به سبد محصولاتی که می فروشد، متعهد است. جتا VS5 و VS5 بازیگران جدید بازار خودرو ایران هستند که در این برهوت نبود برندهای معتبر و چینی زدگی خریداران و اشباع بازار با خودروهای بی کیفیت، از شانس کافی برای درخشش و موفقیت برخوردار اند. پلت فرم مشترک با فولکس واگن به تنهایی برگ برنده ای بزرگ در دست عرضه کننده وطنی است تا بتواند فروش موفقی را با جتا تجربه کند. محصولات جتا را می توان خودروهایی مرغوب با مشخصات فنی قابل قبول، امکانات لازم و راحتی زیاد در رانندگی خطاب کرد. تنها نکته ای که باقی می ماند، سرنوشت این خودروها در بازار است که امیدواریم با ادامه دار بودن روند واردات و تسریع آن، شاهد حضور پر رنگ تر چنین خودروهایی باشیم تا بلکه بازار دست دوم آنها هم در آینده بیشتر تضمین شود و بستر لازم برای تامین قطعات یدکی آنها، فراهم تر باشد.

دیدگاه شما چیست؟