سورن پلاس از آخرین تلاش های ایران خودرو برای زنده نگه داشتن پلت فرم سالخورده سمند است. سمندی که سالهاست در بازار حضور دارد و به روش های مختلف، سعی کرده اند تازگی آن را برای خریدار حفظ کنند.
سورن پلاس از آخرین تلاش های ایران خودرو برای زنده نگه داشتن پلت فرم سالخورده سمند است. سمندی که سالهاست در بازار حضور دارد و به روش های مختلف، سعی کرده اند تازگی آن را برای خریدار حفظ کنند. البته این حنا دیگر رنگی ندارد و می توان گفت که بخش زیادی از خریداران، صرفا از روی محدودیت انتخاب روی به خرید خودروهای داخلی می آورند. به هر صورت، فرصتی دست داد تا تجربه رانندگی با سورن پلاس جدید را داشته باشیم. آپدیتی از فیس لیفت سورن که خودش هم فیس لیفت مدل قبلی به شمار می رود!
از میانه های دهه هفتاد شمسی بود که بحث بر سر طراحی و تولید خودرو ملی در ایران، بالا گرفت. همان زمان به زعم کارشناسان، ایران پس از سالها مونتاژ کاری در صنعت خودرو، باید به پلت فرمی اختصاصی دست می یافت و خودرویی با نام و نشان ایرانی به بازار می آمد. پس چه کسی بهتر از مرکز تحقیقات ایران خودرو که رهبری پروژه را به دست گرفت و چه شریکی بهتر از فرانسوی ها که آن سالها، رفیق گرمابه و گلستان جاده مخصوصی ها بودند!
فورا کار گروهی تشکیل شد و تیم هایی از ایران خودرو، فارغ التحصیلان دانشگاه های شریف و امیر کبیر، قطعه سازان و مهندسان مجرب، استارت اولین محصول بومی صنعت خودرو را زدند. پلت فرم پژو 405 که آن سالها هنوز تر و تازه بود و ساختاری مدرن به حساب می آمد، مبنای کار تیم قرار گرفت و در نهایت با خریداری طرح یک شرکت انگلیسی و ایجاد اصلاحاتی در آن، پروژه X7 متولد شد.
سمند کنونی حاصل تغییرات چند باره در کانسپت اولیه پروژه X7 بود و حتی می خواستند آن را پیکان جدید هم بنامند! اما به هر روی، نام سمند با الهام گیری از یک نژاد اصیل اسب ایرانی انتخاب شد. سالها گذشت و در میانه های دهه هشتاد، احساس نیاز به یک به روز رسانی در خودرو ملی به وجود آمد. مسئله کاملا واضح بود، عرضه نسل دوم سمند. اما در کشور نه پول هنگفتی برای این کار وجود داشت و نه دانش فنی کافی که بتواند پروژه خودرو ملی را مطابق با استانداردهای جدید، ارتقا دهد. لذا ارائه نسل جدید به طراحی یک فیس لیفت مینور تقلیل یافت و از همان زمان، سنگ بنای درجا زدن در توسعه برند ملی گذاشته شد! به هر ترتیب، سمند جدید را هم بارها تغییر نام و ظاهر دادند تا اینکه سرانجام به سورن رسیدند. برگرفته از نام سردار دلیر ایرانی، سورنا!
تغییرات سورن در نگاه اول جذاب بود، اما همه می دانستند که این پروژه از درون، حرف تازه ای برای گفتن ندارد. گویی شتاب زدگی در معرفی سورن به بازار، به ارائه محصولی ناقص منجر شده بود که به جز تغییر چراغ ها و جلو پنجره، چیزی در چنته نداشت. حتی موتور و کابین سورن هم عینا با سمند 1381 برابری می کرد! ایران خودرویی ها از همان سالها، آرام آرام شروع به اصلاح سورن کردند.
گویی سورن پروژه ای بود که در طول گذر زمان، به تکامل و بلوغ رسید! ابتدا داشبورد و تریم داخلی را کاملا تغییر دادند و نام سورن ELX را بر آن گذاشتند. از جایی به بعد، موتور قدیمی پژو را حذف کردند و کلا سورن را با موتور مدرن EF7 به بازار فرستادند. نسخه توربو شارژ سورن هم جای خالی سمند جوانان را پر کرد و در مقطعی، بسیاری از جوان ها را به سمت خودش کشاند. تا سرانجام همزمان با ارائه پروژه های جدید همچون دنا پلاس زمان پوست اندازی برای سورن هم فرا رسید و سورن پلاس عرض اندام کرد.
اما در سالهای اخیر، الزامی شدن استانداردهای 85 گانه در صنعت، چنان خودروسازان وطنی را به تکاپو انداخته که امروزه حتی به نصب دی لایت و رادار نقطه کور روی نیسان وانت هم تن داده اند! بنابراین محصولات قبلی هم نیازمند تطبیق پذیری با این ملزومات جدید بودند. ایران خودرو در فاز نخست پروژه سورن پلاس، نیمی از راه استاندارد سازی را طی کرده بود، اما اقلام مهم دیگر که عمدتا در بخش ایمنی نیازمند بازنگری بودند، در نسخه جدید به خودرو اضافه شدند. تکمیل استانداردهای سورن پلاس، مقارن شد با خداحافظی اجباری ایران خودرو با گاو شیر ده محبوب خود، پژو پارس! بنابراین هدف دوم این پروژه هم، تعریف یک جانشین جدید برای مشتریان پژو پارس بود. پس به جهت جایگزین سازی درست و کنترل قیمت تمام شده محصول، بار دیگر، موتور سورن تغییر کرد و ایران خودرو پیشرانه نام آشنای XU7 را به سینه سورن باز گرداند! البته با مقداری اصلاحات و پسوند پلاس که در ادامه تجربه رانندگی با سورن پلاس جدید بیشتر به آن می پردازیم.
فرق سورن پلاس با معمولی از همان ظاهر بیرونی آغاز می شود. چراغ های جدید با گرافیک داخلی مشکی و نوار LED روزتاب، چهره خودرو را اندکی به روز کرده اند. به خصوص که فریم جلو پنجره هم برای هماهنگی با چراغ ها به رنگ مشکی در آمده و جلوه اسپرت تری به خودرو می دهد. اما نکته منفی که همچنان در طراحی سورن پلاس از جلو وجود دارد، خنگی چهره خودرو است که همواره در طول همه این سالها، دست نخورده باقی می ماند. اولین تغییر ظاهری نسخه استاندارد شده را در همین نما می توان پیدا کرد، لیپ اضافه شده به سپر جلو در جهت تامین استاندارد تصادف با عابر پیاده، در نظر گرفته شده است. به همین منظور، قلاب بکسل بند جلو را هم حذف کرده اند و به شکل پیچی در آورده اند تا باز هم سورن پلاس جدید آسیب کمتری در تصادفات بزند.
در نمای سورن پلاس از بغل یکنواخت ترین چهره معمول یک سمند را می بینیم! همان درها و ستون ها و پنجره ها، صرفا زه روی درها را به رنگ بدنه در آورده اند و دستگیره درها هم به نوع آسان بازشو (ایزی هندل) تغییر یافته تا مدرنیته در این بخش، احساس شود. متاسفانه رینگ اسپرت آلیاژی را فقط در نخستین سری تحویلی های سورن پلاس دیدیم و از آن زمان به بعد، سورن پلاس با رینگ فولادی و قالپاق تحویل داده می شوند. البته که در سورن پلاس جدید یا همان نسخه 85 گانه، با بررسی بیشتر قالپاق ها دریافتیم که سنسور فشار باد تایرها (TPMS) هم به چرخ ها اضافه شده است.
اما در نمای عقب سورن پلاس جدید تغییر خاصی را جهت استاندارد سازی نسبت به نسخه قبلی نمی بینیم. همان چراغ های یخی جدید و بالچه اضافه شده به درب صندوق عقب را کماکان می توان مشاهده کرد که به عقیده نگارنده، چهره سورن پلاس از پشت را نسبت به نمای جلو آن، به مراتب قابل هضم تر کرده اند. در طول چند روزی که با این خودرو سر و کار داشتیم، کمی بیشتر که دقت کردیم، فهمیدیم که چراغ های عقب هم به مانند جلو همواره در طول رانندگی، روشن می مانند. خب جای تعجب ندارد! چرا که این مورد هم از موارد الزامی در استانداردهای جدید است که به نام چراغ پوزیشن لایت شناخته می شود. در حقیقت همان حکم دی لایت را برای بخش عقب خودرو بازی می کند. ضمن اینکه زیبایی خودرو را هم افزایش می دهد.
طراحی داخلی سورن پلاس جدید از همان الگوی کلی سورن ELX پیروی می کند. همان داشبوردی که ایران خودرو چند سال پیش با کپی برداری از پژو 407 طراحی کرد! شباهت طراحی کنسول مرکزی و داشبورد سورن به 407 را هرگز نمی توان انکار نمود. اولین تغییر روی کنسول جلب توجه می کند، یک نمایشگر 7 اینچی لمسی که رابط کاربری متوسطی دارد و شاید نسبت به مانیتورهای عجیب و غریبی که روی خودروهای چینی می بینیم، چندان چیز خاصی هم نباشد، به خصوص که روشنایی و رویت پذیری آن در طول روز با تابش نور مستقیم آفتاب، به شدت کاهش می یابد. اما هر چه که باشد، برای یک خودرو نسبتا اقتصادی ایرانی گزینه ای مناسب است و با برخورداری از دو قابلیت اپل کار پلی و اندروید اتو، بیشتر از هر زمان دیگر، کاربردی به نظر می رسد. یک دوربین نسبتا با کیفیت هم به آن متصل شده که موقع دنده عقب گرفتن با خودرو، کاربرد خودش را نشان می دهد.
به جز همین نمایشگر، باقی بخش های کنسول تقریبا مشابه قبل است. پنل تهویه دیجیتال هم جلوه شیکی به این فضا داده و فقط نمی فهمیم که ایران خودرو برای نور پردازی تجهیزات داخلی سورن پلاس جدید از یک رنگ واحد استفاده نکرده است! اگر دقت کنید، می بینید که نور پردازی پنل تهویه، دکمه های فرمان و صفحه کیلومتر به رنگ سفید است، در حالی که نمایشگر MFD بالای داشبورد که عینا از رانا پلاس و پژو 206 به عاریت گرفته شده، نور نارنجی دارند! البته این موضوع دلیلی جز ارزان سازی و کاهش هزینه ها ندارد. هر چند که کلا وجود آن نمایشگر کوچک اضافه در بالای کنسول، در شرایطی که خودرو به نمایشگر مولتی مدیا مجهز شده، آنقدرها هم ضرورت نداشت. به هر روی، کابین سورن پلاس با مانیتور و این تغییرات، حس و حال بهتری نسبت به گذشته می دهد.
روی همان کنسول مرکزی که بیشتر دقت کنیم، به دکمه سیستم کنترل پایداری سورن پلاس جدید بر می خوریم که حقیقتا آپشنی ارزنده است. نصب ESP از مهم ترین بندهای الزامات 85 گانه به حساب می آید که خوش بختانه از این پس در تمامی خودروهای ایرانی جدید، این آپشن را به شکل فابریک می بینیم. در کنار کنترل پایداری، سیستم نگه دارنده در سر بالایی هم باید در محصولات جدید وجود داشته باشد و سورن پلاس بهینه نیز از این آپشن برخوردار شده است. اگر باز هم بخواهیم به استاندارد سازی ها بپردازیم، باید به نشانگر تعویض دنده (GSI) اشاره کنیم که البته شاید در اولین برخوردی که با آن دارید، اندکی مضحک به نظر برسد! در بخش میانی صفحه کیلومتر، هنگامی که زمان مناسب برای شیفت دنده فر برسد، این موضوع را با یک علامت فلش رو به بالا یا پایین به اطلاع راننده می رساند! بله حتی خبری از نشان دادن شماره دنده ای که در آن هستید هم نیست. شاید بتوان اصلی ترین کاربرد این آپشن را برای راننده های تازه کار دانست که به این وسیله، فشار کمتری به گیربکس و موتور وارد می شود.
سورن پلاس با موتور ef7 پیش تر به بازار عرضه شد و مورد استقبال نسبی قرار گرفت. اما در پروژه سورن پلاس جدید با توجه به نیازهای نو در تعریف محصول و جانشین سازی برای پارس، تصمیم بر آن شد که از موتور ارزان تری استفاده کنند. به این ترتیب بود که سورن پلاس با موتور xu7p متولد شد. موتوری که ظاهرا آشناست اما در باطن، دستخوش تغییر و تحولات مثبتی شده است. قطعات مهمی همچون سر سیلندر، رینگ و پیستون، میل سوپاپ، میل لنگ و شاتون در پیشرانه ایکس یو سون پلاس باز طراحی شده اند و حتی منیفولد هوا و هواکش موتور هم دیگر شکل و شمایل سابق را ندارند.
اما در عمل چه اتفاقی افتاده است؟ با تغییرات یاد شده و اصلاحات نرم افزاری و مهندسی، اکنون آیتم مصرف سوخت که یکی از نقاط منفی پیشرانه XU7 بود، در سورن پلاس با موتور جدید ارتقا یافته و عدد میانگین مصرف بنزین ترکیبی این پیشرانه به نسبت قبل، حداقل روی کاتالوگ، 2 لیتر در هر 100 کیلومتر کاهش یافته است. این میزان کاهش را می توان دستاوردی مناسب برای پیشرانه جدید دانست. نکته مثبت دیگر آنجاست که در حالت کارکرد درجا، موتور با دور پایین تری کار می کند و به جای عدد 1000 rpm، روی 750 rpm تنظیم شده که بنابراین، سر و صدای این پیشرانه هم در زمان توقف، کمتر است. به لطف اصلاحات انجام گرفته، آلایندگی این موتور به مراتب کمتر شده و به راحتی می تواند استاندارد یورو 5 را پاس کند.
اما پاشنه آشیل موتور قدیمی پژو که دیگر شهره عام و خاص شده بود، ضعف در سوختن واشر سر سیلندر است که در اصطلاح می گویند که خودرو واشر می زند. در سورن پلاس جدید با پیشرانه XU7P به مدد جایگزینی واشر سر سیلندر با قطعه با کیفیت تر، احتمال سوختن واشر کمتر شده است. ضمن اینکه تغییراتی هم در سیستم خنک کاری موتور صورت گرفته تا فن رادیاتور در دمایی پایین تر شروع به کار کند و ضریب اطمینان گرم شدن موتور را بهبود بخشد. همین که خیال رانندگان سورن پلاس بهینه از این نظر راحت باشد و با هر بار بالا رفتن عقربه آمپر آب، استرس نگیرند، جای شکر دارد!
شاید با خود بگویید که حتما با تغییرات صورت گرفته در پیشرانه، قدرت و گشتاور آن هم افزایش یافته است. اما سخت در اشتباهید! اینجا ایران است و یک پیشرانه می تواند پسوند پلاس داشته باشد، اما از لحاظ توان نسبت به اسلاف خودش، ضعیف تر شود! بله این واقعیت وجود دارد که موتور ایکس یو سون پلاس 3 اسب بخار قدرت کمتر 9 نیوتن متر گشتاور پایین تر در دسترس شما می گذارد. در حقیقت، توان و پرفورمنس موتور، فدای آلایندگی و دوام آن شده است! حتی تیم مهندسی برای هرچه پایین تر آوردن ریسک خرابی ها، موتور را طوری ریمپ کرده اند که بیشینه گشتاور خود را به جای دور 3000 rpm، از دور 4500 rpm در اختیار راننده می گذارد. بنابراین بهتر است در سورن پلاس جدید به فکر کل کل و کورس گذاشتن با پژوهای موتور قدیم نیفتید. یا اینکه حداقل در دور پایین و شتاب گیری اولیه، سطح توقع خودتان را پایین بیاورید!
به محض نشستن داخل کابین، فضای دلباز و نسبتا جادار کابین سورن پلاس در مقایسه با دنا پلاس، جلب توجه می کند. صندلی ها نسبت به سالهای گذشته و مدل های اولیه سمند، کوچکتر شده و متریالی معمولی دارند. گویی صندلی های سورن پلاس جدید آب رفته اند! اما به هر روی، از راحتی کافی برای یک رانندگی طولانی برخوردار اند. دید به جلو و عقب و اطراف خودرو هم مناسب است و نقاط کور آزار دهنده ای را نمی توان احساس کرد. غربیلک فرمان که با نمونه موجود در خانواده دنا مشترک است، اگرچه ابعاد و ارگونومی خوبی ندارد، اما به لطف تزئینات مشکی پیانویی، ظاهر قابل تحملی پیدا کرده است. زاویه قرار گیری فرمان هم در این سری از محصولات ایران خودرو به کلی خوب نیست. به طور کلی می توان گفت که سورن پلاس از داخل هم خودرویی کاملا متوسط و قابل قبول برای استفاده خانواده هاست.
موتور ایکس یو سون پلاس را که استارت می زنید، آوای آشنای چند ساله برای ایرانی ها به صدا در می آید! اکنون به لطف اصلاحات انجام گرفته، موتور با آرامش بیشتری کار می کند. به واسطه دریچه گاز برقی، شروع حرکت با سورن پلاس جدید چندان طوفانی و جذاب نیست. موتور به آرامی دور می گیرد و دنده ها یکی پس از دیگری جا می روند. ضرایب دنده نسبتا خوب تعریف شده اند و جا رفتن دنده ها هم به نرمی انجام می شود. انصافا به هماهنگی گیربکس و موتور باید نمره قبولی را داد. اما کلا برای شتاب گیری با سورن پلاس جدید بهتر است روی دورهای بالاتر حساب باز کنید! شتاب صفر تا صد سورن پلاس با موتور xu7p به طور رسمی توسط کارخانه، 12 ثانیه اعلام شده که در عمل، به مدد بنزین نا مرغوب و شرایط نا مساعد رانندگی در شهر تهران، دست یافتن به این عدد برایمان غیر ممکن شد!
اگر شتاب گیری سورن پلاس جدید را در یک جمله بخواهیم جمع بندی کنیم، باید بگوییم که بیشتر از آنکه خودرویی سرعتی باشد، اتومبیلی قدرتی است که کشش لازم را برای سفرهای خانوادگی دارد. در بحث سواری و هندلینگ هم جای بحث بسیار است. سیستم تعلیق سورن پلاس اگرچه تغییر خاصی نسبت به سالهای گذشته نکرده و همچنان یک ساختار قدیمی دارد، اما سواری آن به مانند تمام اعضای خانواده سمند، نرم و دلچسب است. البته وجود رینگ های فولادی نسبتا سنگین روی خودرو هم در کاهش کوبش و خشکی سواری بی تاثیر نبوده است. اما در مقوله هندلینگ، نصب سیستم کنترل پایداری (ESP) انتظارها را بالا برده و بسیاری از افراد تصور می کنند که با وجود این آپشن، می توانند پیچ های جاده را یکی پس از دیگری فتح کنند.
در تست های عملی که با این خودرو داشتیم، دریافتیم که سیستم های کمکی پایداری در خودروهای ایرانی جدید، نقش مکمل ایمنی را بازی می کنند و با توجه به عدم ایجاد تغییر در مهندسی سیستم تعلیق، عملا نباید انتظار ارتقای شگفت انگیز هندلینگ خودرو را داشته باشید. با این حال، اجباری شدن استفاده از چنین سیستم هایی در خودروهای ایرانی را به فال نیک می گیریم. شاید سورن پلاس بهینه همچنان در پیچ ها کش می آید، اما وجود ESP خیال راننده را تا حد زیادی راحت کرده است. عملکرد ترمزها را هم در سورن پلاس جدید می توان کاملا متوسط ارزیابی کرد. اضافه شدن ترمز کمکی در سر بالایی کاملا به چشم می آید و در مواقع ضرور، از ایران خودرو برای وجود این آپشن تشکر می کنید! سیستم کنترل کشش (TCS) هم به تبع ESP به مجموعه ترمز خودرو اضافه شده و حقیقتا پکیج ایمنی ترمزها را کامل کرده است. اما ای کاش دیسک ترمزهای عقب، فدای ارزان سازی نمی شد تا اکنون شاهد استفاده از ترمز کاسه ای در محور عقب سورن و دنا های جدید نبودیم. البته که قیمت سورن پلاس عاملی تعیین کننده و مهم برای جایگزینی این خودرو با پارس بوده است.
تصمیم گیری در خرید یک خودرو، از فاکتورهای زیادی تاثیر می گیرد. سورن پلاس در کنار سایر اعضای خانواده خودرو ملی، چند سالی است که در بازار حضور دارند و خوب یا بد، بخش بزرگی از مشتریان را به خود اختصاص داده اند. اکنون سورن پلاس جدید با پاس کردن استانداردهای 85 گانه به میدان آمده و حرف های تازه ای برای گفتن دارد. شاید تنها موردی که باعث تردید در انتخاب این خودرو شود، نوع موتور استفاده شده در آن است که در این صورت، دو راهی های زیادی برای خریداران به وجود می آید. سورن پلاس یا دنا پلاس؟ سورن پلاس بهتره یا رانا پلاس؟ مقایسه سورن پلاس ef7 با xu7p و اینکه کدام سورن پلاس بهتر است؟ پاسخ به این سوالات، مستقیما به نیاز شما باز می گردد. اینکه اولویت شما در خودرو، موتور بهینه تر است یا وجود آپشن های بیشتر؟ به هر حال از نظر ما، خرید سورن پلاس جدید در بازار فعلی، انتخابی نسبتا ارزنده و خوش قیمت با پکیج کاملی از امکانات رفاهی است که به لطف استانداردهای جدید، ایمنی سرنشینان را هم به میزان بیشتری ضمانت می کند.
برای بازکردن گالری، روی تصاویر کلیک کنید.
دیدگاه شما چیست؟