به گزارش خودرونویس، قطعا برای رسیدن به مصرف سوخت کمتر و البته در مقابل آن کم نشدن قدرت پیشرانه، هزاران راه وجود دارد اما یکی از راه‌ های مرسوم استفاده از تکنولوژی TGDI یا همان Turbocharged Gasoline Direct Injection است. در حال حاضر بیشتر خودروهای بنزینی تولید شده در چین و آمریکای شمالی که به ترتیب اولین و دومین بازار بزرگ خودرویی جهان هستند، با استفاده از سیستم TGDI راهی بازار می‌شوند و تا سال 2024، بیش از 80 درصد خودروهای آمریکای شمالی از همین سیستم استفاده خواهند کرد. البته سرعت رشد استفاده از این سیستم در تمامی بازارها یکسان نیست و به طور مثال تا سال آتی میلادی، تنها 25 درصد از خودروهای عرضه شده در آمریکای جنوبی دارای سیستم TGDI خواهند بود.

در تمامی بازارهای دنیا کمترین میزان تولید آلایندگی قابل قبول، رده ‌های یورو 4 و یورو 5 هستند و یکی از بهترین راه‌های رسیدن به این استانداردها، استفاده از TGDI است که در تمام دنیا مرسوم شده است.

همانطورکه اشاره کردیم، در بازار کنونی، مشتریان به دنبال خودرویی با مصرف سوخت کمتر، تولید آلایندگی کمتر اما در عین حال قدرت موتور بیشتر هستند و به همین دلیل خودروسازان به سراغ سیستم تزریق مستقیم سوخت و توربوشارژ TGDI رفته‌اند. به طور مثال یک پیشرانه 4 سیلندری با سیستم TGDI تقریبا می‌تواند به اندازه یک پیشرانه شش سیلندری با سیستم MPFI نیرو تولید کند اما با مصرف سوختی بسیار کمتر!

 

تفاوت سیستم سوخت رسانی GDI و MPI

در پیشرانه های با سیستم سوخت‌رسانی TGDI، بنزین با فشار بالا و از طریق ریل مشترک سوخت مستقیما به داخل سیلندر جهت احتراق تزریق می‌شود؛ ولی در سیستم MPI ابتدا سوخت در منیفولد تزریق می‌شود. اما در سیستم GDI یک انژکتور روی هر سیلندر قرار می‌گیرد و پاشش سوخت مستقیماً برای هر سیلندر جداگانه انجام می‌شود. این نوع سوخت‌رسانی به سیلندرها، باعث می‌شود تا کنترل بهتری روی تایمینگ پاشش به وجود بیاید و بالطبع آن، راندمان پیشرانه به مراتب بهتر و میزان آلایندگی تولید شده کمتر می‌شود.

 

تجهیز پیشرانه جک S5 فیس لیفت به سیستم TGDI

این سیستم سوخت ‌رسانی اخیرا در خودروهای داخل بازار ایران نیز مشاهده شده و به طور مثال کرمان موتور روی جک S5 فیس لیفت از پیشرانه 1.5 لیتری TGDI استفاده کرده که به دلیل استفاده از همین سیستم، میزان توان تولیدی آن برابر با جک S5 اتوماتیک با پیشرانه 2 لیتری است. اما توانسته به راحتی میزان آلایندگی مناسب جهت شماره‌گذاری را کسب کند. به نظر می‌ رسد که با سخت ‌تر شدن استانداردهای لازم برای شماره‌گذاری در ایران، به زودی شاهد استفاده از این سیستم در بسیاری از خودروهای جدید داخلی باشیم.

دلیل برتری جک S5 پیش از فیس لیفت در مقایسه با رقبا، استفاده از پیشرانه دو لیتری توربوشارژ MPi بود که قادر به تولید 174 اسب بخار قدرت در دور 5200 و بیشینه گشتاور 265 نیوتن متر در دور 2000 تا 4000 بود. نیروی تولیدی این پیشرانه توسط گیربکس اتوماتیک دو کلاچه شش سرعته به چرخ های جلو این خودرو منتقل می شود که ترکیب این گیربکس و پیشرانه عملکرد خوبی را برای این کراس اوور 1550 کیلوگرمی رقم زده بود.

ولی حال که کرمان موتور خبر عرضه جک S5 فیس لیفت را با پیشرانه 1.5 لیتری توربوشارژ GDi یا همان TGDi داده است. در ابتدا بسیاری تصور کردند که کاهش حدودی 500 سی سی از حجم پیشرانه این خودرو به نسبت نسخه پیش از فیس لیفت باعث کاهش چشمگیر قدرت تولیدی پیشرانه این خودرو نسبت به مدل اولیه شده است. باید اظهار کنیم که اگر سیستم سوخت رسانی پیشرفته GDi روی پیشرانه 1.5 لیتری جک S5 فیس لیفت نصب نشده بود، چنین چیزی صحت داشت؛ ولی بهره بردن این پیشرانه 1.5 لیتری توربوشارژ از سیستم تزریق مستقیم سوخت GDi جلوی کاهش قدرت را با وجود کاهش حجم پیشرانه گرفته و موجب مصرف بهینه تر سوخت هم شده است.

این پیشرانه 1.5 لیتری توربوشارژ GDi با وجود حجم کمتر قادر به تولید بیشینه قدرتی معادل 174 اسب بخار و بیشینه گشتاوری معادل 251 نیوتن متر است. بدین ترتیب کاهش حجم پیشرانه هیچ تاثیری در قدرت تولیدی نداشته و تنها 5 درصد گشتاور تولیدی پیشرانه افت داشته که با توجه به وزن کمتر این پیشرانه نسبت به نمونه 2 لیتری پیشین، موضوع قابل توجهی نیست. این پیشرانه 1.5 لیتری TGDi با کد HFC4GC1 شناخته می شود که روی کراس اوورهای لوکس تر جک X7 یا همان KMC K7 کرمان موتور هم نصب شده است.

نکته بارز این پیشرانه تولید ماکزیمم گشتاور از دور پایین 1500 و انتقال آن به گیربکس شش سرعته دو کلاچه بوده که همین موضوع سبب عملکرد خوب جک S5 فیس لیفت در مقابل نسخه پیشین شده است. به طور کلی سیستم سوخت رسانی GDi موجب افزایش راندمان و کاهش مصرف سوخت می شود که این موضوع به خوبی با مقایسه این دو پیشرانه 2 لیتری توربوشارژ مولتی پورت MPi و 1.5 لیتری توربوشارژ تزریق مستقیم GDi قابل مشاهده است.

5 از 1 رای