پس از دو سال کمبود، نگرانی های صنعت خودروسازی دنیا از کمبود میکروچیپ و تراشه همچنان ادامه دارد و رو به افزایش است. تقاضای خودروسازان برای خرید میکروچیپ بیش از توان تولیدکنندگان این قطعه مهم در بازار جهانی بوده و بسیاری از خودروسازان به ویژه خودروسازان تراز اول دنیا در حال انبار کردن این قطعه و خرید آن بیش از نیاز خود برای جلوگیری از بحران در آینده هستند. خودروسازان فعال داخل کشور علاوه بر اینکه با موضوعی به نام تحریم دست و پنجه نرم می کنند، با مشکل جدی تری به نام کمبود تراشه مواجه شده بودند که طی دو سال گذشته تاثیر زیادی روی تیراژ تولید آنها داشته است. شرکت ساپکو به عنوان تامین کننده خطوط تولید ایران خودرو به تازگی به فکر حل ریشه ای مشکل کمبود تراشه برای خطوط تولید ایران خودرو افتاده و قراردادی را با هدف داخلی سازی تراشه در ایران با یک شرکت دانش بنیان امضا کرده است.
به گزارش خودرونویس، کمبود تراشه و میکروچیپ در بازارهای جهانی در ابتدای شیوع ویروس کرونا باعث شده تا بسیاری از خودروسازان بزرگ دنیا همچون تویوتا، فورد، جنرال موتورز، مرسدس بنز و … برخی از خطوط تولید خود را از گردانه تولید خارج کنند یا اینکه به دلیل کمبود تراشه مجبور به حذف برخی از آپشن های محبوب مانند گرمکن صندلی، کروز کنترل یا سیستم های کمکی راننده از روی محصولات خود شدند. برخلاف بسیاری که تصور می کردند مشکل کمبود تراشه در بازارهای جهانی تا سال 2021 خاتمه می یابد، اما این بحران به این زودی ها صنعت خودروسازی دنیا را رها نمی کند.
طی دو سال گذشته به وفور شاهد تاخیر در تحویل خودروهای فروخته شده به مشتریان در بازارهای جهانی بودیم. چراکه خودروسازان امکان تامین تراشه و میکروچیپ لازم برای تولید خودرو را نداشتند و به همین دلیل روند تولید و تحویل خودرو به تعویق افتاده بود. همین موضوع در صنعت خودروسازی ایران نیز وجود داشت و برخی از محصولات داخلی به ویژه آنهایی که از لحاظ تکنولوژی و سطح آپشن بالاتر بودند تولید آنها به دلیل کمبود تراشه به تعویق افتاده بود.
افزایش تقاضا برای خرید تراشه در دوران شیوع کرونا سبب افزایش چشمگیر قیمت تراشه شده و این موضوع سبب شده که قیمت تمام شده خودرو نیز افزایش یابد. از این رو بسیاری از خودروسازان جهان به این منظور که حاشیه سود آنها کاهش پیدا نکند، قیمت فروش خودروهای خود را افزایش دادند. اما قیمت گذاری دستوری خودرو در ایران مانع از افزایش قیمت متناسب با افزایش هزینه های تولید و قیمت تمام شده شد و همین موضوع زیان انباشته خودروسازی داخلی را بیشتر کرد. در سال 2021 صنعت خودروی دنیا به دلیل کمبود تراشه نزدیک به 200 میلیارد دلار را از دست داد و 11 میلیون خودرو کمتری نسبت به سال 2020 تولید شد. بسیاری از کارخانه های خودروسازی و خطوط تولید تعطیل و کارگران زیادی بیکار شدند و خودروسازان زیادی دست به تعدیل نیرو زدند و فرآیند تولید خودرو در بسیاری از کارخانه ها متوقف شد. بسیاری از خودروسازان نیز در این شرایط روی تولید خودروهایی تمرکز کردند که حاشیه سود بیشتری برای آنها داشت.
قطعا این سوال در ذهن شما ایجاد شده که چرا سالهای قبل مشکل کمبود تراشه نبود؟ اصلا چه چیزی رخ داد که بحران کمبود میکروچیپ پیش آمد؟ در واقع کمبود تراشه به یک دلیل نیست! ویروس کرونا تاثیر زیادی روی کمبود این قطعه الکترونیکی حیاتی داشته است. چراکه روند صادرات مختل شد و ارتباط تجاری بین کشورها قطع شده بود. همچنین عوامل دیگری همجون کمبود مواد اولیه، کمبود نیروی انسانی، کند شدن روند تولید و از همه مهمتر ظهور سیستم های الکترونیکی 5G موجب نایاب شدن تراشه ها در بازار جهانی شدند. چراکه سیستم های 5G نسبت به نسل های قبلی به تراشه های بیشتری نیاز دارند.
فشار مشتریان از یک سو و کند شدن روند تولید خودرو از سوی دیگر، خودروسازان دنیا را مجبور کرد که هر تراشه بی کیفیتی را که در بازار جهانی پیدا می کردند روی محصولات خود نصب کنند. در این میان خودروسازانی هم بودند که این شرایط را پیشبینی کرده و از مدت ها قبل اقدام به ذخیره تراشه برای روز مبادا کرده بودند. مانند تویوتا! این خودروساز بزرگ ژاپنی با چنین رویکردی توانست جنرال موتورز را که سالها بود بر بازار آمریکا حکومت می کرد شکست دهد و فروش این شرکت در بازار آمریکا از رقیب قدرتمند آمریکایی خود پیشی گرفت. این در حالیست که اگر جی ام با مشکل کمبود تراشه دست و پنجه نرم نمی کرد تویوتا شانسی برای شکست دادن این غول بزرگ صنعت خودروسازی آن هم در آمریکا نداشت.
ایران خودرو به خوبی به این موضوع پی برد که مشکل کمبود تراشه به این زودی ها خاتمه نمی یابد. به همین دلیل برای حل این مشکل نیز روی توان شرکت های دانش بنیان و تکنولوژی داخلی و نخبگان دانشگاهی حساب باز کرد. شرکت ساپکو که تامین کننده خطوط تولید ایران خودروست، در آخرین روز نمایشگاه قطعات تفاهم نامه داخلی سازی و تولید انبوه تراشه خودرو در ایران را با یک شرکت دانش بنیان با همکاری وزارت صمت را امضا کرد. این اقدام یک گام مهم و موثر برای بزرگترین خودروساز خاورمیانه و ایران برای رسیدن به آینده روشن و تبدیل شدن به ایران خودرو نوین محسوب می شود. با توجه به خروج محصولات قدیمی از خط تولید ایران خودرو و عرضه محصولاتی مدرنتر و آپشنالتر، نیاز ایران خودرو به تراشه و میکروچیپ در حال حاضر و طی سالهای آینده به مرور افزایش می یابد. این اقدام ساپکو راه حل بنیادی برای مشکل کمبود تراشه بوده که در سال دانش بنیان با همت نخبگان ایرانی محقق شده است. صنعت خودرو ایران سالانه حدود دو میلیون تراشه و میکروچیپ نیاز دارد و با امضای این تفاهم نامه داخلی سازی و تولید انبوه تراشه خودرو در ایران، مشکل کمبود این قطعه حیاتی در کشور خاتمه خواهد یافت. هرچند ایران خودرو به دلیل کمبود نقدینگی و شرایط تحریمی نتوانست مانند بسیاری از خودروسازان دنیا تراشه انبار کند، اما با این اقدام هوشمندانه، مشکل کمبود این قطعه الکترونیکی مهم را از ریشه حل کرد. لازم به ذکر است که تراشه های الکترونیکی تولید شده در داخل کشور از نظر قیمت و کیفیت با نمونه های خارجی قابل رقابت هستند و طی دو سال گذشته این شرکت دانش بنیان نمونه های اولیه میکروچیپ های لازم در صنعت خودروسازی را به تولید رسانده و از این پس با حمایت وزارت صمت و ساپکو تولید انبوه آن محقق می شود.
با توجه به محصولات تازه رونمایی شده ایران خودرو اعم از کراس اوور ری را و خودرو TF21 و دیگر محصولات این شرکت اعم از تارا اتوماتیک V4 که از نظر سطح آپشن و تکنولوژی نسبت به دیگر محصولات تولید داخل بالاتر هستند، اگر چنین تصمیمی توسط ساپکو و ایران خودرو برای داخلی سازی و تولید داخل این قطعه گرفته نمی شد، قطعا صنعت خودرو ایران با بحران بزرگترین در آینده مواجه می شد.
دیدگاه شما چیست؟