به گزارش خودرونویس، در این ویدئو که از انجام موفقیت‌آمیز آزمایش توسعه و عملکرد کیسه‌های هوا(ایربگ)  شاهین حکایت دارد، لحظه برخورد خودرو به مانع و عملکرد کیسه‌های هوا برای حفظ سلامتی سرنشین به نمایش درآمده است.

در بحث عملکرد کیسه‌های هوا، دو تست اهمیت زیادی دارد؛ اولین تست مربوط به عملکرد مدار و ماژول‌های کیسه هوا است و به‌صورت آزمایشی تنها در بخش یونیت‌ها انجام می‌شود. این تست معیار اصلی صحه‌گذاری و اعطای مجوزهای مختلف «ای مارک» و ECE است.

اما یکی از اصلی‌ترین تست‌های اجباری از سال ۲۰۱۸، تست نهایی کیسه‌های هوا در شرایط بازشو بر روی خودرو و تصادف است. در این روش کیسه‌های هوای SRS و SRP مورد بررسی دقیق‌تری قرار می‌گیرند و میزان بازشدن، جهت بازشدن، انحراف از مسیر ضربه، محل برخورد با سرنشین و سطح تاثیرگذاری در استانداردهای مختلف بررسی می‌شود.

با توجه به این‌که تست کیسه هوای شاهین برای اخذ مجوزهای ECE و EEC برگزار شده است، سرعت این تست ۵۶ کیلومتر بر ساعت و در شرایط تست کیسه هوای SRS و برخورد ۱۰۰ درصد بوده و عملکرد کیسه هوای جلو در شرایط تست تصادف از روبه‌رو مورد سنجش قرار گرفته است.

مشخصات فنی سایپا شاهین

در ابتدا سایپا تصمیم به نصب پیشرانه 1650 سی سی ارتقا یافته برلیانس را برای شاهین داشت، ولی با توجه به تحریم ها و همکاری ضعیف این برند چینی با ایران، سایپا تصمیم به نصب پیشرانه دیگری روی نسخه تولیدی این خودرو را گرفت.

سایپا برای شاهین از پیشرانه M15 توربوشارژ استفاده کرده است. این پیشرانه 1.5 لیتری هشت سوپاپ، همان پیشرانه تیبا، ساینا و کوییک بوده که سایپا با اضافه کردن سیستم توربوشارژ و خارج کردن آن از حالت تنفس طبیعی، تا حدی به قدرت و گشتاور آن افزوده است.

4 از 3 رای