اخبار خودرو ایران

کمربند ایمنی ماشین را بهتر بشناسیم

چهارشنبه - ۲۴ آبان ۱۴۰۲
خواندن 3 دقیقه

یکی از کار هایی که امروزه اکثر افراد انجام می ‌دهند؛ رانندگی با خودرو است که گاهی با خطر همراه است به همین دلیل برای کاهش آسیب‌ ها، درون خودروها ابزاری به نام کمربند ایمنی تعبیه شده است که با نگه داشتن افراد سعی در محافظت از آن ‌ها دارد.

به گزارش خودرونویس، یکی از کار هایی که امروزه اکثر افراد انجام می ‌دهند؛ رانندگی با خودرو است که گاهی با خطر همراه است به همین دلیل برای کاهش آسیب‌ ها، درون خودروها ابزاری به نام کمربند ایمنی تعبیه شده است که با نگه داشتن افراد سعی در محافظت از آن ‌ها دارد.

کمربند ایمنی (Seat Belt ) خودرو یکی از تکنولوژی های مهم در زمینه‌ی ایمنی و حفظ جان راننده و سرنشینان خودرو است، کمربند ایمنی هر ساله توانسته است جان صدها هزار انسان در سراسر دنیا را نجات دهد.

تاریخچه کمربند ایمنی

در اواخر دهه ۱۸۰۰ یک فرد بریتانیایی کمربند ایمنی را برای اولین بار ابداع کرد. مانند خیلی از قطعات ایمنی خودرو، کمربند ایمنی هم از روی هواپیما اقتباس شد. برای اولین بار خلبانان از کمربند ایمنی استفاده می کردند. البته اولین کمربند ایمنی که به صورت رسمی ثبت شده است را یک فرد آمریکایی در سال ۱۸۸۵ اختراع کرد. این کمربند ایمنی، برخلاف کمربند ایمنی انگلیسی صرفا برای استفاده در خودرو ها اختراع شد.

هر چند کمربند ایمنی در سال ۱۸۸۵ در خودرو قرار گرفت اما تا سال ۱۹۳۵ به هیچ عنوان استفاده از آن عمومیت پیدا نکرد و فقط مربوط به تاکسی هایی بود که توریست ها را سوار می کردند.

در دهه ۱۹۳۰ یک سری از متخصصان آمریکایی کمربند ایمنی خود را تست کردند و کارخانه‌های خودروسازی را به نصب کمربند ایمنی در خودرو های جدید تشویق کردند. در سال ۱۹۵۴ استفاده و بستن کمربند ایمنی در مسابقات خودرو سواری در کشور آمریکا اجباری شد.

نقطه عطف کمربندهای ایمنی زمانی بود که کمربند ایمنی سه نقطه ای توسط یک فرد سوئدی اختراع شد. تا آن زمان کمربند های ایمنی به صورت دو نقطه ای بودند و مانند کمربند های عادی که روی شلوار بسته می شوند این کمربند های ایمنی هم روی شکم قرار می گرفتند و با سگک بسته می شدند. در سال ۱۹۵۸ کمربندهای ایمنی سه نقطه ای اختراع شدند که می‌توانستند ایمنی رانندگان و مسافران را به اندازه بسیار زیادی نسبت به کمربندهای ایمنی دو نقطه افزایش دهند.

اجزای تشکیل دهنده کمربند ایمنی خودرو

معمول‌ترین نوع کمربند ایمنی با نام سه‌نقطه‌ای شناخته می‌شود.همانطور که از نام این کمر بند ایمنی سه نقطه ای پیداست از سه نقطه به خودرو متصل است.

در دو نقطه که روی دیواره کنار سرنشین و بالا و پایین هم قرار دارند از غلتک‌های مخصوص استفاده می‌شود و در نقطه‌ای که سمت مقابل است و نزدیک به کنسول میانی، کمربند به ضامن خود قفل می‌شود.

نوع این کمربند های ایمنی از الیاف مصنوعی است که قدرت بسیار زیادی دارد.

یکی از غلتک‌ها یا قرره‌ها نیز به مکانیزم پیش‌کشنده مجهز است که این مکانیزم از طریق فنر پیچشی موجود در غلتک عمل می‌کند.

کمربند همواره با طول بهینه و محکم شدن روی بدن از شما محافظت کند.

این غلتک همچنین توسط یک چرخ دندانه‌دار در مواقع اضطراری قفل می‌شود تا حرکت سرنشین را محدود نماید.

انواع مختلف کمربند ایمنی خودرو

در این مقاله، ما شش نوع متداول کمربند ایمنی را بررسی می‌کنیم.

کمربندهای سه نقطه‌ای

کمربند ایمنی سه نقطه‌ای احتمالاً متداول‌ترین نوع کمربندهای ایمنی می‌باشد که این روزها شاهد آن هستیم. به در سال 1959، مهندسی در ولوو به نام نیلس بولین کمربند ایمنی سه نقطه را اختراع کرد. ویژگی این کمربند این است که به شکل V از روی لگن و قفسه سینه سرنشین رد می‌شود و در قفلی قرار می‌گیرد که در کنار صندلی تعبیه شده است. این طرح تمام بدن شما را به صندلی خودرو محکم می‌کند. اگر تصادف کنید، کمربند ضربه را در قسمت بالای بدن شما پخش می‌کند و ضربه و درجه آسیب را کاهش می‌دهد.

کمربند در صندلی (BIS)

کمربند در صندلی (BIS) یک نسخه متناوب از کمربند سه نقطه‌ای است. کمربند در صندلی نوعی کمربند ایمنی سه نقطه‌ای است که در آن، نقطه‌ای که بالای شانه محکم شده است به جای قاب ماشین، در پشتی صندلی قرار دارد در حالی که در کمربندهای سه نقطه معمولاً به قاب واقعی خودرو محکم شده‌اند. این طرح برای راحتی بیشتر مسافران و ایمنی بسیار ارائه شده است که باعث کاهش آزادی در گردن و شانه می‌شود. در مقایسه با کمربند سه نقطه‌ای معمولی گفته می‌شود BIS راحتی بیشتری را برای افراد ارائه می‌دهد.

مهار پنج نقطه‌ای

یک کمربند ایمنی سه نقطه‌ای را تصور کنید حال برای اطمینان بیشتر دو نقطه دیگر را به آن اضافه کنید. با استفاده از این نوع کمربند ایمنی، مسافران از هر دو شانه، در هر دو باسن و بین پاها محکم می‌شوند. بندها در قسمت مرکزی بر روی قفسه سینه به هم متصل می‌شوند که در صورت تصادف ضربه را به طور مساوی پخش می‌کند. به طور معمول، می‌توانید این کمربند ایمنی را روی صندلی ماشین کودک و وسایل نقلیه مسابقه‌ای مشاهده کنید. دلیل امنیت آنها این است که نیرو به طور مساوی بر روی هر قسمت از بدن توزیع می‌شود.

کمربندهای کمری

کمربندهای کمری اساسی‌ترین نوع کمربند ایمنی هستند. با این حال آنها کمترین حفاظت را ارائه می‌دهند. همانطور که از نامش مشخص است، این کمربند از روی کمر شما عبور کرده و در جای خود قفل می‌شود. این نوع کمربند ایمنی در هواپیما یا اتوبوس‌ها دیده می‌شود. در صورت تصادف، این کمربند ایمنی شما را از بیرون انداختن از خودرو بازمی‌دارد. در این نوع کمربند بدون پشتوانه در سراسر تنه، نیمه بالایی بدن آزاد است و می تواند به جلو حرکت کند. این باعث آسیب پذیری سر و گردن سرنشینان می شود که به احتمال زیاد در اثر ضربه آسیب می‌بینند. کمربندهای کمری این روزها چندان مورد استفاده قرار نمی‌گیرند زیرا گزینه‌های بهتری مانند کمربند سه نقطه وجود دارد. با این حال اکثر خودروها هنوز حداقل یک صندلی وسط در عقب کمربند کمری دارند.

کمربندهای شانه‌ای

کمربندهای شانه‌ای نوع دیگری از کمربندهای دو نقطه‌ای هستند و این روزها بسیار نادر هستند. شما دیگر این کمربندها را نمی‌بینید زیرا آنها با کمربند سه نقطه‌ای جایگزین شده‌اند. کمربندهای شانه‌ای در شانه و لگن بسته شده و قسمت بالای بدن شما را مهار می‌کنند. با این حال، بدون افزودن کمربند دور، این طرح بیشتر از آنکه فایده داشته باشد ضرر دارد. بدون کمربند کمر، سرنشینان اغلب در اثر تصادف از زیر کمربند سر می‌خورند.

کمربند ایمنی اتوماتیک

کمربندهای اتوماتیک برای راحتی بیشتر طراحی شده‌اند و از چند دهه پیش رایج شده بود، اما اکنون کمتر دیده می‌شود. کمربند ایمنی اتوماتیک تقریباً کمربند ایمنی سه نقطه‌ای بود. با این حال آنها در دو قسمت جداگانه فعال بودند. کمربند دور باید به صورت دستی بسته شود. تنها قسمت اتوماتیک کمربند شانه‌ای بود که هنگام روشن شدن ماشین به جای خود حرکت می کرد. کمربند اتوماتیک معمولا در محل عبور از روی شانه دارای یک سگک بود، بنابراین فرد در صورت نیاز می‌توانست آن را به صورت دستی آزاد کند.

نحوه صحیح بستن کمربند ایمنی

رعایت اصول صحیح بستن کمربند ایمنی برای همه افراد و بخصوص خانم های باردار و کودکان کامل حیاتی است. چرا که به دلیل رعایت نکردن شیوه اصولی بستن کمربند امکان آسیب دیدن فرد بسیار بالا است.

در هنگام بستن کمربند ایمنی به این نکته دقت بفرمایید که تسمه بالایی کمربند دور از گردن شما قرار بگیرد، ولی نباید به بازو برسد؛ و تسمه باید دقیقاً بر روی کتف قرار گیرد؛ زیرا که کتف نسبت به گردن قوی‌تر است و حساسیت کمتری دارد.

کودکان زیادی به دلیل اینکه کمربند ایمنی دقیقاً روی گردن آنها بسته شده بود پس از تصادفات سنگین به دلیل خفگی ناشی از بستن کمربند ایمنی روی گردن فوت کردند. همچنین تسمه پایینی کمربند باید در پایین ترین فاصله و نزدیک پاها باشد و نباید روی وسط شکم فرد قرار گیرد چرا که شکم بسیار آسیب پذیر است. این نکته برای خانم های باردار اهمیت فراوانی دارد. در ضمن به این نکته هم دقت کنید که همانطور که در بالا اشاره کردیم، تسمه بالایی باید از وسط سینه عبور داده شود.

یکی دیگر از نکاتی که در هنگام بستن کمربند ایمنی برای کودکان باید به آن دقت کرد این است که کودکان قد کوتاه تری دارند و برای اینکه کمربند ایمنی باعث خفگی آنها نشود باید از صندلی کودک استفاده گردد تا کودکان در ارتفاع مناسبی قرار گیرد و پس از آن کمربند ایمنی بسته شود.

کلام اخر

در طول سال ها اثبات شده که کمربندهای ایمنی مهم ترین وسیله ی ایمنی در خودرو هستند. البته آنها به هیچ وجه مصون از خطا نیستند. مهندسان ایمنی خودرو معتقد هستند در طرح های امروزی جای بسی پیشرفت و توسعه وجود دارد. در آینده خودروها با کمربندها و کیسه های هوای بهتری و احتمالا با تکنولوژی های ایمنی جدید تجهیز خواهند شد.

5 از 8 رای

دیدگاه شما چیست؟