اخبار خودرو ایران
از تیر سال آینده وارد بازار می شود

کارمانیا با سودا SA01 پیشگام خودروهای الکتریکی ایران شد

دوشنبه - ۶ بهمن ۱۳۹۹
خواندن 9 دقیقه
کارمانیا سودا SA01 3

شرکت کارمانیا در شرایطی که صنعت خودرو در شرایط سختی به سر می برد، در آستانه عرضه اولین خودروی الکتریکی به بازار ایران است. این شرکت شریک تجاری خودروسازی چینی به نام سودا بوده و قصد دارد سدانی الکتریکی به نام سودا SA01 یا کارمانیا EK1 را به بازار عرضه کند.

به گزارش خودرونویس، شرکت کارمانیا پیش از این محصولات برند بی وای دی چین اعم از کراس اوور S6 و سدان F3 را به بازار کشور عرضه کرده بود که اتفاقا با استقبال بسیار خوبی هم از سوی مشتریان مواجه شده بود. ولی تحریم های صنعت خودرو باعث شد بی وای دی با شریک ایرانی خود یعنی کارمانیا ارتباط خود را به صورت موقت قطع کند و این شرکت موفق نشد به تعهدات خود در مقابل مشتریان برای عرضه محصولات بی وای دی از جمله کراس اوور جدید S7 عمل کند.

نمای عقب کارمانیا سودا SA01

محسن برازوان رییس هیات مدیره و مدیرعامل کارمانیا طی نشست خبری امروز اظهار کرد: این شرکت از همان ابتدای تحریم ها مذاکرات خود را با چند خودروساز چینی از جمله بی وای دی برای عرضه خودرو به بازار ایران آغاز کرد. اولین شرکتی که به کارمانیا چراغ سبز نشان داد، کمپانی سودا چین بود که اتفاقا کارمانیا هم به دلیل علاقه شدیدی که نسبت به عرضه خودروهای الکتریکی به بازار کشور داشت از آن استقبال کرد.

کارمانیا سودا EK1

با عرضه سودا SA01 یا همان کارمانیا EK1، این شرکت اولین خودروسازی وطنی محسوب شده که اقدام به تولید و عرضه خودرویی الکتریکی به ایران کرده است. البته کارمانیا چند سال پیش هم قصد عرضه بی وای دی E6 را که یک MPV الکتریکی بود به بازار ایران داشت؛ ولی قیمت تمام شده بالای این خودرو و همچنین قطع همکاری بی وای دی با این شرکت پروژه عرضه این خودرو را متوقف کرد؛ ولی عرضه سودا SA01 به بازار ایران باعث شد که کارمانیا رسما اولین محصول الکتریکی ایران را تولید کند.

 

مزایای خودروهای الکتریکی نسبت به خودروهای درونسوز

خودروهای درونسوز بنزینی و دیزلی در عین سادگی، سیستمی پر استهلاک و پیچیده دارند که همین موضوع باعث بالا بودن هزینه نگهداری و تعمیر آنها شده است. خوشبختانه خودروهای الکتریکی در عین حال که از تکنولوژی بسیار بالایی بهره می برند که همین موضوع موجب قیمت بالاتر آنها نسبت به هم نوعان درونسوز شده، سیستم بسیار ساده ای دارند. در واقع خودروهای الکتریکی دیگر هزینه های تعمیر و نگهداری رایج خودروهای درونسوز مانند تعمیر سرسیلند، واشر سرسیلندر، گیربکس، موتور و … را نداشته و موجب کاهش آلودگی هوا، آلودگی صوتی کلانشهرها و همچنین کاهش هزینه سوخت می شوند.

کارمانیا سودا SA01 در حال شارژ

یکی دیگر از مزایای خودروهای الکتریکی، گشتاور لحظه ای موتور الکتریکی آنها بوده که به محض فشردن پدال شتاب دهنده یا همان پدال گاز، تمامی این نیرو در اختیار راننده قرار گرفته که موجب شتاب اولیه خیره کننده و همچنین لذت رانندگی با آنها می شود.

 

مشخصات فنی کارمانیا EK1

کارمانیا EK1 یا همان سودا SA01 از یک موتور الکتریکی مگنتی دائمی منطبق شونده بهره گرفته که نیروی تولیدی آن به چرخ های جلو منتقل می شود. این موتور الکتریکی قادر به تولید 107 اسب بخار قدرت و 240 نیوتن متر گشتاور بوده که نیروی توسط یک گیربکس دایرکت درایو به چرخ ها منتقل می شود. این میزان قدرت برای یک سدان 1390 کیلوگرمی کاملا رضایتبخش بوده و موجب شتاب اولیه بسیار خوب و چشمگیر این خودرو شده است. نیروی مورد نیاز موتور الکتریکی توسط یک پک باتری 45 کیلووات ساعتی تامین می شود؛ کارمانیا EK1 به لطف این پک باتری در حالت شارژ کامل قادر به پیمایش 305 کیلومتر مسافت در سیکل شهری تحت سیکل NEDC اروپا و 370 کیلومتر مسافت بین شهری با سرعت ثابت است.

پیشرانه الکتریکی کارمانیا سودا SA01

البته باید مد نظر داشت که نحوه رانندگی، تعداد سرنشینان، شیب مسیر و سایر عوامل تعیین کننده از جمله درجه حرارت هوا می تواند در این میزان مسافت قابل پیمایش تاثیر مثبت یا منفی داشته باشند. به طور میانگین این سدان الکتریکی در هر 100 کیلومتر حدود 16 کیلووات ساعت انرژی مصرف می کند که برای یک خودروی الکتریکی کاملا قابل قبول است. این پک باتری در صورت اتصال به شارژ تک فاز خانگی طی 10 ساعت، شارژ 22 کیلوواتی دیواری طی 8 ساعت و شارژر سه فاز سریع طی 45 دقیقه تا یک ساعت به طور کامل شارژ می شود.

داشبورد کارمانیا سودا SA01

یکی از مزایای پک باتری سودا SA01 چند سلولی بودن آن است؛ این باتری 45 کیلووات ساعتی از 10 سلول مجزا تشکیل شده که در صورت بروز ایراد، می توان صرفا با تعویض یک سلول ایراد پک باتری را برطرف کرد و دیگر نیازی به تعویض کل پک باتری نیست. لازم به ذکر است که سدان الکتریکی سودا SA01 روی پلتفرم سوزوکی SX4 توسعه یافته است.

 

گارانتی

یکی از مسایل مهم در خصوص خودروهای الکتریکی گارانتی آنهاست. کارمانیا در حال حاضر قصد دارد که سدان الکتریکی سودا SA01 یا EK1 را با شش سال گارانتی یا 150 هزار کیلومتر مسافت برای قطعات اصلی شامل موتور، کنترلر موتور و پک باتری به بازار عرضه کند. این شرکت همچنین چهار سال یا 100 هزار کیلومتر گارانتی هم برای سایر قطعات از جمله تعلیق این خودرو در نظر گرفته است. البته شایان ذکر است که کارمانیا در حال مذاکره با شریک چینی خود برای افزایش مدت زمان گارانتی EK1 است.

برازوان و سهیلیان و زرین فکر کارمانیا

باتری استفاده شده در کارمانیا SA01 عمری معادل 2300 بار سیکل شارژ را دارد که این تعداد سیکل شارژ چیزی معادل پیمایش حدود 700 هزار کیلومتر مسافت است. البته پس از پیمایش این مسافت باتری این سدان الکتریکی خراب نشده و تنها راندمان و عملکرد آن مقداری افت می کند. البته کارمانیا در حال مذاکره با شریک چینی خود بوده که پس از پیمایش این سیکل و اتمام عمر باتری ها، باتری این خودرو از مشتری گرفته شود و باتری جدید و نو در ازای دریافت مبلغی تعیین شده روی سودا SA01 نصب شود.

 

مقایسه هزینه برق در خودروهای الکتریکی و سوخت در خودروهای درنسوز

کارمانیا EK1 برای پیمایش هر 100 کیلومتر مسافت چیزی در حدود 975 تومان برق مصرف می کند؛ ولی کم مصرف ترین خودروهای بنزینی که مصرفی در حدود 7 لیتر در هر 100 کیلومتر دارند، به ازای پیمایش این مسافت با توجه به نرخ فعلی بنزین چیزی در حدود 21 هزار تومان با نرخ بنزین آزاد هزینه به راننده تحمیل می کنند. خودروهای گازسوز هم به طور میانگین در هر 100 کیلومتر به 4.41 کیلوگرم گاز نیاز دارند که هزینه ای معادل 2900 تومان به راننده تحمیل می کنند. ضمن اینکه استهلاک بالای خودروهای درونسوز را نیز نباید فراموش کرد!

برازوان و سهیلیان کارمانیا

برازوان مدیرعامل کارمانیا اظهار کرد که این شرکت پیشگام عرضه خودروهای الکتریکی و پاک به ایران بوده که این تصمیم با توجه به آلودگی های شدید کلانشهرها طی سال های جاری گرفته شده است. وی اظهار داشت کارمانیا صرفا قصد عرضه خودروهای الکتریکی را نداشته و پس از مذاکره با 2 تا 3 برند چینی، 2 برند را برای عرضه محصول بنزینی در آینده به نتیجه رسانده است. وی افزود که با توجه به عدم ثبات عرض قیمت SA01 هنوز قطعی نشده است.

مدیرعامل کارمانیا اظهار داشت که تولید SA01 در این شرکت با انتقال دانش از شرکت چینی صورت می گیرد؛ ضمن اینکه در حال مذاکره با شرکت چینی برای بازخرید باتری های مصرف شده پس از پایان عمر 10 ساله هستیم.

از آنجایی که تردد خودروهای الکتریکی در کشور به زیرساخت شارژ نیاز دارد، برازوان بیان کرد که در حال مذاکره با دو شرکت دانش بنیان برای ایجاد ایستگاه شارژ در کشور هستیم. در فاز اول و تا پیش از عرضه کارمانیا EK1 ایستگاه های شارژی در تهران و برخی کلانشهرها نصب می شود و در فاز دوم اقدام به نصب ایستگاه های شارژی با فاصله مناسب و مسیرهای منتهی با استان های شمالی و جنوبی که بیشترین تردد مسافران نیز در آنجاست، خواهد شد. در فازهای بعدی نیز اقدام به نصب ایستگاه های شارژ در مسیرهای قطری کشور شرق به غرب و برعکس نیز صورت خواهد گرفت.

نمای جانبی کارمانیا سودا SA01

تحویل سودا SA01 به عنوان تعهدات معوقه به مشتریان بی وای دی

محسن برازوان اظهار داشت که با ارسال اولین پکیج های سودا SA01 به ایران در اواخر سال جاری، تولید این سدان الکتریکی در کارخانه کارمانیا در بم از اواخر سال جاری یا فروردین 1400 آغاز می شود و عرضه این خودرو به بازار از تیر سال بعد آغاز می شود. وی افزود تحویل این خودرو در ابتدا به مشتریان بی وای دی بوده که اولیت تحویل هم بر اساس زمان ثبت نام و تحویل است. پس از اتمام تعهدات معوقه، فروش آزاد کارمانیا SA01 نیز آغاز خواهد شد. وی افزود که در سال 1400 تیراژ تولید این خودروی الکتریکی چیزی در حدود 1000 دستگاه در سال است؛ ولی تیراژ آن از سالهای آتی افزایش خواهد یافت.

نمایشگر مالتی مدیا کارمانیا سودا SA01

دلیل انتخاب سودا SA01 برای بازار ایران

برازوان مدیرعامل کارمانیا در خصوص دلیل انتخاب این سدان الکتریکی بهینه و کوچک برای بازار ایران بیان کرد: با توجه به گران بودن تکنولوژی به کار رفته در خودروهای الکتریکی و قیمت بالای باتری آنها، اگر روی خودروی دیگری مانند یک کراس اوور الکتریکی برای عرضه به بازار ایران دست می گذاشتیم، قیمت تمام شده آن برای عرضه به بازار بسیار بالا تمام می شد. از این رو سودا SA01 یکی از ارزان ترین و مقرون به صرفه ترین خودروهای الکتریکی موجود در بازار جهانی است که می تواند مشتری ایرانی را به دلیل قیمت منطقی خود نسبت به سایر خودروها به خود جذب کند.

وی افزود که البته کمپانی سودا در حال توسعه یک کراس اوور الکتریکی است که احتمال اینکه سال 2022 به بازارهای جهانی و سپس ایران توسط کارمانیا نیز وارد شود وجود دارد. برازوان افزود که کارمانیا با سودا توافق کرده که کل بازار خاورمیانه را پوشش دهد و سودا SA01 از ایران و به وسیله کارمانیا به تمامی کشورهای منطقه خاورمیانه صادر می شود که همین موجب ارز آوری برای کشور می شود.

 

5 از 2 رای

دیدگاه شما چیست؟