اخبار خودرو ایران
خرید کدامیک به صرفه تر است؟

موتور EF7 بهتر است یا XU7 ؟

چهارشنبه - ۲۷ دی ۱۴۰۲
خواندن 3 دقیقه

دو پیشرانه EF7 (موتور ملی) و XU7 (موتور پژو) جزو محبوب‌ترین و پراستفاده‌ترین پیشرانه‌های شرکت ایران خودرو محسوب می‌شود که هرکدام نقاط ضعف و مثبت زیادی دارد. اما مزایای کدام موتور نسبت به دیگری بیشتر است؟

دو پیشرانه EF7 (موتور ملی) و XU7 (موتور پژو) جزو محبوب‌ترین و پراستفاده‌ترین پیشرانه‌های شرکت ایران خودرو محسوب می‌شود که هرکدام نقاط ضعف و مثبت زیادی دارد. اما مزایای کدام موتور نسبت به دیگری بیشتر است؟

به گزارش خودرونویس، پیشرانه XU7 یکی از قدیمی‌ترین موتور‌های استفاده شده در محصولات ایران خودرو است که بین علاقه‌مندان حوزه خودرو به موتور پژو نیز مشهور است و تا سال گذشته روی انواع محصولات پژو تولید شده در این شرکت قرار می‌گرفت.

در مقابل پیشرانه EF7 قرار دارد که غالباً روی محصولاتی همچون گروه سمند و دنا به چشم می‌خورد و به موتور ملی معروف است. این موتور با همکاری ایران خودرو و یک شرکت آلمانی طراحی و توسعه یافته که با توجه به سال تولید و اصالت آلمانی آن، پیچیدگی به نسبت بالایی دارد.

 

XU7

EF7

حجم موتور (سی‌سی) 1761 1645
تعداد سیلندر و سوپاپ چهار سیلندر/ 8 سوپاپ چهار سیلندر/ 16 سوپاپ
نوع تنفس طبیعی طبیعی
حداکثر قدرت و گشتاور 100 اسب‌بخار/ 153 نیوتن‌متر 113 اسب‌بخار/ 153 نیوتن‌متر
نقاط ضعف سوختن واشر سرسیلندر- حساسیت به مایع خنک‌کننده رادیاتور- مصرف سوخت بالاتر- تکنولوژی ساخت قدیمی شکستن شاتون در مدل‌های اولیه- حساسیت به کیفیت روغن موتور- استهلاک بالا
نقاط قوت کم استهلاک و کم دردسر- شتاب اولیه قابل قبول قدرت و گشتاور قابل قبول- مصرف سوخت پایین‌تر- استاندارد آلایندگی یورو 5 در مدل‌های بالاتر
     

بررسی مشخصات فنی دو پیشرانه EF7 و XU7

موتور XU7 با توجه به سال ساخت، قدیمی‌تر از رقیب خود است. این پیشرانه چهار سیلندر و 8 سوپاپ بوده که تنفس طبیعی است و با حجم 1761 سی‌سی می‌تواند حداکثر قدرتی معادل 100 اسب‌بخار در 6000 دور بر دقیقه و 153 نیوتن‌متر را در 3000 دور بر دقیقه تولید کند.

در طرف دیگر، موتور EF7 قرار می‌گیرد که چهار سیلندر و 16 سوپاپ بوده که تنفس طبیعی است و با حجم 1645 سی‌سی می‌تواند حداکثر قدرت 113 اسب‌بخار را در 6000 دور بر دقیقه و 153 نیوتن‌متر را در 3500 الی 4500 دور بر دقیقه فراهم کند.

برای مقایسه مصرف بنزین هر دو پیشرانه، مصرف ترکیبی خودروی سمند LX با دو پیشرانه XU7 و EF7 را در نظر می‌گیریم که طبق اعلام شرکت سازنده، این خودرو با موتور اول 8.34 لیتر و با موتور دوم 7.49 لیتر مصرف می‌کند.

هر دو پیشرانه، با توجه به اینکه تنفس طبیعی هستند و از فناوری توربوشارژ یا پاشش مستقیم (GDI) استفاده نمی‌کنند، قدرت و گشتاور پایین‌تری هم نسبت به حجم موتور و مصرف سوخت خود تولید می‌کنند. اما موتور EF7 به لطف سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها (CVT) حداکثر قدرت و گشتاور بالاتری را در کنار حجم موتور و مصرف سوخت پایین‌تر نسبت به پیشرانه XU7 به ارمغان می‌آورد.

نکات ضعف و قوت

موتور XU7 با توجه به قدمت بالاتر، مشکلاتی دارد که احتمالاً تا کنون خریداران بسیاری را درگیر کرده است. سوختن واشر سرسیلندر رایج‌ترین ایراد این نوع موتور بوده که با هرگونه حساسیتی، بالأخره به مشکل خورده و اصطلاحاً باعث آب و روغن قاطی کردن موتور می‌شود. در چنین وضعیتی، باید سرسیلندر توسط مکانیک برداشته شود که یک خرج سنگین تعمیر موتور روی دست خریدار باقی می‌گذارد. در نتیجه عنوان می‌شود که پیشرانه XU7 حساسیت بالایی نسبت به مایع خنک‌کننده رادیاتور دارد و مصرف‌کننده آن باید همه روزه پیش از استارت خودرو، سطح مایع خنک‌کننده را بررسی کند.

استفاده از وایرهای سیمی با تکنولوژی قدیمی نیز یکی دیگر از نکات ضعف این پیشرانه به شمار می‌رود که باعث می‌شود انرژی الکتریکی تولیدی توسط کوئل، هدر رفت داشته و در بلند مدت، تحت فشار باشد.

از سوی دیگر همانطور که اشاره شد این پیشرانه به نسبت سوخت بیشتری مصرف می‌کند که یکی از دلایل آن استفاده از 8 سوپاپ به جای 16 سوپاپ در طراحی آن است.

اما جدای از همه این موارد، پیشرانه XU7 جزو پراستفاده‌ترین پیشرانه‌های کشور محسوب می‌شود که قطعات آن تقریباً در تمام نقاط کشور به راحتی قابل تأمین بوده و اغلب مکانیک‌ها توانایی تعمیر آن را دارند. از سوی دیگر، حداکثر گشتاور تولیدی موتور در دورهای پایین وارد مدار می‌شود که همین عامل، باعث می‌شود تا شتاب اولیه خودرو قابل قبول باشد.

در مقابل پیشرانه EF7 از پیچیدگی بیشتری برخوردار است که همین امر، دلیلی بر ایجاد برخی از حساسیت‌ها خواهد بود. سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها که با فشار روغن کار می‌کند و اویل ماژول (خنک‌کننده روغن) حساسیت استفاده از روغن موتور مناسب را در این پیشرانه بالا می‌برد. در نتیجه باید از روغن‌موتور مناسب و با کیفیت برای پیشرانه EF7 استفاده شود و حساسیت ویژه‌ای برای سرویس‌های دوره‌ای آن داشت.

از سوی دیگر همین پیچیدگی مطرح شده باعث می‌شود که استهلاک آن نسبت به پیشرانه XU7 بالاتر بوده  و هر مکانیکی توانایی مشکل‌یابی و رفع ایراد آن را نداشته باشد؛ در نتیجه دستمزد تعمیر پیشرانه EF7 بالاتر از پیشرانه‌های XU7 خواهد بود.

از نکات قوت موتور ملی می‌توان به تولید قدرت و گشتاور بالاتر در کنار مصرف بنزین و آلایندگی پایین آن اشاره کرد. همچنین برخلاف پیشرانه پژویی، به دلیل نبود فاصله میان بوش پیستون و جداره سیلندر، حساسیت چندانی هم نسبت به مایع خنک‌کننده ندارد.

خودرو با موتور XU7 بخریم یا EF7؟

با توجه به تمام نکاتی که اشاره شد، پیشرانه XU7 به درد کسانی می‌خورد که به دنبال یک خودروی کم استهلاک و کم خرج هستند؛ در مقابل پیشرانه EF7 حداکثر قدرت و گشتاور بالاتری در اختیار مصرف‌کننده می‌گذارد، اما استهلاک آن نیز بیشتر است. در نهایت خریدار ابتدا باید اولویت خود را مشخص کرده که به دنبال خودروی کم دردسرتر است یا پرقدرت‌تر؛ سپس اقدام به انتخاب پیشرانه موردنظر کند.

5 از 1 رای

دیدگاه شما چیست؟