با پیشرفت صنعت خودروهای برقی، یکی از اصلیترین دغدغهها و سوالات مردم این است که بین خودروهای بنزینی و برقی، خرید کدام یک از آنها بهتر است؟
با پیشرفت صنعت خودروهای برقی، یکی از اصلیترین دغدغهها و سوالات مردم این است که بین خودروهای بنزینی و برقی، خرید کدام یک از آنها بهتر است؟
به گزارش خودرونویس، تا حدود 10 سال پیش، خودروهای بنزینی و دیزلی، عمده وسایل نقلیه بازار را تشکیل میدادند و بنزین در مقایسه با دیگر حاملهای انرژی، برنده بدون منازعه در استفاده از خودروهای سواری بود. اما با پیشرفت تکنولوژی خودروهای برقی که بدون شک با نبود خودروسازی تسلا، غول خودروهای برقی امکانپذیر نمیشد؛ حال صنعت خودروسازی جهان به نقطهای رسیده که تفاوت خودروهای بنزینی و برقی به کمترین میزان در مقایسه با سالهای پیش رسیده است.
البته ناگفته نماند که خودروسازان چینی با قبول عقبماندگی در بحث طراحی و تولید خودروهای بنزینی، نسبت به خودروسازان اروپایی و آمریکایی با سرعت بیشتری به سمت برقیسازی و تولید خودروهای الکتریکی حرکت کردند و هماکنون، شرکت چینی BYD به عنوان غول خودروهای برقی در جهان شناخته میشود. سوال اساسی این است که آیا در حال حاضر، پیشرفت خودروهای تمام برقی به حدی بوده است که بتوان آنها را جایگزین کامل خودروهای بنزینی یا سوخت فسیلی کرد یا خیر؟ برای پاسخگویی به این سوال باید مزایا و معایب هر دو نوع از خودروها بررسی شود.
مزایا و معایب خودروهای بنزینی
استفاده از خودروهای بنزینی در جامعه جهانی، تاریخچهای بیش از 100 ساله دارد. اصلیترین ایراد این نوع از خودروها که در ابتدا نیز با حجم موتورهای بسیار بالا و مصرف وحشتناک وارد بازار میشدند، استفاده از سوختهای فسیلی و همچنین آلودگی هواست. گرچه در سالهای اخیر با ورود تکنولوژیهایی همچون سیستم انژکتوری، توربوشارژ و همچنین پاشش مستقیم سوخت یا GDI، راندمان موتورهای بنزینی تا حد بسیاری بالا رفته است، اما باز هم نمیتوان از مصرف بنزین آنها و آلایندگی که تولید میکنند، چشمپوشی کرد.
از سوی دیگر وجود انواع قطعات مکانیکی ریز و درشت در کنار یک دیگر باعث استهلاک بسیار بالای موتورهای بنزینی و همچنین تأخیر در پاسخ بین قطعات مختلف میشود. تصور کنید که در یک خودروی سواری به طور متوسط بیش از 10 هزار قطعه مکانیکی قرار میگیرد که در برخی از خودروهای روز، این رقم به بالای 30 هزار قطعه هم میرسد. هر چقدر که دقت مهندسی در طراحی و مونتاژ این قطعات کنار یک دیگر بالا باشد، باز هم تأخیر و استهلاک بالا در خودروهای بنزینی وجود خواهد داشت.
در مقابل یکی از اصلیترین مزیت خودروهای بنزینی، راحتی استفاده از این محصولات است. غالباً خودروهای بنزینی تکنولوژی سخت و پیچیدهای ندارند و در صورت خرابی، به راحتی میتوانند تعمیر شده و دوباره به چرخه استفاده بازگردند. همچنین با توجه به زیرساخت جایگاههای سوخت که طی چندین دهه در سراسر جهان تأمین شده است، میتوان به راحتی در بسیاری از مناطق شهری و غیرشهری از خودروهای بنزینی، استفاده کرد.
آخرین تفاوت خودروهای بنزینی و برقی به علاقهمندان خودرو مربوط میشود که آن هم، لذت رانندگی خودروهای بنزینی است. با توجه به اینکه تعداد قطعات استفاده شده در این خودروها بالا بوده و همچنین برای طراحی پیشرانه این محصولات، دقت و ظرافت بسیاری نیاز است، بنابراین میتوان گفت که قدرت و گشتاور تولیدی هیچ پیشرانهای شبیه به دیگری نیست و به نوعی هر موتور، منحصر به فرد محسوب میشود. در نتیجه لذت رانندگی خودروهای بنزینی با توجه به رفتار هر خودرو و همچنین صدای تولیدی پیشرانه آنها، متفاوت با خودروهای برقی است.
خودروهای برقی، آینده سیستم حملونقل
بسیاری بر این باورند که ظهور خودروهای بنزینی به عصر حاضر، مربوط میشود و سابقه آن در حد 20 الی 30 سال است، اما چنین نیست. برای اولین بار در سال 1828، مخترع مجارستانی به نام آنیوس یدلیک توانست مدل اولیهای از یک موتور الکتریکی را تولید کند که چندان موفق نبود. در آن سالها، مهندسان بسیاری در تلاش برای تولید موتورهای برقی بودند که این تلاشها با کشف منابع عظیم نفتی، کاهش جهانی قیمت نفت و همچنین هزینه بسیار بالا و نبود تکنولوژی لازم برای تولید باتری موتورهای برقی ناکام ماند.
با آغاز قرن 21 و ظهور شرکت تسلا، جرقه حرکت دوباره به سمت تولید خودروهای برقی زده شد. در کنار خودروسازان آمریکایی و اروپایی، کشور چین به عنوان ابرقدرت جدید جهانی، تصمیم گرفت تا این صنعت را بهطور جدیتری پیگیری کند تا فاصله خودروسازی این کشور را با صنعت جهانی از بین ببرد.
مهمترین مزیت خودروی برقی، آلایندگی صوتی و محیطی صفر و همچنین استفاده نکردن از سوختهای فسیلی خواهد بود. همچنین با توجه به اینکه تعداد قطعات استفاده شده در خودروهای الکتریکی بهطور قابل توجهی، کمتر از خودروهای بنزینی است، استهلاک آنها بسیار پایینتر بوده و همچنین میتوان گفت که تأخیری میان قطعات مختلف وجود ندارد. به همین دلیل اغلب خودروهای برقی موجود در بازار، شتاب و قدرت بسیار بیشتری نسبت به خودروهای بنزینی دارند.
در حال حاضر میتوان اصلیترین ایراد خودروهای برقی را مشکلات مربوط به شارژ این محصولات دانست. هرچند از حدود پنج سال گذشته، تکنولوژی باتری خودروها و همچنین شارژ این محصولات تا حد بسیاری بهروزرسانی شده، اما باز هم مدت زمان مورد نیاز برای شارژ باتری خودروهای برقی تا حد قابل توجهی بالا است. از سوی دیگر با توجه به مصرفی بودن باتری این نوع از خودروها و همچنین قیمت هنگفت تعویض آنها، بسیاری از افراد بر این باورند که خرید و استفاده از خودروهای الکتریکی چندان بهصرفه نیست.
در نهایت مشکل دیگر خودروهای تمام برقی، تخلیه شارژ باتریها در دماهای بسیار پایین و امکان انفجار آنها در دمای بسیار گرم است. طی سالهای اخیر، ویدیوهای بسیاری از بیحرکت ماندن خودروهای برقی در کنار جادههای برفی و همچنین انفجار و آتشسوزی آنها در تابستانهای گرم منتشر میشود. خودروسازان تأکید میکنند که در حال کار بر روی محصولات جدید هستند تا این ایرادات را به کلی برطرف کنند، اما باز هم نمیتوان به صورت قطعی از رفع این مشکلات و نگرانیهای مربوط به خودروهای تمام برقی، چشمپوشی کرد.
بین خودروهای بنزینی و برقی، خرید کدام به صرفه تر است؟
با توجه به تفاوتی که در باطن خودروهای بنزینی و برقی وجود دارد، میتوان گفت که نوع کاربرد و استفاده از آنها نیز متفاوت است. مزیتی که خودروهای برقی از بابت کاهش آلودگیهای محیطی و صوتی دارند، بر کسی پوشیده نیست، اما به صورت قطعی نمیتوان گفت که آینده حملونقل جهانی، نصیب خودروهای تمام برقی خواهد شد. چرا که در وهله اول باید توجه داشت که انتقال انرژی الکتریکی به راحتی انتقال سوخت به مناطق صعبالعبور نیست. هرچند میتوان از مواردی همچون سلولهای خورشیدی برای مناطق دوردست استفاده کرد، اما باز هم نیازمند زیرساخت و صرف هزینههای هنگفت خواهد بود.
با وجود پیشرفت تکنولوژی مربوط به خودروهای برقی، باز هم استفاده از این خودروها به راحتی خودروهای بنزینی نیست. در مقابل سوختهای فسیلی نیز روزبهروز در حال کاهش بوده و نمیتوان تا ابد به استفاده از خودروهای بنزینی ادامه داد. با قبول مزایا و معایب هر دو نوع از خودروها، شرکتهای تولیدکننده به فکر تولید سوخت جایگزین برای بنزین افتادهاند. شرکت خودروسازی پورشه به عنوان یکی از معروفترین خودروسازان جهانی در حال کار بر روی سوختهای جایگزین بنزین بوده تا بتواند از انقراض موتورهای درونسوز جلوگیری کند.
در صورتی که خودروسازان و شرکتها مربوطه، قادر به تولید سوختی جایگزین برای بنزین با هزینه معقول باشند، بدون شک خودروهای درونسوز در سیستم حملونقل جهانی باقی میمانند. پیشبینی میشود در صورت وقوع این امر، خودروهای برقی در داخل شهرها و مناطق پرترافیک استفاده شوند و خودروهای بنزینی هم در جادههای بین شهری به خدمترسانی ادامه دهند. به این ترتیب، علاوهبر رفع مشکل آلودگی کلانشهرها، ایرادات خودروهای برقی نیز در مناطق غیرشهری، گریبانگیر مصرفکنندهها نخواهد شد.
دیدگاه شما چیست؟