نگهداری خودرو

باتری ماشین ایرانی بهتر است یا خارجی؟

چهارشنبه - ۱۳ بهمن ۱۴۰۰
خواندن 4 دقیقه
باتری-ماشین

هنگامی که باتری خودروی شما در حال اتمام مدت زمان مصرف خود است، باید به دنبال یک باتری جدید باشید. با وجود اینکه مراقبت از باتری می تواند منجر به افزایش طول عمر آن شود، ولی نوع ساخت باتری ها به شکلی است که همواره باید پس از طی کردن مدت زمانی خاص به دنبال جایگزینی برای آن باشید

به گزارش خودرونویس، یکی از کلیدی ترین قطعات خودروها، باتری است ، همانطور که می‌دانید باتری‌ها تاثیر بسیار زیادی در کیفیت و کارایی عملکرد خودرو شما دارند.

هنگامی که اقدام به روشن کردن ماشین می‌کنید، باتری ماشین فعالیت خود را آغاز کرده و تا هنگامی که خودروی شما خاموش و از سوئیچ از آن خارج شود همچنان در عملکرد خودرو تاثیر گذار است. از این رو استفاده از یک باتری خوب و متناسب با خودروی‌ شما باعث می‌شود خرید خودرو قوی‌تر خیال شما از بابت بخش‌های الکترونیکی ماشین راحت باشد.

هنگامی که باتری خودروی شما در حال اتمام مدت زمان مصرف خود است، باید به دنبال یک باتری جدید باشید. با وجود اینکه مراقبت از باتری می تواند منجر به افزایش طول عمر آن شود، ولی نوع ساخت باتری ها به شکلی است که همواره باید پس از طی کردن مدت زمانی خاص به دنبال جایگزینی برای آن باشید.

ما در این مطلب صفر تا صد راهنمای خرید باتری خودرو را برای شما قرار داده ایم تا شما در این انتخاب آسوده باشید.

باطری-ماشین

نکات مهم هنگام خرید باتری خودرو

تحقیق در مورد باتری

قبل از این که قصد خرید باتری خودرو را داشته باشید، ابتدا تحقیق کنید که مشخصات باتری چگونه هستند، و برند سازنده آن با چه میزان کیفیت محصولات خود را در بازار ارائه می دهد. با توجه به اینکه برندهای مختلف داخلی و خارجی باتری‌های خود را روانه بازار می‌کند، آگاهی شما از کیفیت محصولات کمک می کند، تا گزینه ای ایده ها را انتخاب و خریداری کنید.

خشک بودن یا تر بودن باتری

دو نوع باتری در بازار موجود است: باتری خشک و باتری تر (حاوی مایع اسید).

برای استفاده در صنعت خودرو، باتری خشک از هر نظر مناسب تر و ایمن تر است، تنها مزیت باتری تر، ارزان بودن آن است.

مزیت های باتری خشک عبارتند از:

– بخارات اسیدی ندارد و به دلیل جامد بودن محتویات آن، لازم نیست نگران ریختن اسید روی خودرو و داخل محفظه موتور باشیم.

– نوسانات ولتاژی کمتر و عمر طولانی تری دارد.

– از هر نظر نسبت به باتری تر ایمن تر است.

تست کردن باتری

باتری ها معمولاً دارای طول عمری خاص هستند. به همین علت شرایطی به کار برده می شود که بتوان طول عمر آن ها را افزایش داد.

به عنوان مثال در ایالت های شمالی آمریکا برای افزایش طول عمر باتری های خودرو سعی می کنند از فاکتور کاهش دما استفاده کرده تا در این زمینه به خوبی عمل نمایند. با وجود اینکه باتری‌های مدرنی که امروزه در بازار ارائه می‌شوند نیاز به سرویس کاری ندارند، ولی بسیاری از کاربران برای تست میزان آمپر آن ها را به یک مکانیک نشان می دهند. یک مکانیک وارد به این امر می‌تواند با بررسی آمپری که باتری خودرو شما در اختیار دارد، تشخیص دهد که چه زمانی از طول عمر باتری باقی مانده است.

آمپراژ باتری

شرکت سازنده خودرو، آمپراژی را به عنوان حداقل آمپر مجاز برای باتری خودرو تعیین می کند. اگر تجهیزات اضافی، نظیر باند، ساب ووفر، آمپلی فایر و … روی خودرو نصب باشد، حتماً باید از آمپرهای بیشتری استفاده نمایید.

معرفی زمان ساخت

یکی از مهمترین نکاتی که هنگام خرید باتری خودرو باید به آن توجه کنید، زمان ساخت محصول به شمار می رود. با توجه به اینکه پس از گذشت مدت زمانی، باتری های تولید شده قابلیت استفاده ندارند و ظرفیت و عمر خود را از دست می‌دهند، هنگام خرید دقت کنید که باتری مورد نظر شما حداکثر شش ماه قبل تولید شده باشد. معمولا باتری هایی که در داخل کشور تولید می شوند، برای نمایش تاریخ تولید، یک عدد شش رقمی بر روی خود حک شده دارند.

بی سی آی  BCIدر باتری

یکی دیگر از فاکتورها و مولفه هایی که هنگام خرید باطری برای خودرو باید به آن دقت کنید، عدد BCI  خواهد بود. این عدد برای مشخص کردن سایز فیزیکی و اندازه باتری و همچنین محل قرارگیری ترمینال و نوع آن ها اهمیت بالایی دارد. عدد BCI دارای یک استاندارد جهانی بوده و به طور کلی سایز در 8 گروه مختلف دسته‌بندی می‌شود که در جدول زیر می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید.

ابعاد باتری

ابعاد باتری ماشین نیز در انتخاب و خرید باتری بسیار اهمیت دارد. باید بدنه باتری از لحاظ اندازه جوری باشد که به سادگی در محل خود در زیر کاپوت جا شود. به خاطر داشته باشید که اگر اندازه باتری بزرگتر باشد نمی توان آن را در جایگاهش در ماشین قرار داد و اگر هم کوچک تر باشد به صورت پیوسته جا به جا می شود و سر جای خود ثابت نخواهد ماند. در واقع سفت کردن باتری های کوچک در جای خود بسیار سخت است. بنابراین پیشنهاد راهنمای خرید باتری ماشین این است که ابعاد باتری خودروی خود را دقیق انتخاب نمایید.

باطری-خودرو

انواع باتری خودرو

باتری ها به دو نوع اسیدی و سیلد، که باتری خشک هم نامیده می شود تقسیم بندی می شوند:

باتری اسیدی

دارای آب اسید است که درون باتری ریخته می‌شود. این نوع دارای وزن سنگینی است و به دلیل اینکه حاوی مایع هستند، احتمال انفجار آن وجود داشته و دارای خطرات زیادی است. مایع اسیدی از نوع اسید سولفوریک با خلوص ۳۵ درصد است که ۶۵ درصد مابقی را آب تشکیل می‌دهد.

باتری اتمی(سیلد)

باتری‌های که به اختصار با نام AGM آنها را می‌شناسیم خشک هستند و از هیچ مایعی در این نوع از باتری استفاده نمی‌شود. این نوع باتری خود به دو نوع مارپیچ و مسطح تقسیم می شود.

نوع مارپیچی

از جنس سرب هستند وبه دلیل خلوص بالای سرب، آمپراژ باتری بالا خواهد بود. این باتری به دلیل ساختارش ۳ برابر مقاومت بیشتر از خود در برابر ضربات و تکان‌های شدید نشان می‌دهند.

نوع مسطح

به لحاظ شیمیایی شباهت زیادی به مدل اسیدی دارد اما از نظر ساختار و طراحی فرق دارد. این مدل نیازی به اضافه کردن آب مقطر ندارد.

تفاوت باتری اسیدی و باتری اتمی

حال سوال این است . تفاوت باتری اسیدی و باتری اتمی چیست ؟ و باتری اسیدی بهتر است یا اتمی؟

مزایای باطری اتمی که نسبت با باطری اسیدی دارد این است که آلودگی کمتر تولید می کند.  اسید یا الکترولیت باطری از درون باطری خارج نخواهد شد و باطری تا آخر عمر خود تمیز و بدون ریزش اسید میماند.

این اختلاف را زمانی که دو عدد باطری  فرسوده اتمی و اسیدی را با هم مقایسه کنید کاملا خود را نشان می دهد . باطری فرسوده اتمی بسیار تمیز تر از باطری فرسوده اسیدی است.

عمر یک باطری اتمی در شرایطی که دینام ماشین درست باشد و ماشین برق دزدی و ایراد برقی نداشته باشد  به پنج سال هم می رسد که این مسئله در مورد باطریهای اسیدی دیده نمی شود و طول عمر باطری های اسیدی کمتر است.

از دیگر تفاوت‌های این دو نوع باتری ، می‌توان به نحوۀ غیرفعال شدن و همچنین عمر مفیدشان اشاره کرد. باتری‌های اسیدی معمولاً به آرامی خاموش می‌شوند و تحت تاثیر عوامل خارجی ساده‌ای مانند مشکل در استارت، خراب می‌شوند. در مقابل، باتری‌های اتمی به طور ناگهانی و به یکباره خاموش می‌شوند و روند خاموش شدن آن‌ها، هیچ علائم و هشدار و نشانه ای ندارد.

مزایای باتری اسیدی :

باتری اسیدی ارزانتر است.

باتری اسیدی به تدریج ضعیف می‌شوند. ( از روی ضعیف شدن استارت خودرو می‌توان پایان یافتن عمر باتری را پیش‌بینی کرد. )

 مزایای باتری اتمی :

_   باتری اتمی نیاز به چک و سرویس آب مقطر ندارد.

    _باتری اتمی امکان شارژ دوباره باتری را دارد.

_باتری اتمی نیاز به تعمیرات و بازدید کمتر نسبت به نوع اسیدی دارد.

_باتری اتمی نسبت به باتری های معمولی  قدرت استارت زدن بالاتری دارد.

_باتری اتمی در برابر شارژ بیش از حد و همین طور دشارژ شدن مقاومت بالایی دارند.

_ باتری اتمی طول عمر بیشتری دارد. ( البته باید توجه داشت که طول عمر باتری به عوامل دیگری نیز بستگی دارد که در ادامه این عوامل را توضیح خواهیم داد. )

_ آلودگی باتری اتمی از باتری اسیدی کمتر آن است. این نوع باتری به علت بسته بودن قالب باتری به هیچ وجه اسید باتری از آن خارج نمی گردد و باعث کثیف شدن بدنه و آسیب به سیم کشی های خودرو نمی شود.در نتیجه، تا انتهای عمر باتری اتمی، ساختار باتری اتمی خودرو تمیز و بدون ریزش اسید می‌ماند. این اختلاف در مقایسه دو باتری اسقاط ‌شده و فرسوده اتمی و اسیدی کاملا مشهود است. باتری فرسوده اتمی بسیار تمیز‌تر از باتری فرسوده اسیدی است.

معایب باتری اسید :

_  نیاز به نگهداری و چک کردن دارد.

_   عمر باتری اسیدی معمولا کمتر از باتری  اتمی است.

_  به دلیل سر ریز شدن اسید از درهای باتری اسیدی احتمال کثیفی خودرو و اسیب احتمالی به بدنه و سیم کشی خودرو وجود دارد.

معایب باتری اتمی:

_    قیمت بالاتری نسبت به باتری اسیدی دارند.

_    احتمال از کار افتادن یک دفعه ایی باتری اتمی وجود دارد.

باتری-اتومبیل

مطرح ترین برند باطری ماشین

در حال حاضر اکثر باطری‌های موجود در بازار خودروی ایران را نمونه‌های ساخت داخل تشکیل می‌دهد. البته در کنار باتری‌های ایرانی شاهد حضور گسترده‌ی باتری‌های خارجی نیز هستیم. محصولاتی که اغلب آنها یا ساخت ترکیه هستند یا به کشورهایی نظیر کره‌ جنوبی و چین تعلق دارند.

نکته‌ی جالبی که در رابطه با شرکت‌های سازنده‌ باتری خودرو می‌توان به آن اشاره کرد این است که هیچ کدام از این شرکت‌ها در اروپا حضور ندارند. در واقع به دلیل آن که فرایند ساخت باتری ارتباط پیوسته و مستمری با مواد مختلف شیمیایی دارد و این مواد ارتباط چندان مناسبی با محیط زیست برقرار نمی‌کنند، کشورهای حاضر در قاره‌ی سبز ترجیح داده‌اند تا سبزی قاره خود را با سیاهی تعویض نکرده و انحصار ساخت باتری را در اختیار کشورهای در حال توسعه یا جهان سومی قرار دهند.

شرکت‌های صبا باتری ، آذر باتری، برنا باتری، سپاهان باتری و پاسارگاد باتری معتبرترین تولیدکننده‌های باتری ماشین در ایران هستند. در میان باتری‌های ماشین خارجی نیز برند کره‌ایِ «دلکور»، برند ترکیه‌ایِ «نوبل» و تولیدات مشترکی مثل «شادن» از کیفیت بالایی برخوردار هستند.

قیمت انواع باطری ماشین

قیمت باطری ماشین جز مهمترین دغدغه های رانندگان است. قیمت باتری ماشین در ایران، در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا، بسیار مناسب است. دلیل آن نیز وجود کارخانه‌ها و کارگاه‌های بزرگ ساخت و تولید باتری ماشین است.

معمولاً یک مدل باتری مشخص را می‌توان روی چند خودرو گوناگون بست. مثلاً یک باتری ۵۰ آمپری صبا باتری را می‌توان هم در پراید و هم در پژو ۲۰۶ و هم در تیبا استفاده کرد.

در جدول زیر قیمت برخی از انواع باتری های موجود در بازار را آورده ایم:

نوع باتری

قیمت (تومان)

صبا باتری 50 اتمی

۵۹۰,۰۰۰

واریان 60 اتمی

۶۸۵,۰۰۰

برنا 62 اتمی

۸۹۵,۰۰۰

باتری اتمی سوزوکی مدل 57412

۱,۹۳۸,۰۰۰

باتری اتمی سپاهان باطری مدل اوربیتال وان ۵۵ آمپر

۱,۱۹۳,۸۰۰

باتری 50 آمپر اوربیتال پریمیوم

901,000

تینو 90 اتمی

۱,۲۴۰,۰۰۰

صبا باطری 70 اتمی

۷۶۰,۰۰۰

 

قیمت باتری ماشین فرسوده

باتری‌های فرسوده یا به اصطلاح اسقاط به باتری‌هایی گفته می‌شود که عمرشان به سر رسیده است و از کار افتاده‌اند. فروشگاه‌های معتبر خرید و فروش باتری ماشین، هنگام تعویض باتری ماشین این ضایعات یا به اصطلاح داغی را از شما می‌خرند و به مراکز بازیافت استاندارد تحویل می‌دهند. اهمیت باتری‌های فرسوده در سُرب به کار رفته در آنهاست که به طور کامل قابل بازیافت است. از طرف دیگر، همین سرب اگر در طبیعت رها شود، برای سلامت انسان و محیط زیست بسیار مضر است.

عوامل کاهنده عمر باطری خودرو

از جمله عواملی که می‌تواند در کاهش عمر باتری خودرو موثر باشد، بروز مشکلات فنی در برخی از قطعات خودرو است.

از میان مهمترین قطعاتی که وجود ایراد در آنها قادر است موجب اختلال در کار باتری خودرو شود، می‌توان به دینام و استارت خودرو اشاره کرد.

بروز مشکل در دینام خودرو، کاهش شارژ باتری را به همراه می‌آورد و اختلال در استارت نیز موجب کاهش عمر باتری خودرو می‌گردد. بنابراین در صورت مشاهده‌ کردن اختلال در دینام و استارت خودرو خیلی زود نسبت به رفع مشکل پیش آمده اقدام کنید. چرا که در غیر این صورت ممکن است خرج مضاعفی روی دست شما بماند و در کنار دینام یا استارت خودرو ناگزیر از تعویض باتری آن نیز بشوید.

در کنار وجود بعضی مشکلات فنی خودرو که می‌تواند بروز ایراد در باتری آن را سبب شود، برخی از سهل انگاری‌های رایج نیز می‌تواند موجبات کاهش عمر باتری خودرو را فراهم آورد.

به عنوان مثال اگر هنگام خاموش بودن موتور خودرو اقدام به روشن نمودن رادیو، ضبط یا چراغ‌های خودرو (به خصوص چراغ‌های جلو یا مه شکن آن) نمایید، این امر فشار مضاعفی بر باتری خودرو می‌آورد و عمر آن را به طرز آشکاری کاهش می‌دهد.

افزون بر آن روشن گذاشتن مداوم کولر خودرو در دورهای پایین دینام نیز بر کاهش عمر باتری آن بسیار تاثیرگذار خواهد بود. از جمله موارد رایجی که موجب پایین آمدن دور دینام می‌شود می‌توان به حرکت خودرو در مسیرهای شلوغ و پر ترافیک اشاره کرد.

روش های شخیص باطری اصل ماشین از تقلبی

در این بخش به بررسی نحوه تشخیص اصل بودن یا تقلبی بودن باتری ماشین می پردازیم:

به هنگام خرید باتری خودرو ، باید باتری دارای قطبهای سربی مثبت و منفی صاف و صیقلی بدون هیچ گونه زدگی و ایراد باشد.

درابتدا باید ذکر کنیم که بحث باطری های قاچاق با باطری های تقلبی متفاوت است.هر باطری قاچاقی الزاما تقلبی نیست که از آن به عنوان باطری غیر اصل و یا تقلبی یاد می شود.

باطری که از طریق گمرک داخل کشور ترخیص نشده باشد باطری قاچاق محسوب می شود.این باطریها تست کیفیت استاندارد ایران را کسب نکرده اند. و معلوم نیست که چه کیفیتی داشته باشند.

ممکن است کیفیت این باطری ها خوب و یا کیفیت پائینی داشته باشند ولی چون از طریق قاچاق به بازار باتری داخلی وارد شده است صلاح در این است که از خرید این باطری ها خودداری کنید.

تنها راه تشخیص باطری قاچاق از باطری قانوی این است که شما از فروشنده در هنگام خرید باطری برگه ترخیص کالا (برگ سبز باطری )و یا کپی آن را بخواهید فروشنده موظف است تا آن را به شما نشان دهد. البته کمتر کسی مبادرت به انجام این کار می کند.

_باتری نو دارای قطب های سربی صاف و صیقلی و بدون هیچ آسیب دیدگی است.

_باتری نو دارای کارت گارانتی معتبر است.

_در صورتی که نوع باتری اسید شارژ باشد، دربهای باتری خودرو را باز کنید، قسمت داخلی دربها را مشاهده کنید قسمت داخلی دربها باید کاملاً تمیز و بدون هیچ کثیفی باشد.

_سوپاپ های باتری ماشین باید کاملاً تمیز باشند. در دوطرف باتری دو سوپاپ تعبیه شده که گاز اضافی باتری را خارج می کند.

_با چراغ قوه نوری به داخل سوپاپ ها بیندازید، داخل آنها باید کاملاً تمیز باشد.در غیر این صورت، باتری ماشین خریداری شده، تقلبی است.

_به تاریخ مصرف درج شده بر روی باتری ماشین توجه کنید.باتری های اصلی با تاریخ روز فقط با مجوز واردات می توانند وارد کشور شوند.

در پایان باید گفت عمده واردات باطری ماشین از کشور کره است، برخی فروشندگان باطری , باطری خود را به عنوان ساخت آلمان یا اروپایی عرضه می کنند. در این مورد هم باید عنوان کنیم که کشور آلمان در سالهای اخیر به علت بحث آلودگی محیط زیست باطری به هیچ کشوری صادر نمی کند. فقط باطری با استانداردهای خودشان برای مصرف داخلی کشورشان تولید می کنند و فعلا هیچ باطری از کشور آلمان و سایر کشورهای اروپایی چه به صورت قانونی و جه به صورت قاچاق وارد کشور نمی شود.

5 از 10 رای

دیدگاه شما چیست؟