پس از فروش پایین بنز و پورشه برقی در بازار جهانی، این دو خودروساز آلمانی به فکر تغییر استراتژی الکتریکیسازی سبد محصولات خود افتادند. آیا حرکت پرقدرتتر به سمت خودروهای بنزینی در راه است؟
پس از فروش پایین بنز و پورشه برقی در بازار جهانی، این دو خودروساز آلمانی به فکر تغییر استراتژی الکتریکیسازی سبد محصولات خود افتادند. آیا حرکت پرقدرتتر به سمت خودروهای بنزینی در راه است؟
به گزارش خودرونویس، پورشه در حال بازنگری در استراتژی متمرکز بر الکتریکیسازی خود است و قصد دارد راههایی را برای افزودن موتورهای احتراق داخلی به مجموعه محصولات خود بررسی کند، اما این کار چالشبرانگیز خواهد بود. دیگر برند آلمانی یعنی مرسدس بنز نیز از مشکلات شدیدتری رنج میبرد. مرسدسبنز در سه ماهه سوم سال با مشکلاتی مواجه شد، زیرا هم فروش و هم درآمد این شرکت کاهش یافته است.
پورشه در حال تعدیل استراتژی خودروهای الکتریکی خود به دلیل کاهش فروش تایکان و افزایش تقاضا برای گزینههای احتراق داخلی و هیبریدی است. این خودروساز به دنبال اضافه کردن گزینههای بیشتر احتراق داخلی و هیبریدی به مدلهایی است که ابتدا به عنوان خودروهای تمامالکتریکی طراحی شده بودند. مدلهای جدید 718 و ماکان به عنوان خودروهای الکتریکی برنامهریزی شدهاند و احتمالا تغییر آنها به موتورهای احتراق داخلی کار سادهای نخواهد بود.
از طرفی، مرسدس نیز سال نسبتا ضعیفی را پشت سر گذاشته است. مرسدس بنز در سه ماهه سوم عملکرد ضعیفی داشت، زیرا این شرکت شاهد کاهش جزئی در فروش بود. تحویل خودروهای الکتریکی نسبت به سال گذشته ۳۱ درصد کاهش یافته و درآمد گروه در سه ماهه سوم نیز به اندازه ۶.۷ درصد افت داشته است. این در حالی است که سود هر سهم نیز کاهش ۴۷.۵ درصد را ثبت کرده است.
فروش پایین بنز و پورشه برقی اخبار تکاندهندهای برای صنعت خودروسازی آلمان محسوب میشود و ترکیب آن با دیگر خبر این روزهای این صنعت یعنی تعطیلی سه کارخانه تولیدی فولکس واگن در آلمان، میزان عمیق بودن مشکلات این برندها را نشان میدهد.
برنامه برقیسازی خودروهای پورشه تغییر میکند؟
مشکل فروش پایین بنز و پورشه برقی در دو خودروساز آلمانی به حدی جدی است که پورشه در حال ایجاد تغییرات رادیکالی در استراتژی الکتریکی خود به دلیل کاهش فروش مدل تایکان و وفاداری سرسختانه مشتریان به ماشینهای قدیمی با موتور احتراقی است. برای برندی که تا به حال به نظر میرسید به طور کامل به الکتریکیسازی متمایل است، این تغییر موید درک پورشه از ترجیحات خریدارانش است و نشاندهنده تمایل نداشتن آنها به ترک موتورهای سنتی است.
پورشه که به طور عمومی علیه ممنوعیت موتورهای احتراق پیشنهادی اروپا در سال ۲۰۳۵ اعلام موضع کرده است، اکنون در حال بررسی این موضوع است که چگونه میتواند خودروهای آتی را که به عنوان مدلهای تمامالکتریکی طراحی شدهاند، برای پذیرش موتورهای هیبریدی مجددا مهندسی کند. البته که این کار نیازمند تلاشی بسیار بزرگ و طبیعتا پرهزینه است و با این وجود نیز ممکن است کاری بسیار سخت و شاید حتی غیرممکن باشد.
نسل بعدی مدلهای پورشه ۷۱۸ باکستر و کیمن تمامالکتریکی هستند و رونمایی و معرفی آنها در چند ماه آینده تایید شده است. شاید پورشه بتواند این دو مدل را به گونهای مجددا مهندسی کند که موتورهای احتراق داخلی را بپذیرند، همان کاری که فیات مجبور شد با مدل 500e انجام دهد. با این حال حتی اگر آنها این ایده را تایید کنند، سالها طول خواهد کشید تا مدلی که بازسازی شده است به جاده بیاید و این تازه در حالی خواهد بود که کل این فرآیند از نظر مالی و اقتصادی، منطقی و قابل توجیه محسوب شود.
مدل دیگری که پورشه آن را به عنوان یک خودروی تمامالکتریکی تصور کرده بود اما اکنون باید بازبینی شود، شاسیبلند پرچمدار جدید برند یعنی پورشه K1 است که در سال ۲۰۲۸ عرضه خواهد شد. زمانبندی و ابعاد احتمالی K1 سه ردیفه نشان میدهد که این خودرو شانس بهتری برای سازگاری با پیشرانه هیبریدی دارد.
تقاضای کم، دلیل فروش پایین بنز و پورشه برقی
لاتز مشکه، مدیر مالی پورشه در یک کنفرانس خبری گفت: «بسیاری از مشتریان در بخشهای لوکس و پریمیوم به سمت خودروهای دارای موتور احتراق داخلی نگاه میکنند و یک روند واضح وجود دارد. بنابراین پورشه خودروهای با موتور احتراق داخلی خود را بهروزرسانی خواهد کرد، از جمله مدلهای پانامرا و کاین و البته به اتکا بر اتومبیلهای پلاگین هیبریدی نیز ادامه میدهد.»
مشکه در ادامه گفت: «در مورد خط تولید محصولات الکتریکی پورشه، ما در زمینه پایگاه تولید خود بسیار انعطافپذیری داریم. ما میتوانیم خودروهای دارای موتور احتراق داخلی، پلاگین هیبریدی و خودروهای الکتریکی را در یک خط تولید در لایپزیگ تولید کنیم. در زمینه تحقیق و توسعه، شما در سالهای آینده انعطافپذیری بیشتری خواهید دید. پورشه نسخههای جدید مجهز به موتور احتراق داخلی را که در گذشته مدلهای تمامالکتریکی آنها معرفی شده، توسعه خواهد داد تا پاسخ مناسبی به تقاضای مشتریان باشد.»
پورشه زمانی برنامهریزی کرده بود که ۸۰ درصد از خط تولیدش تا پایان دهه جاری را به خودروهای الکتریکی اختصاص دهد. ۲۰ درصد باقیمانده نیز مربوط به مدل پورشه ۹۱۱ خواهد بود که اولین نسخه هیبریدی خود را دریافت کرده است، اما همیشه قرار بود که از موتور تمام الکتریکی تا اواسط دهه ۲۰۳۰ دور بماند. پورشه در آغاز، موفقیتهایی جزئی و گذرا با مدل تایکان داشت و یک نسخه الکتریکی از مدل ماکان و مدلهای آتی ۷۱۸ الکتریکی را طراحی کرده بود، با تصور اینکه این مدلها به تدریج جایگزین نسخههای قدیمی مدلهای موتور احتراق داخلی خواهند شد. اما فروش پورشه تایکان به ویژه در بازار سودآور چین و با وجود معرفی یک نسخه فیسلیفت، امسال به شدت کاهش یافته است.
این در حالی است که آمار فروش مدل پورشه ۷۱۸ با موتور احتراق داخلی از افزایش تعداد فروش این مدل خبر میدهد. سود عملیاتی پورشه در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۳ به میزان ۲۶.۷ درصد کاهش یافته و به ۵.۵ میلیارد یورو (۵.۹۵ میلیارد دلار) رسیده است.
خطر در کمین مرسدس بنز!
مرسدس سالها است که طرفدار بزرگی برای وسایل نقلیه الکتریکی بوده است و خط تولید این شرکت، موضوع فوق را ثابت میکند. محصولات الکتریکی این شرکت شامل مدلهای EQA، EQB، EQE، EQE SUV، EQS، EQS SUV و به تازگی حتی یک نسخه الکتریکی مدل G-Class میشود. بسته به بازار، میتوانید مدلهای EQT و EQV را نیز در کنار این مجموعه الکتریکی پیدا کنید. این یک مجموعه چشمگیر از خودروهای الکتریکی است، اما اعداد نشان میدهد که ممکن است مرسدس در این زمینه کمی افراط کرده باشد.
خط تولید مرسدس بنز از تعداد زیادی از خودروهای الکتریکی تشکیل شده و حالا به نظر میرسد که این تصمیم به این برند لوکس آسیب زده است. فروش خودروهای الکتریکی در سه ماهه سوم ۳۱ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. مشتریان فقط ۴۲ هزار و ۵۴۴ دستگاه در سه ماهه سوم خریداری کردهاند که کاهش ۱۹ هزار و ۷۷ دستگاهی را نشان میدهد.
متاسفانه برای مرسدس، وضعیت از ابتدای سال نیز چندان بهتر نبود؛ زیرا فروش خودروهای الکتریکی به اندازه ۲۲.۱ درصد کاهش یافته است. در طی ۹ ماه نخست سال، این برند تنها ۱۳۵ هزار و ۹۰۸ دستگاه خودرو الکتریکی فروخته که نسبت به ۱۷۴ هزار و ۴۷۱ دستگاه در همین بازه زمانی در سال گذشته کاهش داشته است.
البته تنها خودروهای الکتریکی نیستند که با مشکل مواجه شدهاند. فروش کل خودروهای مرسدس بنز نیز کاهش یافته و به ۵۰۳ هزار و ۵۷۳ دستگاه رسیده است که کاهش ۱.۴ درصدی را نمایان میکند. اگرچه این کاهش ممکن است به نظر کم اهمیت باشد، اما فروش مدلهای پلاگین هیبریدی نیز ۱۴.۷ درصد کاهش یافته و تنها به ۸۷ هزار و ۲۳۲ دستگاه رسیده است. روندی نگرانکننده برای برندی که به شدت در حال سرمایهگذاری در الکتریکیسازی محصولات و خط تولید خود بود.
بخش ونهای مرسدس بنز نیز عملکرد ضعیفی این برند را نشان میدهد. بنابراین جای تعجب ندارد که درآمد گروه در سه ماهه سوم سال ۶.۷ درصد کاهش یافته است. این کاهش احتمالاً زیاد به نظر نرسد، اما خبر بزرگ این است که درآمد قبل از بهره و مالیات ۴۸ درصد کاهش یافته و درآمد به ازای هر سهم ۴۷.۵ درصد کاهش یافته و به ۱.۸۱ یورو (۱.۹۶ دلار) رسیده است.
فروش پایین بنز و پورشه برقی، زیر سایه چین
این دو عدد آخر از آمار فروش مرسدس بنز تصویر بدی را نشان میدهند، اما مرسدس تلاش کرد تا با ادعای «فروشهای پایدار با وجود انتقالات محصول، محیط بازار چالشبرانگیز و رقابت شدید به ویژه در چین» دیدگاه مثبتی ارائه دهد. با این حال، مدیر مالی ارشد برند یعنی هارالد ویلهلم به طور مستقیم بیان کرد که «نتایج سه ماهه سوم با انتظارات ما مطابقت ندارد.» این مدیر مالی اضافه کرد که مرسدس نگاهی محتاطانه به تحول بازار در آینده خواهد داشت و تمام تلاشهای خود برای افزایش کارایی و بهبود هزینهها در سرتاسر کسبوکار را افزایش خواهد داد.
برای سال جاری، مرسدس بنز انتظار دارد که فروشها «کمی کمتر از» آمار ۲۰۲۳ باشد. به همین دلیل، آنها انتظار دارند که سه ماهه چهارم تکرار سه ماهه سوم باشد. اگرچه ممکن است با در دسترس بودن بهتر مدلهای لوکس از جمله مدلهای مرسدسبنز SL و G-Class و همچنین، مدلهای مرسدسبنز AMG GT و AMG E-Class شرایط کمی بهتر باشد.
در نهایت، وضعیت کنونی فروش پایین بنز و پورشه برقی نشاندهنده چالشهای جدی است که این دو برند معتبر با آن روبهرو هستند. با وجود تلاشهای گسترده برای توسعه خط تولید الکتریکی و جذب مشتریان جدید، آمارها نشان میدهد که فروش این محصولات در هر دو برند به شدت کاهش یافته است.
آمار ضعیف مرسدس در فروش با وجود ارائه گستره وسیعی از مدلها و محصولات الکتریکی جذاب و قدرتمند، نشان میدهد که مدیران این برند ممکن است نتوانسته باشند نیازهای مشتریان را به درستی شناسایی کنند. از سوی دیگر، پورشه نیز با مشکلات مشابهی دست و پنجه نرم میکند و به نظر میرسد که مشتریان به مدلهای سنتی با موتور احتراق داخلی تمایل بیشتری دارند.
در این میان، برندهای چینی به طور فزایندهای در صنعت خودروسازی اروپا تغییراتی ایجاد کردهاند و با ارائه مدلهای جدید و مقرون به صرفه، فشار بیشتری بر روی برندهای سنتی گذاشتهاند. آنها به سرعت در حال ورود به بازارهای اروپایی هستند و با ترکیب فناوریهای نوین و قیمتهای رقابتی، نه تنها سهم بازار خود را افزایش میدهند، بلکه به نظر میرسد به یک رقیب جدی برای برندهای معتبر تبدیل شدهاند. عاملی که قطعا در فروش پایین بنز و پورشه برقی موثر بوده است.
دیدگاه شما چیست؟