سیبک فرمان قطعه ای مهم در سیستم فرمان خودرو محسوب می شود که چرخ ها به وسیله آن به سیستم تعلیق اتصال می یابند. هم چنین چرخ ها به واسطه سیبک قادر به چرخیدن می شوند. چرخیدن چند محور به صورت جداگانه به گونه همزمان به علت وجود قطعه سیبک است. این قطعه که به شکل کروی است در چند نقطه از خودرو استفاده شده است.
به گزارش خودرونویس، در این مقاله قصد آن را داریم تا علل و علائم خرابی سیبک در سیستم فرمان خودرو را مورد بررسی قرار دهیم.
سیبک فرمان چیست؟
سیبک های فرمان قطعاتی در سیستم فرمان خودرو هستند که به شکل کروی بوده و وظیفه آن ها فراهم کردن حرکت بدون اصطکاک دو قطعه است. نیروهای فشاری و کششی سیبک ها را تحت تاثیر قرار می دهد. نیروی فشاری زمانی به سیبک وارد می شود که محل قرار گرفتن سیبک روی محور چرخ و زیر سینی بالایی باشد. نیروی کششی هم وقتی به سیبک وارد می شود که محل قرارگیری سیبک در زیر محور چرخ و بالای سینی پایینی باشد. سیبک فرمان هم چنین به منظور انجام حرکات همانند حرکت چرخشی در دو محور مجزا و به صورت متفاوت آن هم به صورت همزمان به کار برده می شود.
وظیفه سیبک فرمان چیست؟
هر یک از سیبک های فرمان دو سر دارد که یک سر آن به سینی ها و طرف دیگر آن به متعلقات چرخ اتصال می یابد. با چرخاندن فرمان به هر طرف سیبک ها هم باعث چرخاندن چرخ ها به آن طرف می شود. نیروهای کششی با تحت تاثیر قرار دادن سیبک ها باعث کاهش میزان اصطکاک ایجاد شده در میان قطعات می شود.
علل خرابی سیبک ها
علل مختلفی می تواند باعث خرابی سیبک فرمان شود. رانندگان با دانستن این علل می توانند به میزان زیادی از بروز پدیده خرابی سیبک فرمان جلوگیری کنند و باعث افزایش طول عمر و سلامت این قطعه شوند. هم چنین در صورت بروز خرابی سیبک می توانند راحت تر علت آن را تشخیص داده و اقدام سریع در جهت تعمیر و یا تعویض آن انجام دهند. علاوه بر این با تشخیص علت خرابی سیبک ممکن است مشخص شود عیب قطعه دیگر باعث خرابی سیبک شده باشد که سیبک به علت خرابی آن قطعه خاص به طور مداوم دچار ایراد و آسیب می شود. در ادامه به بررسی مهم ترین علل خرابی سیبک فرمان پرداخته ایم.
زنگ زدگی
یکی از علل رایجی که باعث خرابی سیبک فرمان می شود مربوط به زنگ زدگی آن است. این پدیده به علت استفاده نامناسب از خودرو و هم چنین پارک کردن آن در جاهایی ایجاد می شود که رطوبت زیاد دارد و یا در تماس مستقیم با آب است.
خوردگی
پدیده خوردگی یکی دیگر از علل خرابی سیبک فرمان است که این پدیده از فشار زیاد به سیبک ناشی می شود. عبور مداوم خودرو از دست اندازها و هم چنین لاستیک ها معیوب و نامناسب باعث وارد شدن فشار بیش از اندازه به سیبک و خوردگی آن می شود.
شل یا هرز بودن پیچ ها و مهره ها
یکی دیگر از علل خرابی سیبک مربوط به شل یا هرز بودن پیچ ها و مهره هاست که این پدیده به عللی از جمله فشار زیاد و یا بستن نادرست پیچ ها ناشی می شود.
پاره شدن گردگیر سیبک
یکی دیگر از علل خرابی سیبک از پارگی سیبک ناشی می شود. پارگی سیبک هم ممکن است به عللی از جمله فشار زیاد وارد شده به سیستم تعلیق ایجاد شود و هم چنین شدت یابد.
علائم خرابی سیبک فرمان
سیبک از جمله قطعات محکم خودرو محسوب می شود که عمر مفید طولانی دارد. با این همه به علل مختلفی که ذکر کردیم این قطعه دچار آسیب و خرابی می شود. در ادامه به علائم خرابی این قطعه پرداخته ایم. با شناخت این علائم رانندگان می توانند سریعا وارد عمل شده و اقدام لازم را به منظور رفع عیب یا تعویض سیبک انجام دهند و از وارد شدن صدمات دیگر به سایر قطعات خودرو و هم چنین از بروز سوانح خطرناک جلوگیری کنند.
- اگر به هنگام حرکت خودرو و وقتی که فرمان را می چرخانید حس کنید فرمان دچار لرزش است می تواند علامت آسیب و خراب شدن سیبک فرمان باشد.
- نشانه دیگر خرابی سیبک فرمان آن است که قطعات سیستم فرمان دچار فرسایش فزاینده می شود.
- چنانچه فرمان پذیری خودرو دچار افت کیفیت شود که شامل لقی، سفتی فرمان و یا انحراف خودرو در حین رانندگی است نشان دهنده خرابی سیبک فرمان است.
- نشانه دیگر آسیب دیدگی سیبک فرمان خودرو آن است که فرمان بیش از اندازه دچار خلاصی می شود.
- گاهی اوقات ممکن است به هنگام رانندگی حس کنید فرمان به سمتی کشیده می شود. این پدیده می تواند نشانه ای از خرابی سیبک فرمان باشد.
- برنگشتن فرمان به حالت عادی خود پس از چرخاندن نشانه دیگر خرابی و آسیب دیدگی سیبک فرمان است.
- صدای غیر عادی تق تق که وقتی خودرو از دست انداز می گذرد ممکن است نشانه خرابی سیبک فرمان باشد.
- به عنوان دیگر علامت خرابی سیبک فرمان می توان گفت زمانی که رانندگی می کنید خودرو در مسیر مستقیم حرکت نمی کند و دچار انحراف به هنگام حرکت می شود.
- ساییدگی لاستیک ها خودرو آن هم به میزان زیاد از علائم خرابی سیبک فرمان است.
- آخرین نشانه خرابی سیبک فرمان آن است که سگ دست دچار لقی باشد و از خود صدای تقه ایجاد کند.
کلام آخر
در این مقاله کوشش کردیم تا علل و علائم خرابی سیبک فرمان خودرو را مورد بررسی قرار دهیم. با مطالعه این علل و علائم قادر خواهید بود تا تشخیص درستی از علت خرابی و هم چنین نشانه های خرابی سیبک فرمان انجام دهید. این نکته مهم است که هر یک از قطعات خودرو کارکرد و وظیفه خاصی دارد که دانستن علل و علائم خرابی آن ها کمک زیادی به رفع زودهنگام قطعه معیوب کرده که همین مساله از بروز خسارات دیگر و هم چنین از ایجاد سوانح و حوادث رانندگی به میزان زیادی پیشگیری می کند.
دیدگاه شما چیست؟