علت جلوگیری از واردات خودرو

یکشنبه - ۲۰ مهر ۱۳۹۹
خواندن 4 دقیقه
خودرو وارداتی

معاون وزیر صمت با بیان اینکه قیمت‌های دولتی رانت‌ ایجاد کرده تا یک شبه صد میلیون سود نصیب افراد شود، گفت: در اقتصاد تولیدمحور، سود بادآورده وجود ندارد و اگر باشد مالیات هنگفتی اعمال می شود.

به گزارس خودرونویس، سعید زرندی در برنامه صبحگاهی شبکه پنج سیما درباره گرانی عجیب و بی‌ثباتی قیمت خودرو، اظهار داشت: بالاخره حوزه خودرو مثل هر کالای دیگری قیمت تمام شده‌ای دارد و برای محاسبه آن باید اجزای مختلف را بررسی کنیم. در بررسی مشخص می‌شود در عمده محصولاتی که منجر به تشکیل خودرو می‌شود افزایش قیمت رخ داده است هر چند این همه ماجرا نیست. خیلی از قطعات خودرو متأثر از قیمت جهانی است.

وی درباره اینکه چرا می‌گوئیم خودرو تولید داخل است اما قیمت آن متأثر از قیمت ارز است، افزود: خودرویی که فرضا ۶ الی ۱۰ هزار دلار وابستگی ارزی دارد و خودروهای پر تیراژ بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار وابستگی دارند می‌شود این را تا ۲۲۰۰ دلار وابستگی هم رساند اما صرفه اقتصادی مهم است. الان در ۶ ماهه نخست سال ۱۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید خودرو رشد داشته است. البته غیر از این خودروهایی که در پارکینگ هستند و واردات قطعاتشان با مشکل مواجه شده است. هر چند باید بدانیم که به نفع کارخانه است زودتر خودرو کامل شود و بتواند پولش را بگیرد.

فضای تقاضا عجیب است

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: فضای تقاضا عجیب است خبر دارم روز گذشته در قرعه‌کشی یکی از خودروسازان نزدیک به دو میلیون و نهصد هزار نفر شرکت کردند، همین نشان می‌دهد که نقدینگی که در اختیار مردم است عدد بالایی است. هر چند قیمت‌های دولتی رانت‌هایی را ایجاد کرده و جذابیت ایجاد کرده تا یک شبه صد میلیون سود نصیب افراد شود که همین موجب می‌شود همه بخواهند در این بازار سرمایه‌گذاری کنند. در اقتصاد تولید محور هیچ وقت سود بادآورده وجود نخواهد داشت و اگر باشد مالیات هنگفتی برای آن اعمال می‌شود.

وی ادامه داد: در ادبیات دنیا بررسی کنید تا ببینید مالیات خاص برای سودهای یک شبه وجود دارد زیرا باید با زحمت، پول درآورد. اگر امروز سود خریدتان چند برابر شد باید مالیات بدهید و همین باعث می‌شود که هر کسی وارد این بازارها نشود. یکی از ضعف‌هایی که در کشور وجود دارد حرکت به سمت بازارهای موازی تولید است. عمده کشورهایی که توانستند به سمت رشد اقتصاد بروند به این دلیل بود که به تولید توجه کردند. نمی‌شود پول را در تولید بیاورید و ۵۰ دستگاه بازخواست‌تان کنند اما اگر ببرید در بازارهای موازی تولید این‌طوری نشود و سود بدون ریسک ببرید و انتظار داشته باشید سرمایه‌دارها تولید کنند و به سمت بازار ارز و طلا جذب نشوند.

علت جلوگیری از واردات خودرو

زرندی درباره راهکار دبیر انجمن واردکنندگان خودرو برای مهار قیمت خودرو با واردات آزاد، خاطرنشان کرد: در شرایط ایده‌آل در هر بازاری اگر تقاضا و تولید متناسب نبود یکی از راه‌ها واردات است اما وقتی در کشور مشکل ارز دارید نمی‌شود. کشوری که سخت‌ترین تحریم‌ها را دارد ارز را برای خودرو صرف نمی‌کند هر چند در بحث واردات هنوز جمع‌بندی مشخصی صورت نگرفته است. نگاه ما این است ارزی که داریم را هزینه برای ساخت داخل کنیم.

وی خاطرنشان کرد: در حوزه خودرو ۵ میلیارد دلار قطعات منفصله واردات داریم که در سال‌های مختلف کم شده و این رقم در اوایل سال ۹۸ به ۳۲۸۰ دلار رسید. بنابراین هدف‌گذاری کردیم تا مابقی را در جای ضروری دیگری هزینه کنیم. در واقع هر کاری که منجر به ارزآوری و یا خروج ارز کمتری از کشور شود را حمایت می‌کنیم.

 

واردات خودروهای کارکرده برای تنظیم بازار

«نعمت‌الله کاشانی»، نایب‌رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو تهران در این زمینه به ایرنا گفت: عدم واردات خودروی خارجی به کشور طی دو سال گذشته، سبب شده تا در عمل با خودروهای دست دوم و کارکرده مواجه باشیم که قیمت‌ها در چنین بازاری قابل کنترل نیست، زیرا مشمول نرخ‌گذاری نمی‌شوند.

به گفته این مقام صنفی، ممنوعیت واردات عامل بزرگی در آشفته بازار کنونی است، در حالی که اگر اجازه واردات خودروهای دست دوم حتی با دلار ۳۰ هزار تومانی داده می‌شد، التهابات کاهش می‌یافت.

وی بیان‌داشت: ‌اگر همین فردا صبح دولت اعلام کند که واردات خودرو آزاد است، قیمت خودروهای بالای ۱۰ میلیارد تومان حتی با نرخ ارز آزاد و پرداخت حقوق و عوارض گمرکی ۱۰۰ درصدی به سه میلیارد تومان نخواهد رسید.

کاشانی تاکیدکرد: اگر مشکلات ارزی وجود نداشت، واردات خودروهای کارکرده خارجی می‌توانست گزینه بسیار مناسبی برای کنترل بازار باشد.

نکته جالب توجه دیگری که برخی نمایشگاه‌داران عنوان کردند افزایش تقاضا برای برخی خودروهای محبوب داخلی نظیر پژو ۲۰۶ تیپ ۵ یا پژو ۲۰۷ از سوی مشتریان در این روزهاست.

آنان توضیح‌دادند: وقتی چراغ برخی خودروهای خارجی تا ۲۰۰ میلیون تومان قیمت دارد، صاحبان آنها از ترس تصادف، سرقت و غیره ترجیح به نگهداری خودروها در پارکینگ‌ها و استفاده از خودروهای ایرانی برای رتق و فتق امور روزمره خود دارند.

به گزارش ایرنا، آشفته بازار خودروهای داخلی، مونتاژی و خارجی در حالی است که این روزها نمایندگان مجلس در کمیسیون صنایع و معادن در حال چکش کاری طرح «تحول بازار و صنعت خودرو» هستند.

در این طرح، مواردی همچون الزام به عرضه خودرو در بورس کالا، تعیین سود مشارکت خودروهای پیش‌فروش شده توسط خودروساز و تعیین قیمت تمام‌شده خودرو هر سه ماه یک بار توسط شورای رقابت دیده شده است.

هفته گذشته، «حجت الله فیروزی» سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادعا کرد: طرحی برای ساماندهی صنعت خودرو و فروکش کردن التهابات قیمت‌ها تا سه هفته آینده آماده می‌شود، اما یک مقام وزارت صنعت گفت: برخی از بخش‌های این طرح، قابل اجرا نیست.

5 از 1 رای

دیدگاه شما چیست؟