وزارت صمت پیرو رسانهای شدن یکی از نامههای معمول نهادهای نظارتی به وزارت صمت، بخشی از نامه وزارت صمت به سازمان بازرسی کل کشور درباره سامانه یکپارچه تخصیص خودرو را منتشر کرد.
به گزارش خودرونویس،مراجع نظارتی کشور بهمنظور حسن انجام وظیفه و نظارت بر روند کار مسئولان اجرایی معمولاً مکاتبات مرسومی با دستگاههای اجرایی دارند و این دستگاهها نیز پاسخ آن را بهصورت مکتوب یا حضوری به مقام ناظر منعکس میکنند. اما با توجه به رسانهای شدن نامه سرپرست معاونت نظارت و بازرسی امور تولیدی سازمان بازرسی کل کشور به وزارت صمت درباره سامانه یکپارچه تخصیص خودرو، مرکز ارتباطات وزارت صمت بهمنظور تنویر افکار عمومی و اطلاع مردم از روند شفاف وزارت صمت در شفافسازی عرضه خودرو بخشی از توضیحات وزارت صمت درباره سامانه یکپارچه تخصیص خودرو را به شرح ذیل منتشر کرد:
ضرورت نظارت یکپارچه بر تخصیص خودرو:
با توجه به برخی نقایص سیاستگذاری در گذشته که در ارائه خدمات فروش خودرو بروز کرد، نابسامانیهای گستردهای در پیشفروش خودرو، فروش خودرو، شفافیت مراحل فروش، عرضه مکفی و سایر موضوعات در این حوزه به وجود آمد که منجر به شکایات، اعتراضات و تجمعات متعدد متقاضیان شده و پروندههای متعدد قضائی در این حوزه شکل گرفت. از اینرو وزارت صنعت، معدن و تجارت در دوره جدید مدیریتی تصمیم گرفته نسبت به ساماندهی وضعیت فروش خودرو در کشور اقدام کرده و این درحالی است که دستگاههای نظارتی و قضائی نیز در جلسات مختلف بر سیاستگذاری و ساماندهی وضعیت فروش خودرو تأکید داشته و تکالیفی را به این وزارت ابلاغ کردند که در ذیل به آنها اشاره میشود.
دادستان عمومی و انقلاب تهران ضمن پیگیری طی نامه شماره ۲۰۰/۲۰۱۳/۹۰۰۱ مورخ ۱۴۰۰.۱۲.۱۶، به عدم راهاندازی سامانه یکپارچه پیشفروش خودرو اشاره داشتهاند و در خصوص بروز خطاهای احتمالی در این رابطه هشدار داده شده بود.
دادستان عمومی و انقلاب تهران مجدداً ضمن پیگیری طی نامه شماره ۲۰۰/۱۴۱/۹۰۰۱ مورخ ۱۴۰۱.۲.۱۶، در خصوص فقدان نظارت بر پیشفروش خودرو توسط وزارت صمت و عدم راهاندازی سامانه یکپارچه پیش فروش خودرو تأکید داشتهاند.
در بند ۵ ابلاغیه شماره ۱۶۸۶۹ مورخ ۱۴۰۰.۱۲.۱۵ ریاست جمهوری در ارتباط با ساماندهی صنعت خودرو، نسبت به شفافیت در عرضه خودرو و اجتناب از واگذاریهای غیرشفاف (ازجمله واگذاری خودرو به شرکتها و دستگاههای دولتی و اجرایی که متفاوت با رویه فروش خودرو به مردم است) تأکید شده است.
لذا باتوجه به سیاست اصلاحی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ساماندهی خدمات فروش خودرو و تأکید دستگاههای قضائی و نظارتی که در فوق به آن اشاره شد، موضوع سامانه یکپارچه تخصیص خودرو طی نامه شماره ۴۷۲۹۶/۶۰ مورخ ۱۴۰۱.۲.۱۲ به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ابلاغ شد تا عرضه خودرو کلیه خودروسازان از تاریخ ۱۴۰۱.۲.۱۸ صرفاً از طریق سامانه متمرکز تخصیص خودرو صورت پذیرد.
از اهداف استقرار این سامانه، ضمن ایجاد شفافیت در تخصیص و قرعهکشی، فراهم کردن امکان عرضه متمرکز و عادلانه برای کلیه خودروهای تولیدی است. همچنین در این ابلاغیه تصریح شد تمهیدات لازم برای قرعهکشی حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۱.۲.۲۵ فراهم آید.
فرآیند نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان
لازم به ذکر است، باتوجه به محدودیتهای تأمین مالی صنعت خودرو و لزوم تأمین نقدینگی فوری برای خودروسازان از محل فروش خودرو، مقرر شد مراحل فروش سریعاً عملیاتی شده و از اینرو یکی از نرم افزارهای موجود برای قرعهکشی متمرکز استفاده شد. لذا از بین دو نرم افزار متعلق به سایپا و ایران خودرو و بررسی قابلیت آنها، نرم افزار شرکت سایپا که توسط شرکت مگا طراحی شده و توسعه یافته و قبلاً هم مورد استفاده شرکت ایران خودرو و سایر شرکتها بود به عنوان گزینه اولیه انتخاب شد.
در این مرحله با توجه به عدم آمادگی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برای شروع کار، معاونت صنایع حمل و نقل و دفتر صنایع خودرو، با توجه به ضرورت تسریع مراحل اجرای کار، پیگیریهای لازم را به عمل آوردند و نامه سازمان حمایت که مورد اشاره سازمان بازرسی کل کشور قرار گرفته ناظر به همین موضوع است و تأکید داشته مراحل آغازین کار از طریق معاونت صنایع حمل و نقل دنبال شده ولی قطعاً ادامه کار با محوریت و نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان دنبال شده و خواهد شد.
باتوجه به واگذاری این مأموریت به سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، طی هماهنگیهای به عمل آمده با سایر بخشهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، اقدامات زیر صورت پذیرفت:
طی دو جلسه با حضور کلیه بخشهای ذیربط و نهادهای ناظر که در محل معاونت صنایع حمل و نقل تشکیل شد، موضوعات زیر تصمیمگیری و جمعبندی شد.
فرآیند اجرای کار
– زمانبندی ثبت نام و قرعه کشی
– نحوه قرعهکشی توسط خودروسازان (بخش اجرایی)
– میزان خودرو تخصیص یافته به هر خودروساز
– نرم افزار مورد استفاده برای قرعه کشی
– چگونگی تحویل خودرو به برندگان توسط خودروسازان
همچنین تصمیمگیری شد در فاصله قرعهکشی و تخصیص بعدی، درصورت نیاز، نرم افزار دیگری با نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تحلیل، طراحی و ایجاد شود.
برای اجرایی شدن مرحله اول، جلسهای در سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در تاریخ ۱۴۰۱.۳.۸ برگزار و تصمیمگیری شد با توجه به لزوم انجام اولین مرحله قرعهکشی توسط خودروسازها و از طرفی آمادگی و تسلط شرکت سایپا، این مرحله از قرعه کشی در شرکت سایپا برای کلیه خودروسازان انجام شود.
قرعهکشی اولین مرحله تخصیص یکپارچه خودرو با حضور رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، نمایندگان خودروسازها و نهادهای ناظر در تاریخ ۱۴۰۱.۳.۹ از ساعت ۹ الی ۱۵ بعداز ظهر برگزار و فهرست منتخبان اصلی و منتخبان رزرو تعیین شد.
فهرست منتخبان اصلی و منتخبان رزرو با اطلاع و تأیید رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در سامانه بارگذاری و دو فهرست برای کلیه خودروسازان جهت شروع عملیات اجرایی ابلاغ شد.
انتشار فهرست رزرو با عنوان منتخب
بر اساس نامه ارسالی آن مقام، منشأ بروز خطای صورت گرفته ناشی از عدم برنامهریزی لازم، فقدان زیرساختهای فنی به منظور تحلیل طراحی و پیاده سازی و پشتیبانی سامانه یکپارچه فروش عنوان شده که از نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت، عوامل زیر میتواند به عنوان بروز این خطا ذکر شود:
جدید بودن فرآیند و روش اجرا
با توجه به ابعاد گسترده این سیاست و ضرورت عملیاتی شدن آن، قاعدتاً تا زمان تثبیت کامل و حل و فصل کلیه چالشهای پیشروی این فرآیند، ممکن است تغییراتی متناسب با اجرای هر مرحله به وجود بیاید که امری طبیعی است. به عنوان مثال اگر در ابتدا، صرفاً فهرست برندگان ابلاغ میشد و در مرحله دوم نیز فهرست افراد رزرو اعلام میشد مسئلهای حادث نمیشد، کما اینکه در مراحل ابتدایی اجرای قرعهکشی توسط خودروسازها نیز مسائل فرآیندی پیش آمده بود.
عدم دقت کافی در کنترل فهرست نهایی متقاضیان برنده و رزرو
جهت قرعهکشی در فهرست ثبت نامی ترتیب افراد ثبت نام شده با حضور نهادهای نظارتی به صورت تصادفی جابهجا میشود. قرعهکشی روی فهرست جدید انجام میشود. فهرست افراد منتخب باتوجه به تخصیص خودرو به همه آنها نیاز به مرتب کردن نداشته، لیکن فهرست افراد رزرو باید به ترتیب اولویت منظم میشد. در نتیجه اعلام ۱۲ هزار و ۱۹۳ نفر افراد رزرو به ترتیب اولویت نبوده و لازم بود این فهرست مرتب میشد.
از آنجا که کل فهرست افراد رزرو ۶۶ هزار نفر بود و از طرفی به دلیل توانمندی افزایش عرضه خودرو توسط کلیه شرکتهای خودروساز و امکان تأمین آن، تصمیم گیری شد خودرو به کل منتخبین رزرو تعلق گیرد که این اقدام از تاریخ ۱۴۰۱.۳.۲۵ اجرایی میشود.
نتیجه گیری
با توجه به موارد ذکر شده، اجرای این سیاست و راه اندازی سامانه نظارتی تخصیص خودرو که زیر نظر سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان فعالیت میکند، مزایای متعددی دارد که اهم آنها عبارتند از:
– افرادی که در قرعه کشی یک خودروساز ثبت نام میکردند، امکان ثبت نام در قرعه کشی خودروساز دیگر را نیز داشتند، لذا تعداد ثبت نام کنندگان در هر دوره قرعه کشی به مراتب بیشتر و برخلاف آن شانس مصرف کنندگان واقعی کمتر میشد.
لازم به ذکر است، در یک دوره ثبت نام شرکت ایران خودرو، برای تخصیص ۵۰ هزار دستگاه خودرو، ۱۱ میلیون نفر (طبق ادعای این شرکت) ثبت نام کردند، در صورتی که در این دوره برای ۱۷۶ هزار دستگاه خودرو ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر ثبت نام کردند.
با توجه به نبود سازوکار مدیریت عرضه خودرو، عرضه غیرشفاف و قطره چکانی خودروسازان در فواصل کم قرعه کشی، شائبه مهندسی عرضه را در ذهن مصرفکنندگان متبادر میساخت که با این اقدام، عملاً ًامکان مدیریت عرضه برای تغییر قیمت در بازار وجود نخواهد داشت.
امکان بررسی اطلاعات هویتی متقاضیان در این سامانه یکپارچه، توسط سامانه شاهکار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که با عملیاتی شدن این امکان و بررسی هویتی ثبت نام کنندگان، ۱۵ هزار نفر از منتخبین اصلی حذف شدند.
امکان تغییر اطلاعات ثبت نام شدگان در روش قبلی توسط نمایندگیهای فروش، امکان ایجاد واسطهگری را افزایش میداد که در روش فعلی این موضوع حذف شده است.
با توجه به ابلاغ قانون حمایت از خانواده و طرح جوانی، یکی از مهمترین ابزارهای اجرای قانون که وزارت صمت را مکلف به اجرای آن کرده، با استفاده از این سیاست فراهم میشود. این درحالی است که اجرای قانون در خودروسازان اصلی با تأخیر و در خودروسازان خصوصی اجرا نشده بود.
شفاف سازی عرضه خودرو در کلیه خودروسازان به ویژه خودروسازان بخش خصوصی فراهم شده است. تاکنون در خودروسازان بخش خصوصی باوجود بالابودن میزان تقاضا نسبت به عرضه، هیچگونه قرعه کشی برای تخصیص خودرو انجام نمیشد و از طرفی درصدی از عرضه نیز به صورت انتخابی توسط خودروساز و به صورت غیرشفاف عمل میشد.
امکان نظارت بر میزان فروش خودروسازان وجود نداشت و بسیاری از خودروسازان بیشتر از توان تولید خود، تعهداتی را ایجاد میکردند که این امر در گذشته سبب بروز نارضایتیهای بسیار زیاد شده بود که با اجرایی شدن این سیاست و عملیاتی شدن سامانه یکپارچه تخصیص خودرو، تعهدات شرکتها متناسب با میزان فروش و تولید آنها قابل رصد و نظارت میباشد.
امکان رصد انجام تعهدات خودروسازان در حوزه فروش، توسط سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان فراهم شده و این سازمان نظارتی میتواند مأموریت رعایت حقوق مصرفکننده را دنبال کند.
حذف تدریجی قرعه کشی
با اجرای این سیاست در اولین مرحله، از ۱۱۵ روش فروش، ۵۵ طرح به ظرفیت نهایی نرسید. به بیان دیگر ۴۸ درصد از روشهای فروش در مرحله بعد از شمول قرعه کشی خارج میشود. لذا با اجرای کامل این سیاست میتوان زمینه حذف قرعه کشی خودرو را فراهم کرد.
امکان مدیریت بازار و کاهش قیمتها
با توجه به افزایش عرضه یکپارچه خودرو و کاهش تقاضای غیرموثر، قیمت خودرو در بازار در اولین دوره اجرا کاهنده بود. لذا میتوان امید داشت با اجرای کامل این سیاست و ثبات مؤلفههای کلان اقتصادی در کشور (به ویژه نرخ ارز)، برنامهریزی برای کاهش قیمت عملیاتی شود و این درحالی است که سازمان بازرسی کل کشور در نامه ارسالی به این وزارتخانه، افزایش قیمت درصورت ایجاد سامانه را پیشبینی کرده بود.
امکان نظارت برخط
با اجرایی شدن این سامانه قابلیت نظارت برخط و رصد تخلفات احتمالی فراهم میشود، به عنوان مثال در مورد فهرست رزرو در این دوره، اشکال در لیست رزرو در عرض چند ساعت مشخص و نسبت به رفع آن اقدام شد.
درخاتمه ضمن تشکر از تذکرات آن نهاد نظارتی جهت رفع اشکال و ایجاد رضایتمندی در سطح جامعه باید تأکید گردد که اجرای کامل این سیاست راهبردی و عملیاتی شدن کامل سامانه یک پروژه بزرگ ملی محسوب شده و میبایست در زمانبندی منطقی به صورت کامل پیادهسازی و اجرایی گردد.
لذا در این دوره و در مقایسه با ۱۷۶ هزار نفری که خودرو به آنها تخصیص یافته وجود برخی اعتراضات طبیعی است، هرچند رویکرد این وزارت به گونهای است که وجود حتی یک اعتراض را نیز قابل قبول ندانسته و خود را مکلف و موظف میداند نسبت به حل مسائل ذینفعان به ویژه مردم در اسرع وقت اقدام کرده و در این رابطه پاسخگو باشد.
دیدگاه شما چیست؟