پروژه سیلک سایپا که به عنوان کراساوور ملی سایپا از آن یاد میشود به سیتروئن C3-XR تغییر نام داد و قرار است به زودی توسط سایپا سیتروئن در بازار ایران عرضه شود.
پروژه سیلک سایپا که به عنوان کراساوور ملی سایپا از آن یاد میشود به سیتروئن C3-XR تغییر نام داد و قرار است به زودی توسط سایپا سیتروئن در بازار ایران عرضه شود.
به گزارش خودرونویس، شرکت سایپا چند سال پیش در راستای رقابت با رقیب دیرینه خود، یعنی ایران خودرو و همچنین پاسخ به نیاز بازار کراساوور پسند ایران، پروژه تولید کراساوور ملی را آغاز کرد. این خودرو طی چند سال اخیر با نامهای متفاوتی در نمایشگاههای خودرو کشور حضور یافت.
علاوهبر این، اخبار ضدونقیض بسیاری نیز از مشخصات فنی و آپشنی این خودرو در طول سالهای گذشته به گوش میرسید که اکنون، این اخبار شکل رسمیتری به خود گرفته و میتوان گفت که مشخصات دقیق سیتروئن C3-XR از سوی سایپا سیتروئن اعلام شده است. لازم به ذکر است که شرکت سازنده از نام سیلک صرف نظر کرده و این خودرو قرار است دقیقاً با همان مشخصات و نام اصلی خود در بازار چین، وارد ایران شود.
مشخصات فنی سیتروئن C3-XR
در گذشته، اعلام میشد که احتمالاً شرکت سایپا از همان پیشرانه ME16 خود که اخیراً روی شاهین پلاس نیز نصب کرده است، روی محصول جدید سایپا سیتروئن نیز استفاده کند؛ اما گویا از این تصمیم صرف نظر شده است.
آخرین خبر به گوش رسیده از سوی نارنجیپوشان جاده مخصوص، مشخص میکند که موتور سیتروئن C3-XR دقیقاً مشابه همان نسخه تولیدی در بازار چین است. بنابراین کراساوور سایپا به یک موتور سه سیلندر و 12 سوپاپ با حجم 1.2 لیتر و تکنولوژی توربوشارژ مجهز شده که کیتواند حداکثر 116 اسب بخار قدرت و 190 نیوتن متر گشتاور را تولید کند. این پیشرانه از طریق گیربکس 6 سرعته AT، قدرت تولیدی را به چرخهای جلو منتقل میکند.
طراحی ظاهری
در ابتدا باید اشاره کرد که سیتروئن C3-XR، محصول سال 2014 محسوب میشود. هرچند این خودرو در سال 2019 فیسلیفتی را تجربه کرد که طراحی کلی خودرو در نتیجه آن بهروز شد، اما به صورت کلی نباید انتظار ظاهری عجیب و بهروز را از این محصول داشت.
کراساوور جدید سایپا در قسمت جلو به دو چراغ با اندازه متوسط مجهز شده که توسط دو نوار کرومی رنگ در بالا و پایین به یکدیگر متصل شده است و دقیقا در وسط آن، لوگوی سیتروئن به صورت کاملاً ابتکاری دیده میشود.
در نمای جانبی این خودرو، هیچ شلوغکاری و خطوط تیز استفاده نشده و این قسمت در سادهترین حالت طراحی شده است. رینگهای به کار رفته روی سیتروئن C3-XR از نوع آلیاژی 16 اینچی بوده که همخوانی جالبی با طراحی کلی خودرو دارد.
در قسمت پشتی، اما طرح کلی خودرو حالت گرد و خمیدهتری به خود گرفته است. چراغهای عقب نیز همانند چراغهای جلو، ابعاد متوسطی دارند.
طراحی داخل کابین سیتروئن C3-XR
داخل کابین سیتروئن C3-XR نیز همانند بخش بیرونی، طراحی بسیار سادهای دارد. شاید زمانی که برای اولین بار وارد کابین این خودرو شوید، احساس کنید که این داشبورد و زبان طراحی را قبلاً هم دیدهاید. کابین تارای ایران خودرو، شباهت بسیاری به داخل کابین این خودرو دارد. چراکه تارا نیز نسخه ایرانیزه پژو 301 به شمار میرود و از همان زبان طراحی گروه خودروسازی پژو سیتروئن استفاده میکند. نمایشگر کوچک در وسط کابین به همراه دکمههای تنظیم سیستم تهویه، طراحی قدیمی دارند و متریال استفاده شده در داخل کابین، غالباً از پلاستیک خشک است.
البته در نتیجه فیسلیفت سال 2019، داخل کابین نیز تا حد بسیاری بهبود یافته و فاصله زیادی با کابین تارا گرفته است.
آپشنها و امکانات
محصول جدید شرکت سایپا در بازار جهانی جزو خودروهای اقتصادی تلقی میشود و در نتیجه نباید انتظار امکانات عجیب و غریب از آن را داشت. سایپا اعلام کرده که این کراساوور در سه تیپ به بازار ایران عرضه میشود که تیپ اول آن به زودی وارد بازار میشود.
سیتروئن C3-XR در تیپ فول خود به آپشنهایی همچون کنترل پایداری، کنترل حرکت در سربالایی، ۶ کیسه هوا، حالت های مختلف رانندگی، فرمان دی کات، ورود و استارت بدون کلید، سیستم تهویه اتوماتیک، سنسور پایش فشار باد تایرها، ورود و استارت بدون کلید مجهز شده است.
از سوی دیگر با توجه به لزوم رعایت استانداردهای 85گانه از سوی خودروسازان، انتظار میرود که این خودرو امکاناتی مانند کروز کنترل، سنسور باران، سنسور راهنمای تعویض دنده و اتولایت را نیز داشته باشد.
قیمت سیتروئن C3-XR
با توجه به اینکه محصول جدید شرکت پژو سیتروئن هنوز به صورت رسمی وارد بازار نشده، نمیتوان قیمت دقیق آن را تعیین کرد؛ اما همانطور که اشاره شد، این خودرو قرار است در رده اقتصادی وارد بازار شود و به رقابت با ریرا و دیگر کراساوورهای ارزان قیمت چینی بپردازد. بنابراین قیمت سیتروئن C3-XR احتمالاً در محدوده یک میلیارد و 500 میلیون تومان قرار بگیرد.
از سوی دیگر پیشبینی میشود که سایپا سیتروئن، محصول جدید خود را تا پایان نیمه اول سال 1404 وارد بازار کند.
دیدگاه شما چیست؟