رشد تولید 83 درصدی آرین دیزل به عنوان یکی از پرتیراژترین خودروسازان خصوصی در هشت ماهه نخست سال 1402، نشان از عملی شدن شعار مهار تورم و رشد تولید در این شرکت خودروساز خصوصی دارد. لازم به ذکر است که آرین دیزل یکی از خودروسازان تجاری نوپا و تازه وارد در زمینه عرضه خودروهای تجاری بوده که در مدت کم رشد خیره کننده ای را به ثبت رسانده است.
رشد تولید 83 درصدی آرین دیزل به عنوان یکی از پرتیراژترین خودروسازان خصوصی در هشت ماهه نخست سال 1402، نشان از عملی شدن شعار مهار تورم و رشد تولید در این شرکت خودروساز خصوصی دارد. لازم به ذکر است که آرین دیزل یکی از خودروسازان تجاری نوپا و تازه وارد در زمینه عرضه خودروهای تجاری بوده که در مدت کم رشد خیره کننده ای را به ثبت رسانده است.
به گزارش خودرونویس، شرکت آرین دیزل پایا فعالیت خود را از سال ۱۳۹۱ به عنوان شریک تجاری شرکت جک موتورز، با واردات کامیونت های ۵ تا ۸ تن این برند آغاز کرد. اما در شرایط تحریم، رویکرد آرین دیزل از واردکننده به تولیدکننده خودروهای تجاری تغییر پیدا کرد و در گام نخست آرین دیزل از سال ۱۳۹۸ با تولید ون سانری و کامیونت های ۶ تا ۹ تن جک وارد عرصه تولید شد و به عنوان یکی از اصلی ترین تولید کنندگان کامیونت با سهم بازار بیش از ۲۰ درصدی در سال ۱۴۰۱ خود را معرفی کرد. همچنین این شرکت همکاری خود را با شرکت شاکمان از سال ۱۴۰۱ آغاز کرد و محصولات خود را تحت برند شک موتو به بازار عرضه کرد که نخستین آن کشنده قدرتمند شکموتو X5000 بود که قدرتمندترین کشنده بازار کشور در زمان عرضه لقب گرفت و اکنون نیز در رده قدرتمندترین هاست.
بر خلاف آمار تولید برخی از تولیدکنندگان خودروهای تجاری که با شیب نزولی همراه شده است، آرین دیزل با افزایش خودروهای جدید به سبد محصولاتش و همچنین افزایش ظرفیت های تولید، روند رو به رشدی را تجربه کرده است.
این تولید کننده که با احداث و راه اندازی کارخانه تولیدی اش در خمین علاوه بر ایجاد اشتغال و بالابردن ضریب پرورش نیروی متخصص داخلی ، توانسته است رشد تولید را در شرایطی به ثمر برساند که آنچنان برای تولید مساعد نیست.
در حال حاضر تحریم همچنان مسائل و مشکلاتی خاص خود بر تولید دارد. هنوز امکان ارتباط مستقیم با شرکت مادر به صورت عادی چندان آسان نیست. نقل و انتقال مالی ممکن نیست و هزینه های زیادی را به خودروسازان تحمیل می کند. حمل ونقل هم علاوه بر اینکه با افزایش هزینه های سنگین مواجه شده است،با توجه به افزایش حجم سفارشات و عدم توان کافی سیستم حمل و نقل و همچنین عدم همکاری بسیاری از شرکت ها پیرو تحریم،خود معضل و مشکل دیگری است که می توان از اساس تمام برنامه ریزی ها را با مشکل همراه کند.
.با این حال آرین دیزل در همین شرایط با تمام توان تلاش کرده است که برنامه ریزی وهدف گذاری هایش را محقق کند. آمار نیز نشان می دهد که توانسته است این خواسته را عملی کنند. البته هنوز با تحقق کامل آنچه که در نظر داشته اند فاصله دارند. با این حال اینکه توانسته در شرایط نه چندان مساعد نسبت به مدت مشابه ۸۳ درصد رشد را به ثبت برسانند می توان امیدوار بود که بتوانند این روند را تا پایان سال طی کرده و به اهداف مد نظر دست پیدا کنند.
بر اساس جدیدترین گزارش تولید وزارت صمت، آرین دیزل توانسته نسبت به ۸ ماهه سال گذشته ۸۳ درصد رشد تولید را تجربه کند. براساس این گزارش، این شرکت در آبان ماه سال جاری توانسته است ۳۴۲ دستگاه انواع کامیونت JACشامل محصولات ۶ ، ۸.۵ و ۹ تن را تولید کند. این در حالی است که در آبان سال ۱۴۰۱ در مجموع ۸۴ دستگاه از انواع کامیونت جک به تولید رسیده بود.
در واقع مقایسه این دو آمار نشان می دهد که آرین دیزل در آبان ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰۷ درصد رشد تولید داشته است.
البته در این مدت 25 دستگاه کشنده شکموتو X5000 نیز تولید شده که در مجموع میزان تولید اولین محصول از خانواده شکموتو را به ۴۱۸ دستگاه رسانده است.بنابراین آمار آرین دیزل از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه ۲۲۳۶ دستگاه به طور تجمیعی تولید کرده که شامل تمام تولیدات دو زیرگروه این تولید کننده،جک و شکموتو می شود.
این درحالی است که در مدت مشابه سال قبل در مجموع آرین دیزل موفق به تولید ۱۲۱۹ دستگاه خودروی سنگین شده بود. با افزوده شدن آمار تولید دو عضوجدید خانواده شکموتو و همچنین افزایش آمار تولید محصولات جک ، این آمار تا پایان سال بتوانند رون رو به رشد این شرکت را به گونه ای دیگر به تصویر بشکند.در واقع به نظر می رسد انتشار این آمار و با توجه به رقابتی که در این بازار وجود دارد،سایرتولید کنندگان خودروهای کار و تجاری نیز با تحرک بیشتری به فعالیت بپردازند.
دیدگاه شما چیست؟