اخبار خودرو ایران

خودرو با موتور TU5 بخریم یا EF7؟/ بررسی مزایا و معایب دو پیشرانه محبوب ایران خودرو

یکشنبه - ۱۳ خرداد ۱۴۰۳
خواندن 4 دقیقه

با توقف تولید پیشرانه XU7، دو موتور TU5 و EF7 به پراستفاده‌ترین پیشرانه‌ها در بین محصولات ایران خودرو تبدیل شدند و به نوعی محبوب‌ترین نیز هستند. اما هرکدام از موتورهای TU5 و EF7 مزایا و معایبی دارند که در ادامه به آن اشاره می‌شود.

با توقف تولید پیشرانه XU7، دو موتور TU5 و EF7 به پراستفاده‌ترین پیشرانه‌ها در بین محصولات ایران خودرو تبدیل شدند و به نوعی محبوب‌ترین نیز هستند. اما هرکدام از موتورهای TU5 و EF7 مزایا و معایبی دارند که در ادامه به آن اشاره می‌شود.

به گزارش خودرونویس، انتخاب خودرو با موتور TU5 یا EF7 یکی از بزرگ‌ترین سوالات حال حاضر خریداران محصولات ایران خودرو است. دو پیشرانه مذکور هم‌اکنون روی تعداد زیادی از خودروهای این شرکت استفاده می‌شود و از برخی جهات، مشابه یک‌دیگر هستند؛ اما هر کدام مزایا و معایبی دارند که در ادامه بیشتر با آن‌ها آشنا می‌شوید.

موتور TU5 یکی از قدیمی‌ترین پیشرانه‌های 16 سوپاپ محسوب می‌شود که در ابتدا با خودروی پژو 206 تیپ چهار در سال 1382 وارد ایران شد. پس از مدت کوتاهی با توجه به قدرت بالا و استهلاک پایینی که این پیشرانه داشت به سرعت روی دیگر محصولات ایران خودرو از جمله پژو 206 تیپ 5 و تیپ 6 و همچنین پژو پارس مورد استفاده قرار گرفت.

از سوی دیگر پروژه تولید پیشرانه EF7 یا به اصطلاح موتور ملی از اوایل دهه 80 شمسی توسط شرکت تحقیق و توسعه ایران خودرو با همکاری شرکت F.E.V آلمان کلید خورد. این پیشرانه اولین موتور استفاده شده روی محصولات ایرانی بود که از تکنولوژی زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها (CVT) استفاده می‌کرد.

 

TU5

EF7

حجم موتور (سی‌سی)

1587

1645

تعداد سیلندر و سوپاپ

چهار سیلندر/ 16 سوپاپ

چهار سیلندر/ 16 سوپاپ

نوع تنفس

طبیعی

طبیعی

حداکثر قدرت و گشتاور

105 اسب‌بخار/ 142 نیوتن‌متر

113 اسب‌بخار/ 153 نیوتن‌متر

نقاط ضعف

خرابی زودهنگام کوئل به دلیل نوع طراحی- روغن‌ریزی و احتمال آتش‌سوزی از قسمت درب فیلتر روغن

شکستن شاتون در مدل‌های اولیه- حساسیت به کیفیت روغن موتور- استهلاک بالا

نقاط قوت

استهلاک پایین- صدای تولیدی کمتر

قدرت و گشتاور قابل بالاتر

 

بررسی مشخصات فنی دو پیشرانه TU5 و EF7

موتور TU5 از نوع چهار سیلندر و 16 سوپاپ با تنفس طبیعی است که حجم موتور 1587 سی‌سی دارد. این پیشرانه می‌تواند حداکثر 105 اسب‌بخار را در 5600 دور بر دقیقه و 142 نیوتن‌متر را در 4000 دور بر دقیقه در اختیار راننده قرار دهد.

موتور EF7 نیز چهار سیلندر و 16 سوپاپ با تنفس طبیعی است و با حجم 1645 سی‌سی می‌تواند حداکثر قدرت 113 اسب‌بخار را در 6000 دور بر دقیقه و 153 نیوتن‌متر را در 3500 الی 4500 دور بر دقیقه فراهم کند.

در نتیجه اگرچه موتور ملی قدرت و گشتاور بیشتری نسبت به موتور پژو تولید می‌کند، اما با توجه به اینکه حداکثر قدرت آن در دورهای بالاتری به نسبت TU5 تولید می‌شود، غالباً شتاب اولیه پایین‌تری را می‌تواند به ثبت برساند؛ البته در شتاب‌گیری ثانویه معمولاً خودروهایی با موتور EF7 می‌توانند رکورد بهتری را بر جای بگذارند.

با توجه به اینکه هر دو موتور TU5 و EF7 روی اتاق‌های مختلفی از جمله 206، پارس، رانا، سمند، دنا و… قرار گرفته است، مصرف سوخت موتورها نیز بسته به وزن هر اتاق، متفاوت است. اما به طور کلی با توجه به حجم موتور کمتر TU5 و البته سیستم CVT موتور ملی، هر دو پیشرانه با اتاق وزن یکسان، مصرف سوخت شبیه به هم دارند و مصرف سوخت ترکیبی آن‌ها در هر 100 کیلومتر حدود 7 لیتر تا 7.2 لیتر است.

نکات ضعف و قوت هر پیشرانه

بدون شک می‌توان موتور TU5 را یکی از بی‌دردسرترین پیشرانه استفاده شده روی خودروهای داخلی دانست که مشکلات عجیب‌وغریب پیشرانه‌های XU7 و EF7 را ندارد. بسیاری از خریداران خودروهای موتور TU5 نیز این موضوع را به خوبی می‌دانند، در صورتی که سرویس‌های دوره‌ای این پیشرانه به صورت منظم انجام شود، می‌تواند بدون مشکل تا چندین سال روی خودرو کار کند، اما این موتور نیز نکات ضعفی دارد.

یکی از بزرگ‌ترین ایراداتی که برخی از خریداران پس از چند سال استفاده از خودروهای موتور TU5 گزارش می‌دهند، شکستگی درب فیلتر روغن است که در اثر نزدیکی به بلوکه سیلندر و دمای بالای آن منطقه، درب پلاستیکی کیفیت خود را از دست می‌دهد و روغن موتور از این قسمت روی بلوکه سیلندر می‌ریزد. در صورتی که راننده متوجه این موضوع نشود، می‌تواند به راحتی موجب آتش‌سوزی خودرو شود.

دیگر ایراد شایع موتورهای TU5 خرابی کوئل این خودروها است. کوئل موتور TU5 از نوع به هم پیوسته بوده که باعث می‌شود تا فشار بیشتری را برای تولید جرقه هر سیلندر تحمل کند؛ در حالی که پیشرانه‌های جدید امروزه از کوئل جداگانه برای هر سیلندر استفاده می‌کنند.

در مقابل پیشرانه EF7 از پیچیدگی بیشتری برخوردار است که این موضوع باعث ایجاد برخی از حساسیت‌ها می‌شود. سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها (CVVT) که با فشار روغن کار می‌کند و اویل ماژول (خنک‌کننده روغن) حساسیت استفاده از روغن موتور مناسب را در این پیشرانه بالا می‌برد. در نتیجه باید از روغن‌موتور مناسب و با کیفیت برای موتور EF7 استفاده شود و حساسیت ویژه‌ای برای سرویس‌های دوره‌ای آن نشان داد.

از سوی دیگر همین پیچیدگی مطرح شده باعث می‌شود که استهلاک آن نسبت به پیشرانه ‌های دیگر همچون TU5 بالاتر بوده و هر مکانیکی توانایی مشکل‌یابی و رفع ایراد آن را نداشته باشد؛ در نتیجه دستمزد تعمیر پیشرانه EF7 نیز بالاتر از دیگر پیشرانه‌های ایرانی است.

اما همانطور که اشاره شد، این پیچیدگی بالا باعث می‌شود که علاوه بر تولید قدرت و گشتاور بیشتر نسبت به رقیب خود، مصرف سوخت مشابهی داشته باشد. همچنین کوئل‌های موتور EF7 برخلاف TU5 به صورت جداگانه طراحی شده که باعث هزینه‌کرد پایین نسبت به پیشرانه رقیب می‌شود.

خودرو با موتور TU5 بخریم یا EF7؟

به صورت کلی اگر اهل رسیدگی به خودرو و انجام سرویس‌های دوره‌ای منظم نبوده و همچنین قصد خرید یک خودرو برای استفاده شهری داشته باشید، انتخاب محصولات ایران خودرو با موتور TU5 می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

اما خودروهای موتور ملی، نیاز بیشتری به سرویس‌های منظم دارند و از سوی دیگر، قدرت و گشتاور بیشتری نیز در اختیار راننده قرار می‌دهند. خریداران این نوع خودروها، بیشتر استفاده بین شهری از آن می‌کنند و با توجه به بودجه موردنظر، می‌تواند تا حد بسیاری شما را راضی نگه دارد.

نکته آخر اینکه باید توجه داشت موتورهای TU5 در حال حاضر روی اتاق پژو پارس، 207i و رانا عرضه می‌شود، اما موتور EF7 روی اتاق سورن پلاس و دنا پلاس قرار می‌گیرد که طراحی ظاهری و نوع استفاده هر کدام از این خودروها می‌تواند علاوه‌بر پیشرانه خودرو، ملاک دیگری برای خرید باشد.

5 از 1 رای

دیدگاه شما چیست؟