نگهداری خودرو
به همراه قیمت در بازار

نحوه تشخیص خرابی کمک فنر خودرو

چهارشنبه - ۱۲ مهر ۱۴۰۲
خواندن 4 دقیقه
نحوه تشخیص خرابی کمک فنر

کمک فنر یکی از اجزا و قطعات مهم خودرو محسوب می‌شود که باید به آن توجه کرد هرچند که بسیاری از صاحبان نسبت به چک کردن این قطعه سهل انگاری می کنند.

به گزارش خودرونویس، این روزها خودروهای تولید شده پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از بخش هایی که روی آن به شدت کار می‌شود همین کمک فنر است. سازندگان مشهور سعی می کنند کمک فنرها را به نحوی تولید کنند که کمترین ضربه و تکان به داخل کابین منتقل شود.

به طور کلی فنرها در داخل کمک فنر زمانی که فشرده می‌شوند از انتقال ضربه به بدنه خودرو جلوگیری می کنند و مانع ایجاد آسیب دیدگی می شوند. کمک فنرها نیروی منتقل شده را در داخل خود ذخیره و به آرامی آن را آزاد می کنند در نتیجه وظیفه مهمی را این قطعه دارد.

یکی از عواملی که باعث ایجاد عدم پایداری و تکان شدید در خودرو می‌شود به کمک فنرها مربوط است. در برخی موارد هنگامی که یک قطعه از خودرو خراب می‌شود ممکن است تشخیص توسط صاحب سخت باشد چه بسا که حتی ممکن است مکانیک ها نیز نتوانند ایراد را به درستی تشخیص دهند. اما خوشبختانه کمک فنر با وجود این که از قطعات مهم محسوب می‌شود اما تشخیص ایراد در آن نسبتا ساده است و از عهده هر دارنده خودرویی بر می آید.

 

انواع کمک فنر

بهتر است قبل از این که به بررسی نشانه های خرابی کمک فنرها بپردازیم ابتدا با انواع آن آشنا شویم. کمک فنرها انواع مختلفی دارند که هر کدام با توجه به نوع کاربری خودرو، وزن و اندازه آن مورد استفاده قرار می گیرند. به طور مثال معمولا خودروهای سدان از کمک فنرهای کوچک هیدرولیکی یا بادی برخوردار هستند چرا که دامنه حرکت و تحرک آن ها بسیار بالا نیست. از طرف دیگر در خودروهای آفرود و شاسی بلند از کمک فنرهای بزرگ و قدرتمندتر استفاده می‌شود. همچنین خودروهای باری را نیز اگر بخواهیم مثال بزنیم آن ها مجهز به کمک فنرهای سفت و خشک تری هستند تا بتواند مقاومت کافی در برابر ضربات را داشته باشد.

اولین نوع کمک فنرها که می خواهیم به آن بپردازیم هیدرولیکی است. فضای داخل این نوع کمک فنرها با روغن پر می‌شود. زمانی که یک ضربه به خودرو وارد می‌شود پیستونی داخل این روغن حرکت می‌کند و آن را به آرامی به سمت بالا هل می‌دهد. یک سری سوراخ روی این پیستون قرار دارد و دوباره روغن تخلیه می شود و پستون پایین می‌آید.

نوع دیگر کمک فنرها گازی یا هیدرواستاتیک است. در این کمک فنر ها در کنار روغن از گاز نیتروژن نیز استفاده می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت عملکرد کمک فنرهای گازی بهتر از مدل های روغنی است. با توجه به وجود گاز نیتروژن حرکت پیستون به صورت روان تر و با سرعت بالاتری انجام می‌شود و از طرفی استهلاک قطعات نیز کاهش می‌یابد.

نحوه تشخیص خرابی کمک فنر

با توجه به این که تا حدودی با انواع کمک فنر و وظیفه آن آشنا شدیم حال به مسئله تشخیص سلامت یا خرابی آن می‌رسیم. در صورتی که کمک فنر خودرو مشکل داشته باشد علامت های مختلفی را از خود بروز می‌دهد.

اگر احساس کردید ارتفاع خودرو کاهش پیدا کرده و در یک یا دو طرف کوبش و خشکی حین رانندگی وجود دارد نشان دهنده خرابی کمک فنر است. لازم به ذکر است که خرابی کمک فنر در بلند مدت باعث آسیب جدی به چرخ ها، جلوبندی، جعبه فرمان، دیفرانسیل و گیربکس وارد می کند.

از جمله دیگر نشانه های خرابی کمک فنر، عدم تعادل خودرو و کشیده شدن به یک سمت، ساییدگی سریع و غیریکنواخت لاستیک ها، نشت روغن از کمک فنرها، شیرجه زدن خودرو در هنگام ترمزگیری و شنیده شدن صدای تقه در هنگام عبور از دست اندازها اشاره کرد.

این نکته را باید گفت که معمولا کمک فنرها حدود ۸۰ هزار کیلومتر عمر مفید دارند و بعد از آن باید تعویض شوند. اما این عدد دقیق نیست و بسته به نوع کمک فنر، نحوه رانندگی و برند سازنده آن متفاوت است.

 

علت خرابی ها چیست؟

با توجه به این که قیمت قطعات خودرو این روزها به شدت بالا رفته پس بهتر است سعی کنیم به نحوی از خودرو استفاده داشته باشیم که عمر قطعات بالا رود. از جمله مواردی که باعث خرابی کمک فنر خودرو می‌شود حمل بار به شدت سنگین و بیشتر از ظرفیت خودرو است. علاوه بر این عبور از راه های ناهموار به خصوص با سرعت بالا باعث خرابی این قطعه می‌شود.

یکی از مواردی که باید به آن توجه ویژه ای کرد در هنگام عبور از دست اندازهاست که به شدت به خصوص درکلانشهرها وجود دارد. سعی کنید هنگام عبور از دست انداز ترمز نزنید زیرا فشار زیادی به سیستم تعلیق خودرو وارد می‌کند. بهتر است قبل از رسیدن به دست انداز سرعت خودرو را کاهش دهید.

نکات مهم در موقع تعویض کمک فنر

کمک فنرها با توجه به نوع خودرو بر روی آنها نصب خواهد شد. خودروهای سواری کمک فنرهای متفاوتی نسبت به خودروهای باری و نیز مسابقه ای خواهند داشت. متداول ترین نوع کمک فنر در بازار کمک فنر روغنی یا هیدرولیکی است.

در این نوع محفظه کمک فنر با روغن پر شده و با وارد کردن فشار به آن، روغن درون آن از طریق سوراخ های بالای محفظه اول به محفظه بالایی هدایت خواهد شد. کمک فنرهای هیدرلیکی توانایی خوبی برای خنثی نمودن ضربات و تکان های وارد شده به خودرو را خواهند داشت.

سعی شود، کمک های جلو یا عقب را به صورت همزمان تعویض کنید، حتی اگر یکی از آنها سالم تر از دیگری نیز باشد. در واقع کار کردن دو کمک فنر سالم و همچنین کهنه در کنار هم سبب خواهد شد، تا قطعه مستعمل، قطعه جدید را هم از بین ببرد.

برای افزایش طول عمر کمک فنرها چه باید کرد؟

از آنجا که سلامت کمک‌فنر برای خودرو بسیار مهم است و معمولا تعمیر جلوبندی خودرو و تعویض آن کاری پرهزینه، بنابراین بهتر است سعی در افزایش طول عمر آن داشته باشیم. برای رسیدن به این هدف باید از انجام برخی کارها اجتناب و برخی نکات را رعایت کرد. مواردی مانند:

۱. ترمزهای ناگهانی و شدید اصولا برای خودرو بخصوص قطعات سیستم تعلیق مضراتی به همراه دارد. این ترمزها فشار وارده بر کمک‌فنرها را مضاعف کرده و موجب مستهلک شدن آن‌ها می‌شود. بنابراین برای افزایش طول عمر کمک‌فنر ماشین باید از انجام این کار تا جای ممکن اجتناب کرد.

۲. تنظیم چرخ‌ها و باد آن‌ها می‌تواند در چسبندگی‌شان به جاده موثر باشد. همین امر به کمک‌فنر در انجام وظایفش کمک می‌کند. چرا که بالانس کردن دوره‌ای آن‌ها کاهش ارتعاشات و ضربه‌های ناخواسته به خودرو را به همراه دارد.

۳. روغن و گریس‌کاری به موقع اجزای سیستم تعلیق مانند سیبک‌ها ضمن تسهیل کار کمک‌فنر فشار وارد بر آن را کاهش می‌دهد.

۴. تعویض به موقع لاستیک‌های مستهلک و خورده شده. تعویض نکردن این لاستیک‌ها باعث افزایش ضربات ناشی از دست‌اندازها، پستی‌ها و بلندی‌های جاده می‌شود که به کمک‌فنر فشار بیشتری وارد می‌کند.

۵. تحمل وزن بیش از حد توان کمک‌فنر می‌تواند موجب آسیب جدی به آن شود. بنابراین باید از تحمیل بار بیش از حد توان خودرو و کمک‌فنر بر آن‌ها خودداری کرد و از رانندگی با خودرو در حالت سنگینی زیاد اجتناب ورزید.

۶. رانندگی در جاده‌ها و مسیر‌های بسیار ناهموار با پستی‌ بلندی‌های زیاد و دست‌اندازهای بزرگ بدون شک کار کمک‌فنر را بسیار زیاد می‌کند و فشار و ضربات روی آن را افزایش می‌دهد. بهتر است در صورتی که لزومی به عبور مداوم از چنین مسیرهایی نیست از این کار اجتناب شود. در صورت اجبار به رفت و آمد و تردد در این مسیرها نسبت به سرویس‌های دوره‌ای کمک کننده به کمک‌فنرها دقت بیشتری شود.

 

قیمت ها در بازار

قیمت کمک فنر به عوامل مختلفی از جمله نوع خودرو و برند سازنده بستگی دارد. در حال حاضر ارزان ترین کمک فنر مربوط به خودروی پراید و پژو ۲۰۶ است .

نام کالا  قیمت (تومان)

کمک فنر عقب عظام مناسب برای پراید

۹۲۵,۰۰۰

کمک فنر جلو پژو 405 عظام

۱,۲۵۰,۰۰۰

کمک فنر جلو راست کامل چانگان CS35

۱,۹۰۰,۰۰۰

کمک فنر جلو راست (ریو، تیبا) P46 – تیبا

۱,۰۷۸,۰۰۰

کمک فنر جلو راست عظام مدل R12 مناسب برای پراید

۴۵۰,۰۰۰

کمک فنر جلو راست ام‌وی‌ام 315 سیسان

۱,۴۸۰,۰۰۰

کمک فنر جلو چپ لیفان 820

۱,۹۴۰,۰۰۰

کمک فنر عقب عظام مناسب برای پژو 405

۱,۱۵۰,۰۰۰

کمک فنر جلو چپ ام وی ام 110 – TAINO

۱,۱۰۳,۰۰۰

کمک فنر عقب راست آریو S300

۱,۳۰۸,۰۰۰

کمک فنر جلو چپ شاهین

۱,۵۷۵,۰۰۰

.

5 از 3 رای

دیدگاه شما چیست؟