در رده کراساوورهای کامپکت مونتاژی، X33 کراس مدیران خودرو و Bac X3 پرو خودروسازان بم، دو محصول جدیدالورود بازار داخلی هستند که قیمت رقابتی دارند. با توجه به قیمت اقتصادی این دو کراساوور نسبت به دیگر محصولات مونتاژی، خرید کدام خودرو بهصرفهتر است؟
در رده کراساوورهای کامپکت مونتاژی، X33 کراس مدیران خودرو و Bac X3 پرو خودروسازان بم، دو محصول جدیدالورود بازار داخلی هستند که قیمت رقابتی دارند. با توجه به قیمت اقتصادی این دو کراساوور نسبت به دیگر محصولات مونتاژی، خرید کدام خودرو بهصرفهتر است؟
به گزارش خودرونویس، مدیران خودرو با عرضه ام وی ام X33 کراس توانست نسخه فیسلیفت X22 محبوب را به بازار معرفی کند. در مقابل خودروسازان بم محصول Bac X3 پرو را روانه بازار کردند که این دو کراساوور کامپکت بتوانند در بازه قیمتی اقتصادی با یکدیگر رقابت کنند.
تابستان سال گذشته شرکت مدیران خودرو با رونمایی از X33 کراس، محصول اقتصادی خود را با پلتفرم کراساوور کامپکت شهری و طراحی ظاهری بهروز وارد بازار ایران کرد. Bac X3 پرو نیز چند ماه پیش از رقیب خود وارد بازار شده است؛ بنابراین هر دو کراساوور کامپکت شهری از لحاظ زمان ورود به بازار، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. البته X3 محصولی از خودروسازی جیلی چین است که برای اولین بار در سال 2017 وارد بازار شده بود و حدود هفت سال از طراحی ظاهری آن میگذرد.
در نهایت ام وی ام X33 کراس ارزش خرید بیشتری دارد یا Bac X3 پرو؟
مشخصات فنی
کراساوور اقتصادی مدیران خودرو با دو قوای محرکه و گیربکس متفاوت در بازار ایران عرضه میشود، اما با توجه به اینکه رقیب این خودرو تنها با گیربکس اتوماتیک به تولید میرسد، مشخصات فنی X33 کراس نیز با گیربکس اتوماتیک ذکر میشود.
ام وی ام X33 کراس به یک پیشرانه سه سیلندر یک لیتری با تکنولوژی توربوشارژ مجهز شده است که میتواند حداکثر قدرتی معادل 102 اسببخار و 150 نیوتنمتر گشتاور تولید کند. این قدرت به کمک گیربکس اتوماتیک CVT با 9 دنده مصنوعی به چرخهای جلو منتقل میشود.
در مقابل Bac X3 پرو از پیشرانه چهار سیلندر 1.5 لیتری با تنفس طبیعی بهره میبرد که حداکثر قدرت تولیدی آن به 102 اسببخار و گشتاور 142 نیوتنمتر میرسد. گیربکس این کراساوور چینی نیز از نوع اتوماتیک CVT با هشت دنده مصنوعی است.
با توجه به حجم پیشرانه بالاتری که Bac X3 پرو نسبت به رقیب خود دارد، انتظار میرود که مصرف سوخت این خودرو نیز بیشتر باشد؛ اما بر اساس کاتالوگ رسمی منتشر شده از سوی شرکت تولیدکننده، مصرف سوخت ترکیبی هر دو خودرو 6.1 لیتر در هر 100 کیلومتر عنوان شده است. دلیل این موضوع نیز احتمالاً وزن خالص 1314 کیلوگرمی X33 کراس باشد که از کراساوور اقتصادی خودروسازان بم با وزن خالص 1215 کیلوگرمی، سنگینتر است.
ام وی ام X33 کراس و Bac X3 پرو تا به حال از لحاظ قدرت تولیدی و همچنین مصرف سوخت، شبیه به یکدیگر عمل کردهاند، اما باید در نظر داشت که محصول مدیران خودرو از پیشرانه سه سیلندر استفاده میکند و معمولاً موتورهایی با سیلندر فرد به دلیل تعادل کمتری که دارند، از لرزش بیشتری نسبت به پیشرانههای چهار سیلندر و 6 سیلندر برخوردار هستند و در نتیجه، استهلاک قطعات موتورهای سه سیلندر در اغلب موارد بیشتر است. ضمن اینکه پیشرانه X33 کراس به دلیل استفاده از تکنولوژی توربوشارژ حساسیت بالاتری نسبت به سوخت بیکیفیت ایرانی خواهد داشت.
در نتیجه به صورت کلی کراساوور اقتصادی شرکت خودروسازی بم در بخش مشخصات فنی، ارزش خرید بالاتری دارد.
مقایسه طراحی ظاهری X33 کراس و Bac X3 پرو
با توجه به اینکه ام وی ام X33 کراس از المانهای بهروزتری در طراحی بدنه خودرو نسبت به رقیب خود استفاده میکند، احتمالاً ارجحیت بیشتری نیز داشته باشد. کراساوور مونتاژی مدیران خودرو، فیسلیفتی از X22 پرو محسوب میشود که همین خودرو هم سالهای اخیر وارد بازار شده بود.
بنابراین طراحی زیبای چراغهای LED به همراه جلوپنجره زیبایی که مدیران خودرو آن را «کوانتومی» نامگذاری میکند به صورت کلی طراحی بهروزتری نسبت به چراغهای هالوژنی Bac X3 پرو و جلوپنجره آن دارد. این موضوع برخلاف طراحی قسمت پشت خودرو بوده و شاید طراحی درشت چراغهای عقب X33 کراس، باب میل بسیاری از خریداران نباشد. در بخش جانبی، کراساوور مونتاژی مدیران خودرو از رینگهای آلیاژی 17 اینچی استفاده میکند، اما محصول خودروسازی بم به رینگ آلیاژی 16 اینچی مجهز شده است.
البته به دلیل اینکه طراحی ظاهری یک بحث سلیقهایست، اظهار نظر در مورد زیبایی خودروها نیز امر درستی نخواهد بود؛ اما با توجه به نکاتی که گفته شد، ام وی ام X33 کراس در بخش طراحی ظاهری، امتیاز بیشتری را نصیب خود میکند.
طراحی داخلی
همانطور که اشاره شد، طراحی Bac X3 پرو به سال 2017 باز میگردد و عمر بیشتری نسبت به کراساوور مونتاژی مدیران خودرو دارد. در نتیجه نباید انتظار طراحی بهروز در بخش بیرونی و داخلی از آن داشت. بنابراین طراحی داشبورد و به صورت کلی، داخل کابین X33 کراس، زیباتر و بهروزتر از محصول اقتصادی خودروسازان بم است.
ام وی ام X33 کراس به یک نمایشگر 10.25 اینچی برای مالتیمدیا و یک نمایشگر دیجیتالی هفت اینچی برای کلاستر (پشتآمپر) مجهز شده و در مقابل، Bac X3 پرو از یک نمایشگر 8 اینچی مالتیمدیا بهمره میبرد، اما کلاستر آن به صورت آنالوگ (غیردیجیتال) است.
دکمههای پیانویی تعبیه شده در قسمت میانی داشبورد و طراحی خاص دکمه استارت، طرح برجستهای که رو دریها و داشبورد X33 کراس دارد، همه و همه نشان دهنده این است که کراساوور مونتاژی مدیران خودرو در بخش طراحی داخلی، امتیاز بالاتری نسبت به رقیب خود کسب میکند.
آپشنها و امکانات رفاهی
در بخش آپشنها و امکانات رفاهی نیز با توجه به اینکه X33 کراس محصول جدیدتری به شمار میرود، از امکانات بیشتری نیز برخوردار است.
کراساوور مونتاژی مدیران خودرو از امکاناتی همچون سنسور پارک جلو و عقب، دوربین دنده عقب، کروزکنترل، سانروف، کیسههوای جلو و جانبی جلو، ترمز پارک برقی و اتوهلد، شارژر وایرلس، گرمکن صندلیهای جلو، نورپردازی داخل کابین و سنسور نور بهره میبرد. در مقابل Bac X3 پرو تنها به سنسور عقب، کروزکنترل، سانروف و دوربین دندهعقب مجهز شده است.
در نتیجه در بخش آپشنها و امکانات رفاهی نیز مشاهده میشود که پیروزی قاطع، نصیب ام وی ام X33 کراس خواهد بود.
قیمت X33 کراس و Bac X3 پرو
در حال حاضر X33 کراس با قیمت 906 میلیون تومان از درب کارخانه به فروش میرسد، اما Bac X3 پرو قیمت 940 میلیون تومانی دارد. البته وضعیت در بازار کمی متفاوتتر است؛ چرا که کراساوور مدیران خودرو در محدوده یک میلیارد و 160 میلیون تومان خرید و فروش میشود، اما X3 پرو قیمتی معادل یک میلیارد و 120 میلیون تومان دارد که از تقاضای کمتر این خودرو نسبت به X33 کراس در بازار خبر میدهد.
در نهایت با توجه به اینکه هر دو کراساوور جزو ارزانترین خودروهای مونتاژی بازار به شمار میروند، نمیتوان از آنها انتظار مشخصات فنی و امکانات رفاهی عجیبوغریب را داشت. اما به صورت کلی X33 کراس، آپشنهای بیشتری را در کنار طراحی بهروز فراهم میکند و در مقابل، Bac X3 پرو به پیشرانه قابل اعتمادتری مجهز شده است.
دیدگاه شما چیست؟