برای اولین بار در تارخ ۸۷ ساله برند محبوب آلمانی، روز گذشته خبر تعطیلی کارخانه های فولکس واگن منتشر شد.
برای اولین بار در تارخ ۸۷ ساله برند محبوب آلمانی، روز گذشته خبر تعطیلی کارخانه های فولکس واگن منتشر شد.
به گزارش خودرونویس، فولکس واگن قصد دارد سه کارخانه در آلمان را تعطیل کرده و «دهها هزار» کارمند را اخراج کند. این خودروساز با مشکلات متعددی از جمله هزینههای بالا، کاهش فروش و رقابت با شرکتهای چینی مواجه است.
فولکسواگن مدتها است که هشدار میدهد کاهش هزینهها در بخشهای مختلف در راه است و به نظر میرسد این کاهشها بسیار عمیق خواهند بود، زیرا شورای کاری این شرکت اعلام کرده که این خودروساز آلمانی قصد دارد حداقل سه کارخانه مختلف را تعطیل کند. این اقدام میتواند به اخراج «دهها هزار» نفر منجر شود. در تاریخ ۸۷ ساله برند، این اولین بار است که تصمیمات مدیریت منجر به تعطیلی کارخانه های فولکس واگن در کشور آلمان میشود. البته پیش از این و در سال ۱۹۸۸ نیز فولکس واگن مجبور به تعطیلی کارخانه خود در ایالات متحده در پنسیلوانیا شده بود اما از آن زمان تا به امروز، اتفاق مشابهی رخ نداده بود.
جزییات بیشتری قرار است اواخر این هفته منتشر شود، اما رویترز به نقل از رییس شورای کار فولکس واگن گفت: مدیریت کاملا در این موضوع جدی است.
این یک تهدید برای دور بعدی مذاکرات جمعی نیست. دانیلا کاوالو افزود که این برنامه، آغاز «فروش داراییها در آلمان» محسوب میشود. گفتنی است که اخراج نیروها به معنای زیر پا گذاشتن پیمان حفاظت شغلی بوده که فولکس واگن در سال ۱۹۹۴ اعلام کرد و مهمترین اصل آن، ممنوعیت اخراجهای دستهجمعی کارمندان تا سال ۲۰۲۹ بود است. علاوهبر موفق نبودن تلاشها برای کاهش هزینههای تولیدی و عملیاتی، ورود و نفوذ برندهای چینی با مدلهای الکتریکی بسیار مقرون بهصرفه و مجهز از لحاظ تجهیزات و فناوریها به عنوان یکی از دلایل اصلی فولکس واگن مبنیبر تعطیلی این کارخانهها و اخراجهای دستهجمعی کارمندان توصیف شده است.
تعطیلی کارخانه های فولکس واگن در آلمان: اقدامی بی سابقه
علاوه بر تعطیلی کارخانه های فولکس واگن، دانیلا کاوالو همچنین تاکید کرد که برنامههایی برای کاهش دستمزدها حداقل به میزان ۱۰ درصد وجود دارد. همچنین، گزارش شده که او ثابت ماندن دستمزدها برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ را نیز تایید کرده است.
این خودروساز در حال حاضر به صورت عمومی اظهار نظر زیادی نمیکند، اما گونار کیلیان، یکی از اعضای هیئت مدیره برند گفته است:وضعیت جدی است و بدون اقدامات جامع برای بازگرداندن رقابتپذیری، نمیتوانیم از عهده سرمایهگذاریهای مهم در آینده برآییم.
در حالی که تمرکز اصلی روی آلمان است، انتظار میرود کاهشهایی نیز در سایر مناطق و بازارهای تحت کنترل فولکس واگن اعمال شود. جزییات منتشره محدود است، اما ظاهرا کارخانه بروکسل نیز در خطر تعطیلی قرار دارد؛ چرا که آئودی هم قصد دارد تولید مدل Q8 e-tron را زودتر متوقف کند؛ زیرا تقاضا به طور قابل توجهی کاهش یافته است. سرنوشت این کارخانه از ماه جولای نامشخص بوده و اوایل این ماه نیز گزارشهایی منتشر شد مبنی بر این که شرکت با وجود ابراز علاقهمندی ۲۶ متقاضی برای خرید، نتوانسته است خریدار مناسبی برای آن پیدا کند.
تبعات جبرانناپذیر تعطیلی کارخانه های فولکس واگن
تورستن گروگر، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه صنعتی IG Metall با فولکسواگن، در وبسایت این اتحادیه اظهار داشت که رویکرد مدیریت این برند «نه تنها کوتهبینانه، بلکه خطرناک است زیرا امکان دارد قلب و روح فولکسواگن را نابود کند.» دانیلا کاوالو نیز گفت: مدیریت شکست خورده است. نتیجه آن حمله به کارکنان ما، مکانهای تولید و توافقات کاری ما است. ما با تعطیلی کارخانهها موافقت نخواهیم کرد.
استفان ویل، فرماندار منطقه نیدرزاکسن آلمان که در هیئت مدیره فولکس واگن هم حضور دارد، با این که شرکت نیاز به اقدامی جدی دارد موافق بود، اما از فولکس واگن خواست به جای تعطیلی کارخانهها از روشهای جایگزین برای کاهش هزینهها استفاده کند. چرا که به گفته او، دولت ایالتی توجه ویژهای به این موضوع خواهد داشت.
فولکس واگن طی چند ماه گذشته مشغول آمادهسازی زمینه برای کاهش هزینههای بیشتر بوده و در ماه سپتامبر، اولیور بلوم، مدیرعامل شرکت اظهار داشت: صنعت خودروسازی اروپا در شرایطی بسیار پرچالش و جدی قرار دارد. وی افزود: رقبای جدید [چینی] وارد بازار اروپا میشوند و آلمان به ویژه به عنوان یک مکان تولیدی، از نظر رقابتپذیری بیشتر عقب میافتد. این اظهارات پس از اعلام کاهش فروش و کاهش ۱۱ درصدی سود عملیاتی فولکس واگن در نیمه اول سال مطرح شد. به همین خاطر، تعطیلی کارخانه های فولکس واگن ممکن است تازه قدم اول این فرآیند طولانی و نگرانکننده باشد.
دیدگاه شما چیست؟