اخبار خودرو ایران

ترکش درگیری های منطقه به کارخانه سایپا اصابت کرد/ بررسی آثار حمله اسرائیل به سایپا

سه شنبه - ۱۷ مهر ۱۴۰۳
خواندن دقیقه
حمله اسرائیل به سایپا

دو روز پیش خبر حمله اسرائیل به سایپا توسط برخی از خبرگزاری‌ها منتشر شد. اما تأثیر این حملات به سایت خودروسازی سایپا چه بود؟

دو روز پیش خبر حمله اسرائیل به سایپا توسط برخی از خبرگزاری‌ها منتشر شد. اما تأثیر این حملات به سایت خودروسازی سایپا چه بود؟

به گزارش خودرونویس، شرکت سایپا به همراه رقیب خود یعنی ایران خودرو، دو خودروساز ایرانی هستند که علاوه‌بر سایت‌های تولیدی داخل کشور، چندین سایت در کشورهای دیگر نیز دارند.

برخی از این سایت‌های تولیدی در حال حاضر فعالیت آنچنانی ندارند، اما به صورت کلی، طبق آمار محسن دستخوش جوان، معاون وقت صادرات گروه خودروسازی سایپا در سال 1395، این شرکت موفق به حضور در بازار 40 کشور جهان شده است. عراق، سوریه، لبنان، مصر، الجزایر، لیبی، تونس، سنگال، ساحل عاج، نیجریه، کامرون، غنا، سودان و ونزوئلا از جمله کشورهایی هستند که شرکت سایپا به صورت وارداتی و مونتاژی در آنها حضور دارد.

تاریخچه کارخانه برون مرزی سایپا

به گفته وب سایت دیده بان ایران، رسانه‌ها در سوریه از حمله هوایی اسرائیل به یک کارخانه خودروسازی سایپا در شهر حمص خبر می‌دهند. همچنین کانال ۱۲ اسرائیل در گزارشی اعلام کرد: خودروسازی حسیاء هدف حمله اسرائیل بوده است.

کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل با اشاره به گزارش‌های خبری از وقوع انفجار در استان حمص سوریه، گزارش داد که کارخانه خودروسازی در شهر صنعتی حسیاء هدف حمله هوایی رژیم اسرائیل بوده است. اما این سایت تولیدی از چه زمانی مشغول به کار بود و اصل ماجرا چیست؟

سایت تولیدی گروه خودروسازی سایپا در اواخر ریاست جمهوری سید محمد خاتمی در سال 1383 در حمص سوریه افتتاح شد. این شهر، سومین شهر بزرگ سوریه محسوب می‌شود و شرکت مذکور در شهرک صنعتی حسیاء مشغول به تولید بود. به گفته رسانه‌ها، 80 درصد از سهام این شرکت متعلق به سایپا و 20 درصد دیگر به یک شرکت خصوصی به نام حمیشو تعلق دارد.

اما حمله اسرائیل به سایپا آسیب مالی و جانی به دنبال داشت؟

حمله اسرائیل به سایپا در زمین خالی!

تا به این لحظه، گزارش رسمی از میزان خسارت‌های وارد شده به کارخانه سایپا در سوریه منتشر نشده است، اما برخی منابع غیر رسمی از حمله اسرائیل به یک زمین خالی خبر می‌دهند که در نتیجه، حمله اسرائیل به سایپا هیچ خسارت مالی و جانی به دنبال نداشته است!

البته بد نیست که آمار و ارقام سایت تولیدی سوریه انداخت تا میزان فعالیت آن مشخص شود. با توجه به اینکه آمار قابل استناد از سایت‌های مختلف تولیدی شرکت سایپا در کشورهای مختلف وجود ندارد، بهتر است وضعیت صادرات این شرکت بررسی شود.

شرکت سایپا محصولات خود را به دو صورت CBU (خودرو کامل) و SKD (قطعات منفصله) به کشورهای دیگر صادر می‌کند. بنابر گزارشات کدال، شرکت سایپا طی پنج ماهه سال جاری 1014 دستگاه خودرو به صورت کامل و تنها 600 دستگاه به صورت قطعات منفصله، صادرات داشته است. از سوی دیگر زامیاد به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های سایپا نیز تنها موفق به صادرات 22 دستگاه در مدت نامبرده شده است.

باید در نظر داشت که سایت‌های تولیدی سایپا در کشورهای مختلف از طریق صادرات SKD این شرکت قادر به مونتاژ خودرو هستند. با توجه به تعداد زیاد سایت‌های تولیدی این شرکت و همچنین رقم ناچیز 600 دستگاه صادرات در طول پنج ماه، بعید به نظر می‎‌رسد که حمله اسرائیل به سایپا در کشور سوریه، خسارت مالی یا جانی خاصی را به دنبال داشته باشد.

اولین نفر امتیاز دهید

دیدگاه شما چیست؟