گروه خودروسازی سایپا با هدف توسعه سبد محصولات و عرضه محصولی تمام جدید، اقدام به معرفی سدانی به نام رهام در سال 1397 کرد. این خودرو روی مگاپلتفرم سایپا و روی ساختار SP100 این خودروساز وطنی توسعه یافته که سایپا ادعا کرده روی همین ساختار امکان توسعه محصولات سدان، هاچ بک و مینی کراس اوور را هم دارد.
پس از مدتی که از رونمایی رهام گذشت، سایپا تصمیم گرفت که نام آن را از رهام به شاهین تغییر دهد.
هرچند پروژه توسعه و تولید شاهین به دلیل تحریم های سختی که از سال 1397 به صنعت خودروی کشور تحمیل شد با کندی پیش می رفت، اما سایپا سرانجام مراحل توسعه شاهین را به پایان رساند.
مشخصات فنی
در ابتدا سایپا تصمیم به نصب پیشرانه 1650 سی سی ارتقا یافته برلیانس را برای شاهین داشت، ولی با توجه به تحریم ها و همکاری ضعیف این برند چینی با ایران، سایپا تصمیم به نصب پیشرانه دیگری روی نسخه تولیدی این خودرو را گرفت.
سایپا برای شاهین از پیشرانه M15 توربوشارژ استفاده کرده است. این پیشرانه 1.5 لیتری هشت سوپاپ، همان پیشرانه تیبا، ساینا و کوییک بوده که سایپا با اضافه کردن سیستم توربوشارژ و خارج کردن آن از حالت تنفس طبیعی، تا حدی به قدرت و گشتاور آن افزوده است.
گرچه در این لحظه سایپا تنها مشخصات نسخه دستی شاهین را اعلام کرده، اما این شرکت به زودی قصد تولید نسخه اتوماتیک این سدان را نیز به بازار کشور دارد. سایپا شاهین در حال حاضر دو تیپ S و G دارد که مدل فول آن نسخه G است.
دیدگاه شما چیست؟